26 Haziran 2015 15:55

'İSPARK hangi kanunla yaşam alanlarını işgal ediyor?'

Küçükçekmece’de yer alan Garip Dede Dergahı’nın karşısında yer alan ve dergaha gelenlerin de bölgede yaşayan apartman sakinlerinin de park alanı ve oyun alanı olarak kullandığı bölge İSPARK tarafından paralı otoparka dönüştürülecek.

'İSPARK hangi kanunla yaşam alanlarını işgal ediyor?'

Küçükçekmece’de yer alan Garip Dede Dergahı’nın karşısında yer alan ve dergaha gelenlerin de bölgede yaşayan apartman sakinlerinin de park alanı ve oyun alanı olarak kullandığı bölge İSPARK tarafından paralı otoparka dönüştürülecek. 15 dönümlük arazide bulunan ağaçlar ise kesilecek. Bölgedeki site sakinleri, dergahın ziyaretçileri, çok sayıda Alevi milletvekili ve kurum temsilcisi ise bu duruma tepki için otopark yapılacak alanda bir açıklama yaptılar.   

Devletin ibadethane olarak kabul etmediği cemevlerinin yaşadıkları sorunlar bitmek bilmiyor. Yakın zamanda ibadethane statüsünde görülmedikleri için tepki göstererek sivil itaatsizlik eylemi yapan; bu yüzden de elektriği ve suyu kesilen Garip Dede Dergahı bu kez İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İSPARK tehdidi altında. İSPARK, İstanbul Otopark İşletmeleri Cemevinin ve bölgedeki site sakinlerinin yeşil alan olarak kullandıkları kamuya ait bölgeyi paralı otopark alanına dönüştürücek.

Cemevi yönetimi,dergahın ziyaretçileri ve site sakinleri ise bu duruma tepki göstererek, “İSPARK hangi kanun ve yetkiye dayanarak yeşil alanları meydanları, sokakları işgal ediyor?” diye sordular.  

İSPARK’ın basın bölümünden görüştüğümüz yetkililer ise bölgenin büyükşehir belediyesinin kendi arazisi olduğunu ve bu 15 dönümlük araziye bir otopark yapılacağını açıkladılar.

'ZİYARETÇİLERİMİZİ ‘MÜŞTERİ’ GİBİ GÖRÜYORLAR'

Konuyla ilgili tepki olarak özel otoparka dönüştürülecek olan yerde yapılan yapılan basın açıklamasına çok sayıda vatandaş, milletvekili ve kurum temsilcisi katıldı. Garip Dede Dergahı yönetiminin çağrısıyla yapılan açıklamada “kentsel, çevre ve yerleşim politikaları ile bizleri yok saymaya devam ediyorsunuz” denildi.

Garip Dede Dergahı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat burada yaptığı konuşmasında devletin dergaha gelen misafirleri, “müşteri” olarak gördüğünü belirtti. Fırat, “Bizi binlerce yıldır yok sayıyorlar, yeri geldiğinde sularımızı elektriğimizi kesiyorlar. Biz yine uyarıyoruz. Biz bundan sonra bu yok sayma politikalarına karşı sesimizi daha da yükselteceğiz ve bu alanın rant alanı haline getirilmesine izin vermeyeceğiz”

Fırat, “tüm halkımızı haksızlığa hukuksuzluğa karşı davalarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” diyerek, tüm kesimlere bu haksızlığa karşı durma çağrısı yaptı.

SİTE SAKİNLERİ DE RAHATSIZ

Açıklamaya site sakinleri de katıldı. Site sakinleri adına konuşan ve 30 yıldır bölgede yaşayan Muarrem Bekleyen, buranın İSPARK’a devredilmemesi için çok uğraştıklarını belirtti. Bekleyen, bazı işadamlarına peşkeş çekerek alanın kapatıldığını ifade ederek, “Biz direndik ama sizin de desteği ile burayı kurtaracağız” diye konuştu.  

'BU DERGAH BİNLERCE İNSANA HİZMET VERİYOR'

Açıklamaya katılan kurum temsilcilerinden Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut, baskının zulmün ve yok saymanın yüzyıllardır devam ettiğini, bugün Garip Dede’ye yapılanlara karşı da birlik olunması gerektiğini dile getirdi.
Alevi Dernekler Federasyonu Başkanı Rıza Eroğlu ise “Burada dergahımız binlerce insana her hafta hizmet veriyor, lokma veriyor, cenaze kaldırıyor. Buraya gelen insanlar da araçlarını burada park ediyor. Bu insanların burada aldıkları hizmet bile çok görülüyor. Belediye burayı İSPARK’a vererek kendine rant elde etmek istiyor” diye konuştu.  

Konuşan kurum temsilcileri, zorbalığın her türlüsüne inatla boyun eğmeyeceklerinin altını çizdi.

MECLİSTEKİ ALEVİ MİLLETVEKİLLERİ DE DERGAHA SAHİP ÇIKTI

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi:
Bizlerin bize ait olan bir dergahın önündeki bir alan peşkeş çekilmek isteniyor. Kentler kişiye göre planlanmaz, tüm kamunun yararlanabileceği şekilde düzenlenir ve ibadet etmek insanların anayasal hakkıdır. Bunu hakkı vermek herkesin zorunluluğudur.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu:
Sorun iki türlüdür. Biri yasal sorundur: Türkiye’de Alevilerin yaşadıkları bir bütün olarak anayasal sorundur. İkincisi ise niyettir. Niyetin bozuk olduğu belli. Bizim bu işi köklü bir biçimde çözmemiz gerekiyor. Biz artık parlamentodayız. Bugünlerde tartışılan koalisyona karşı, koalisyon budur diyoruz. Biz ezilen halkların yanında koalisyona hazırız. Sokaksa sokak, Meclis ise meclis.

CHP Milletvekili İstanbul Ali Şeker:
Bu ötekiyi yok sayan iktidar anlayışı sitede oturan yurttaşları da, buraya cenazesini kaldırmak için gelen yurttaşları da müşteri olarak görüyor. Bu alanı yandaşlara vermek için buradaki ağaçları katledip, otoparka çevirerek yandaşa teslim etmekte bir sıkıntı görmüyor.   

CHP Milletvekili İstanbul Eren Erdem:
Cemevleri ibadethanedir, ibadethane olarak kalacaktır. Statüyü tartışmak yezide düşmemiştir. Devlet 83 bin 700 caminin elektrik ve su giderlerini ödüyor fakat Türkiye’nin  3 ‘te1’ini oluşturan Alevi toplumunun giderlerini ödemiyor. Bu ikiyüzlü anlayışla mücadele etmek bizim boynumuzun borcudur. Cemevlerinin haklarını söke söke alacağız. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et