17 Ocak 2007 00:00
kış hastalıkları
Mevsimsel bronşit konusunda asıl olan koruyucu tedavi 'havanızı temiz tutmanız'
Kışın daha yaygın olan tehlikeli hastalıklardan biri de bronşit. Bu konu ile ilgili Uzman Dr Fethi Akyol neler yapılması gerektiğini, bronşitin nasıl oluştuğunu ve tedavisinin nasıl olacağını anlattı.
Bronşit hastalıklarının sebebi nedir?
Mevsimsel bronşitin en önemli nedeni alerjik reaksiyonlardır, atopisi olan kişiler yani duyarlı (hassas) olan kişilerin bu türlü reaksiyonlarla karşılaşması daha olağandır. Bu alerjik etkenler tozlar, polenler olabilir. Bu maddeler vücutta hıstamın salınımına ve birlikte birçok meditorun açığa çıkmasına neden olur. Bu maddeler özellikle bronşların spazmına neden olur, birlikte grip gibi mevsimsel rahatsızlıkların üstüne eklenmesi bronşit dediğimiz akciğer hastalığının ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Özellikle soğuk algınlığı sonrasında öksürükle birlikte hafif ateş görülür. Soluk borusu ve bronşlarda gelişen iltihap, göğsün orta bölümünde, göğüs kemiğinin arkasında, öksürüğün artırdığı bir ağrıyla birlikte ortaya çıkar. Bazen daha hafif olan ağrılar bütün göğse yayılabilir; solunum kaslarının zorlanmasıyla solunum sıklaşır ve öksürük inatçı bir hal alır. Bronş iltihabının en önemli belirtisi olan öksürük bronşlardaki savunma mekanizmasının bir göstergesidir. Hastalığın en önemli ikinci belirtisi olan balgam çıkarma, damar dışına sıvı sızması ve mukus salgısının artmasının sonucudur. Başlangıçta az çıkarılan ve koyu kıvamlı olan balgam, hastalık ilerledikçe daha akışkan ve boldur. Bazen günde yarım litre, daha seyrek olarak da bir litre kadar balgam çıkarılabilir.
Bronşit en çok kimleri etkiler?
Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde, çocuklar, yaşlılar ve ayrıca kanser, lösemi diyabet kalp yetmezliği gibi ciddi kronik sorunları olan hasta gruplarında daha kolay gelişir.
Bronşitin tedavisi nasıl olur?
Önemli olan koruyucu tedavidir, ancak gelişen bronşit vakalarında hasta özellikle çocuk grubu ise, hastane ortamında tedavi edilmelidir. Tedavi antibiyotik kullanımı ve destekleyici tedavi ile sağlanabilir, ayrıca kapalı ortamlardan uzak tutulmalı buhar tedavisi ve ortam havasının nemlendirilmesi önemlidir. Koruyucu tedavi temel ise korunma yollarından da bahsetmek gerekir. Alerjisi bilinen maddelerden uzak durulmalı, sigaralı ve havasız ortamlardan uzak olunmalı, kronik hastalıkları olanlar mevcut ilaç kullanımını aksatmamalı, kısacası temiz hava koşullarının sağlanması. (İstanbul/EVRENSEL)
Hazırlayan: Sevim Kahraman