Kutlu Savaş: Faili meçhul cinayetlerin arşivi devlette
1990’lı yıllarda işlenen 19 faili meçhul cinayet ile ilgili davada dinlenen eski Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş, faili meçhul cinayetlerin arşivinin devletin elinde olduğunu söyledi.

Elif Ekin SALTIK
Ankara
Devlet-mafya ilişkisini gün yüzüne çıkaran Susurluk Kazası davasında çete suçlamasından ceza alan Mehmet Ağar, sanık olduğu faili meçhuller davasında kendisini, “Beni herkes tanır. Hakkımdaki suçlamalar hayal ürünü” diye savundu. duruşmada tanık olarak dinlenen susurluk Kazası sonrası Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı yapan Kutlu Savaş, faili meçhul cinayetlerin arşivinin devletin elinde olduğunu söyledi.
1990’lı yıllarda Kürt iş adamlarına, hukukçulara ve ailelerine yönelik işlenen 19 faili meçhul cinayetle ilgili yargılamaya Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün devam edildi. Duruşmaya HDP milletvekilleri Nihat Doğan, Aycan İrmez ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da katıldı. Dönemin Emniyet Genel Müdürü ve Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın duruşmaya gelmeyerek telekonferans yöntemiyle İstanbul’da ifade vermesi tepkiye neden oldu.
Tepkiye rağmen telekonferans yöntemiyle duruşmaya bağlanan Mehmet Ağar suçlamaların hiçbirini kabul etmeyerek, “Ben bu ülke için çalışmış biriyim. Devletin birçok kademesinde yer aldım. Şahsıma karşı bu tarz suçlamaların yapılması normaldir” dedi. Türkiye’nin zor durumlarında ‘olağanüstü bir performans’ gerçekleştirdiklerini ileri süren Mehmet Ağar, sanıklar Korkut Eken ve İbrahim Şahin’i ast üst ilişkisi içerisinde tanıdığını öne sürdü. Kimseye yasadışı bir emir vermediğini öne süren Ağar, iddia edilen cinayetlerin işlendiği belirtilen silahların ise nereden alındığını bilmediğini de iddia etti. Ağar kendisini, “Beni Türkiye tanır, herkes tanır. Ben mücadelemi yasal sınırlar içerisinde mertçe yaparım” sözleriyle savundu.
‘ÖLDÜRÜLEN PKK’LİLERİN SİLAHLARI KULLANILDI’
Mehmet Ağar’dan sonra tanık olarak dinlenen dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş ise 1990’lı yıllarda Anadolu’da “terörle mücadele” adı altında birçok olay yapıldığını dile getirdi. İş adamlarının öldürülmesinin Tansu Çillerin o dönem "Elimizde PKK'ye yardım eden iş adamları listesi var" sözleri sonrasında yaşandığını söyleyen Savaş, "Cinayeti işlemek için ölen PKK'lilerin silahlarının kullanılması idealdi" dedi.
Devlet arşivlerinde olayların ve bu olayları gerçekleştirenlerin isimlerinin olduğunu söyleyen Savaş, “İşlenen bütün cinayetlerden devletin bütün kademeleri –başbakan, cumhurbaşkanı, içişleri bakanı, MİT- herkesin haberi vardı. Devletin 90’lı yıllarda terörle mücadele adı altında ne yaptığı belli” dedi. Savaş, arşivlerin İstihbarat Daire Başkanlığı, MİT, Kaçakçılık Daire Başkanlığı, JİTEM gibi kurumlarda bulunduğunu söyledi. Duruşma beyanların ardından 20 Kasım tarihine ertelendi.
AVUKAT EKİNCİ: DEVLETİN KENDİSİ ÇETELEŞMİŞTİR
Mağdur ailelerin avukatı Sertaç Ekinci, gazetemize Mehmet Ağar’ın verdiği beyanları değerlendirdi. Mehmet Ağar’ın soruşturmanın başından beri her şeyi inkar ettiğini kaydeden Ekinci, “Ama bizim için bu duruşmada önemli olan Kutlu Savaş’ın ifadeleriydi. Kutlu Savaş ‘Devlet içerisinden belli bir yapılanmadan bahsetmek mümkün değildir. Çünkü devletin içerisinde bir politik eğilim olarak bu vardı zaten’dedi. Gerçekten devletin politikasını infaz ettiler” diye konuştu.
‘ERDOĞAN’IN ÜST AKLI, ESKİ DERİN DEVLETTİR’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, derin devletin AKP hükümeti tarafından yeniden ikame edildiğini belirerek “ Şu anda Erdoğan’ın üst aklı eski derin devlettir” dedi. Mehmet Ağar’ın da yargılandığı faili meçhul davasını izleyen Tanrıkulu burada Cihan Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı. Tanrıkulu, “Derin devlet, bu hükümet tarafından yeniden ikame edildi. Eski kadrolar yeniden görevlere getirildi. Eski derin devlet hem yargıda hem emniyette hem de devletin diğer birimlerinde Erdoğan’ın üst aklı haline gelmiştir” diye konuştu.
Evrensel'i Takip Et