19 Mart 2012 13:54

Termik santraller ve Almanya’nın enerji planı

İzmir’e 7 termik santral yapılmak isteniyor. Altısı kömürle biri de doğal gazla işleyecek. Bunların İzmir ve çevresini nasıl bir cehenneme döndüreceklerini öngörebiliriz. Gelin Avrupa’nın en sanayileşmiş bir ülkesi olan Almanya’nın nasıl bir enerji planı yaptığını inceleyelim. Alman Bilim ve Teknoloji Bakanının imz

Termik santraller ve Almanya’nın enerji planı
Paylaş
Tayfun Özkaya

İzmir’e 7 termik santral yapılmak isteniyor. Altısı kömürle biri de doğal gazla işleyecek. Bunların İzmir ve çevresini nasıl bir cehenneme döndüreceklerini öngörebiliriz. Gelin Avrupa’nın en sanayileşmiş bir ülkesi olan Almanya’nın nasıl bir enerji planı yaptığını inceleyelim. Alman Bilim ve Teknoloji Bakanının imzasını taşıyan rapor 2050’li yıllara kadar Almanya’nın enerji planını açıklıyor. Bu raporu açıklayan Almanya’nın büyük bir sanayi kapasitesinin olduğunu ve bu alanda iddiasından vazgeçmediğini de ekleyelim. Raporda imzası olan bakan ise Liberal Partiden. Bu plana ulaşmalarının da pek kolay olmadığını özellikle nükleer konusunda Fukuşima felaketinin ve Merkel hükümeti partilerinin olay sonrası bazı eyalet seçimlerinde başarısız olmalarının da etkili olduğunu söylemeliyiz.
Rapordan bir bölümü kısaca aktaralım. Alman enerji planı sera gazı salınımını 2020’ye kadar yüzde 40, 2050 yılına kadar ise yüzde 80 azaltmayı öngörüyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına (rüzgar, güneş vb.) büyük önem verilecek. Tüm enerji kullanımında 2010’da yenilenebilirlerin payı yüzde 10 idi. 2050’de bu oran yüzde 60 olacak. Elektrik üretiminde ise yenilenebilirin payı 2050’de yüzde 80 olacak. Enerji verimliliği her yıl yüzde 2.1 artacak. Elektrik kullanımı 2020’de 2008’e göre yüzde 10 azalacak. 2050’de ise bu azalma yüzde 25 olacak. Enerji kullanımı taşımacılıkta 2050’de 2005’e göre yüzde 40 azaltılacak. Konutlar enerji kullanımını azaltmak için yenilenecek. Şu anda yenilenme oranı yıllık yüzde 2. Bu oran iki katına çıkarılacak.
Bütün bu değişimleri, güneşi ısıtmayan ve ne yazık ki tüketim toplumundan vazgeçtiğini de söylemeyen Almanya planlayabiliyor. Bu plan bile yetersiz bulunuyor. Ülkemizde ise bir yandan nükleer, bir yandan kömüre dayalı termik santraller yapılmaya çalışılıyor. İzmir’de gemi sök, hurda demir ithal et, arkasından elektrik kullanarak çelik üret ve ihraç et. Bütün bunlar Aliağa’da ve İzmir’de şimdiden çevreyi kirletsin. Arkasından elektrik lazım diye kömür yakan termik santraller inşa et. Bu ne kadar akıllıca bir iştir? Artık çelik ihraç edenler geri ülkeler. Çelik üreteceksek de çevreye zarar vermeyelim.
Termik santrallere dur diyelim. Çözüm için başka yollar var.
 

ÖNCEKİ HABER

Kavlak: Fedakarlık sırası patronlarda

SONRAKİ HABER

Sorgulamayan bir nesil istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa