20 Haziran 2015 09:04

Çocuklar için insan hakları ve sinema

Başak Kültür ve Sanat Vakfının, Van Barosu ve Hollandalı sivil toplum kuruluşu DW-RS Producties ortaklığında gerçekleştirdiği, Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında yürütülen “Çocuğun İnsan Hakları ve Sinema Projesi”nin Hollanda ayağı bu hafta Amsterdam’da gerçekleştirildi.

Çocuklar için insan hakları ve sinema

Başak Kültür ve Sanat Vakfının, Van Barosu ve Hollandalı sivil toplum kuruluşu DW-RS Producties ortaklığında gerçekleştirdiği, Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında yürütülen “Çocuğun İnsan Hakları ve Sinema Projesi”nin Hollanda ayağı bu hafta Amsterdam’da gerçekleştirildi.

Projenin Amsterdam bölümü Oyuncu-Yönetmen Derya Durmaz, Amerikalı Yönetmen-Akademisyen Theron Patterson, Van Barosu Başkanı Murat Timur ve Hollandalı eğitmen Mira de Graaf eğitmenliğinde 14-18 yaş arası çocuklarla atölye çalışmaları yapılmasının yanı sıra, “Sivil Toplum Diyaloğu Programı” altında gerçekleştirilen projenin ortakları Başak Kültür Sanat Vakfı, Van Barosu ve DW-RS Producties’in bir araya gelmesi, birbirleriyle kendi uzmanlık ve deneyimlerini paylaşmaları amacını da taşıyordu.

Eğitimlere ailelerinde Türkiye, Fas ve çeşitli Afrika ülkelerinden göç geçmişi olan çocuklar da dahil, 15 Hollandalı çocuk katıldı. Hollanda’da yapılan atölye çalışmalarında eğitimlerin ilk bölümü olan “İnsan Hakları”nda, yerel koşullar üzerinden “ayrımcılık, ayrımcılık kaynaklı hak ihlalleri ve ayrımcılıkla mücadele amacıyla neler yapılabileceği”  vurgusu üstünden gidildi.

ÇOCUKLARDAN AYRIMCILIĞA KARŞI FİLMLER

Çocuklar İnsan Hakları/Ayrımcılık konularında farkındalık kazanmalarını sağlayan interaktif eğitim çalışmasının ardından, sinema atölyesinde senaryolarını kendi yazdıkları ikişer dakikalık filmlerini çektiler.

Atölye çalışmalarının ardından proje ortakları Amsterdam’da çocuklar/gençler, kültür-sanat, kadın hakları, LGBT hakları, göçmen hakları gibi alanlarda çalışan Sivil Toplum Örgütleri ile bir araya geldiler. COC Netherlands, The Beach, Tripact Foundation, Koerdische Vrouven Vereniging, STOCK (Türk Eğitim Derneği), Bureau Barel, NCDA, DW-RS Producties ve Başak Kültür ve Sanat Vakfı temsilcilerinin katıldığı toplantıda, atölye çalışmalarının aldığı güzel tepkiler üzerine, katılımcı kuruluşların birlikte çalıştığı çocuklar ve gençlerden oluşacak bir grup için, aynı çalışmanın ekim 2015’te tekrarlanmasına karar verildi.

14 aylık bir dönemde tamamlanması planlanan “Çocuklar İçin İnsan Hakları ve Sinema Projesi” kapsamında bugüne kadar Van, Soma, Batman ve Amsterdam’da hassas konumdaki çocuklarla insan hakları ve sinema atölyeleri gerçekleştirildi. Projenin bundan sonraki durakları temmuz ayında Hatay, Dersim ve Bitlis olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et