Bilimin kadınla imtihanı
Nobel ödüllü ünlü düşünür, sosyolog ve biyokimyager Tim Hunt (72) bir gün çıkar ve bilimsel bir konferasta, “Size kadınlarla ilgili problemimi söyleyeyim. Onlar laboratuvardayken üç şey oluyor. Ya size aşık oluyorlar, ya siz onlara aşık oluyorsunuz ve eleştirildiklerinde ağlıyorlar” diyerek tek cinsiyetli laboratuvarlarda çalışılması gerektiğini söyler...
Sarya TUNÇ
‘o güzel bilim kadınları
o güzel atlara binip ağlaya ağlaya gittiler’
Olaylar şöyle gelişir...
Nobel ödüllü ünlü düşünür, sosyolog ve biyokimyager Tim Hunt (72) bir gün çıkar ve bilimsel bir konferasta, “Size kadınlarla ilgili problemimi söyleyeyim. Onlar laboratuvardayken üç şey oluyor. Ya size aşık oluyorlar, ya siz onlara aşık oluyorsunuz ve eleştirildiklerinde ağlıyorlar” diyerek tek cinsiyetli laboratuvarlarda çalışılması gerektiğini söyler.
Hem de bilimsel bir konferansta ve şaka olsun diye değil, gerçekten böyle düşünerek söyler.
Aslında bu sadece bilim alanında var olan bir sorun değil. Tüm meslekler açısından ‘kız’ meslekleri, erkek meslekleri diye bir ayrım ve kadınların yapabileceği ve yapamayacağı iş tanımları mevcut. Bu düşüncelerin, geçmişte ‘cahil’ insanların bilmeden oluşturduğu bir liste olmadığını pek ala biliyoruz.
Bakın, 2010 yılında ABD’de Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, farklı bilim alanlarında çalışan laboratuvarlara birbirinin tıpatıp aynı özgeçmiş ve başvuru evrakı, kadın ve erkek ismi ile ayrı ayrı yollanıyor. Akademisyenlerden başvuruların farklı kategorilerde notlandırılması ve değerlendirilmesi isteniyor. Çıkan sonucu tahmin ediyorsunuzdur. Neredeyse bütün kategorilerde erkek ismi ile gönderilen başvurular daha yüksek puan alıp, teklif edilen maaşlar daha dolgun olurken kadın isimli özgeçmiş tıpatıp aynı olmasına rağmen sınıfta kalıyor.
Neyse, şimdi kızgınlığım ile ağlamadan ve güzelliğimle baş döndürmeden durabilirsem önce yazıyı ardından tezimi bitirmem gerek...
Tim Hunt mu? Tepkiler dünya çapında yükselince yaptığı açıklama ile yorumu inanarak yaptığını ancak tepkiler için üzgün olduğunu söyledi. Mecburen de olsa İngiltere’deki University College London’daki (UCL) görevinden istifa etti. Bahsettiğimiz tepkiler sadece kınama tepkileri değil elbette. Sosyal medya üzerinden özellikle twitterda yorum ve fotoğraflar aldı başını gitti. Dünya çapında bir çok bilim kadını laboratuvardan çekilmiş pozlarını #distractinlysexy hastagiyle paylaşıp Tim Hunt ve sözleri ile bir güzel dalgasını geçti. İşte onlardan bazıları...
1. “Hücre kültüründe geçirdiğim koca bir günün ardından hala 'dikkat dağıtıcı derecede seksiyim' (#distractinglysexy). Bu sefer ağlamadım bile, kendimle gurur duyuyorum!”
2. "Tezim için ağlamadım diyemem, ama en kötüsü şu ki; kod yazarken 'dikkat dağıtıcı derecede seksiyim' ."
3. "Bu küçüğe mikroskopların kadınsı gözyaşlarını saklayabileceğini öğretiyorum ki, o da bir gün laboratuvarda 'dikkat dağıtıcı derecede seksi' olabilsin."
4. "Hiçbir şey seni çita dışkısıyla dolu örnek kapsülünden daha 'dikkat dağıtıcı derecede seksi' yapamaz."
5. "Mikrosantrifüje aşık oldum. Tipik laboratuvar kadınıyım..."
6. "Ebola hastalarını kaybettiğimizde ya da iyileştiklerinde ağladım. Hislerim var ve onlarla başa çıkabiliyorum. Sen de aynısını yapabilirsin."
7. "‘Onarılmayı Bekleyen Kırık Kalpler' projemiz 'dikkat dağıtıcı derecede seksi' olabilir. Ama araştırmacılar savaşmaya devam eder..."
8. "Feminizmin tokadını lateks eldivenlerimle suratına indirirken 'dikkat dağıtıcı derecede seksi' olmayı engelleyemiyorum Tim Hunt!"
9. "Geçen gün Bronz Çağ kalıntılarını kadınsı gözyaşlarımla doldurdum."