05 Temmuz 2015 14:47

Şehir cazla ısınıyor

Paylaş

İstanbul Caz Festivali ikinci haftasına yoğun ve eğlenceli bir programla giriyor. Melody Gardot, Jools Holland, Roberto Fonseca, Mahsa Vahdat, Tord Gustavsen, Fahrettin Yarkın, The Bad Plus ve Joshua Redman gibi usta caz sanatçıları festivalin bu haftaki konukları arasında. 

Festivalin bu haftaki programından bir seçkiyi sizler için derledik; 

MELODY GARDOT BİR KEZ DAHA FESTİVALDE

20. İstanbul Caz Festivali’ndeki performansıyla İstanbullu müzikseverleri kendine hayran bırakan Melody Gardot zarif, güçlü ve karakteristik vokalinin yanı sıra yepyeni şarkılarıyla bir kez daha festival seyircisiyle buluşacak. Gardot, yarın akşam Sepetçiler Kasrı’nda olacak. Konser öncesinde Polonya’nın en iyi caz müzisyenleri arasında gösterilen, basçı Wojtek Mazolewski beşlisiyle birlikte sahneye çıkacak.
1985 yılında Amerika’da doğan genç sanatçı Gardot, 9 yaşında piyano çalmaya başladı ve 2006 yılında caz ile blues’u harmanladığı ilk albümü Worrisome Heart’ı yayımladı. Latin ritimleriyle blues tınılarını bir araya getirdiği My One And Only Thrill (2009) isimli albümü Grammy adayı oldu. Ardından yayımladığı The Absence (2012), Avrupa’da büyük bir ilgiyle karşılandı ve Amerikan Caz albümleri listesine bir numaradan girdi. Caz ve blues’un yanı sıra country ve folk etkileri de taşıyan, farklı müzikal renklerin karışımı bir sese sahip Gardot, çıkardığı üç albüm ve Baby I’m A Fool, Your Heart Is As Black As Night, If the Stars Were Mine gibi şarkılarındaki eşsiz yorumuyla ismini dünya çapında duyurdu. Sanatçının yeni albümü Haziran ayında dinleyenlerle buluşacak.

PİYANİST JOOLS HOLLAND İLK KEZ İSTANBUL'DA

BBC 2’deki kült televizyon programı Later... with Jools Holland ile kendine büyük bir hayran kitlesi edinen usta piyanist Jools Holland, 20 kişilik dev orkestrasıyla ilk kez İstanbul’a geliyor. 7 Temmuz Salı akşamı Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’ndeki konserde Jools Holland & His Rhythm and Blues Orchestra’ya eşlik edecek sürpriz isim ise şarkıcı ve söz yazarı Marc Almond olacak.

Çocukluğundan bu yana tam bir müzik tutkunu olan Jools Holland, ilk olarak 1970’lerin new wave akımından etkilenen “Squeese” isimli pop grubuna katıldı. Grubun milyonlar satan hit şarkılarında büyük payı olan Holland, 1981’de gruptan ayrıldı ve solo kariyerine başladı. Son albümünde beraber çalıştığı, “rockabilly” türüne yeniden hayat veren İrlandalı şarkıcı Imelda May ise Holland ve orkestrasından önce sahne alarak Dublin sokaklarının enerjisini konsere taşıyacak.

FONSECA VE DİAWARA AYNI SAHNEDE

Buena Vista Social Club ile dünyayı turlayan Kübalı caz piyanisti Roberto Fonseca ve Damon Albarn’dan Herbie Hancock’a, Amadou and Mariam’dan, Paul McCartney ve Roots’a sayısız isimle birlikte çalışmış Malili müzisyen ve şarkıcı Fatoumata Diawara, sıcak ve ritmik bir Afro-Latin müzik akşamı için 8 Temmuz Çarşamba akşamı Feriye Lokantası’nda bir araya geliyor.

8 yaşında piyano çalmaya başlayan Roberto Fonseca, ilk önemli performansını 15 yaşındayken Havana Uluslararası Caz Festivali’nde sergiledi. 2001 yılında  İbrahim Ferrer’in orkestrasına katılan Fonseca, tüm dünyada 400’den fazla performans gerçekleştirerek Ruben Gonzalez, Cachaito, Guajiro Mirabal gibi pek çok ünlü isimle aynı projede yer aldı. 

USTALARLA BULUŞMALAR BU YIL İRAN’DAN NORVEÇ’E UZANIYOR 

İstanbul Caz Festivali kapsamında 2006 yılından bu yana Türk müziği ile benzer kaynaklardan beslenen dünyaca ünlü sanatçıları, ülkemizden usta isimlerle yeni ve özgün üretimler sergilemek üzere bir araya getiren “Ustalarla Buluşmalar” konserleri bu yıl yine özel bir projeyle devam ediyor.  9 Temmuz Perşembe akşamı İstanbul Erkek Lisesi Bahçesi’nde gerçekleştirilecek “Ustalarla Buluşmalar” konserinde İranlı sanatçı Mahsa Vahdat, Norveçli piyanist Tord Gustavsen ve İstanbullu vurmalı çalgılar ustası Fahrettin Yarkın sahneden seyircilere müzikleriyle birlikte seslenecekler.
Geleneksel İran müziğinin çağdaş yorumcusu ve ifade özgürlüğü savunucusu, Tahran doğumlu Mahsa Vahdat, küçük yaşlarda müzik ve şan eğitimi almaya başladı. Dönemin, kadına getirdiği şarkı söyleme yasağına rağmen kardeşi ile birlikte yayımladıkları Songs From The Persian Garden isimli albümle büyük ilgi gören sanatçı, dünyanın çeşitli festivallerinde birçok başarılı müzisyenle birlikte sahne aldı. Piyanist ve besteci, Norveç cazının önemli temsilcisi Tord Gustavsen, Silje Nergaard ve Kristin Asbjørnsen gibi sanatçılarla ortak projelerde yer aldıktan sonra yoluna Tord Gustavsen Trio, Tord Gustavsen Ensemble ve Tord Gustavsen Quartet gibi projeleriyle devam etti. Dünyanın çeşitli yerlerinde konserler, dersler ve seminerler veren müzisyen Fahrettin Arkın ise 2005 yılında Topkapı Sarayı’nda sahnelenen Lirik Tarih Gösterisi’nde grubu ile birlikte yer aldığı performansla büyük ilgi topladı. Arkın, Türk Müziği’nde ritim kavramını anlatan kitap çalışmasına da devam ediyor.

Irak kökenli Amerikalı trompetçi Amir El Saffar, “Ustalarla Buluşmalar” konserinden önce 19.30’da sahne alacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

İşte AKP’nin koalisyon görüşmelerindeki yol haritası

SONRAKİ HABER

Fevziye Cengiz'i yeterince muayene etmeden darp raporu veren doktora ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa