9 Temmuz 2015 15:22
/
Güncelleme: 14:24

11 işçiyi yakarak öldürenlerden hesap sorulmadı

Esenyurt’ta 11 işçinin yanarak can verdiği Marmara Park AVM çadır yangını davasında aralarında Marmarapark AVM'nin yöneticisi Andreas Michael Hohlmann'ın da bulunduğu 6 kişi hakkında beraat kararı verildi.

11 işçiyi yakarak öldürenlerden hesap sorulmadı

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Esenyurt’ta 11 işçinin yanarak can verdiği Marmara Park AVM çadır yangını davasında aralarında Marmarapark AVM'nin yöneticisi Andreas Michael Hohlmann'ın da bulunduğu 6 kişi hakkında beraat kararı verildi.

Marmara Park AVM çadır yangını davasının 17. duruşmasında 3 yıl sonra karar verildi. Asıl sorumluların beraat ettiği davada mahkeme 4 sanığa 10'ar yıl, 2 sanığa 6'şar yıl, 1 sanığa da 5 yıl hapis cezası verdi. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında, tutuksuz sanıklar Abdullah Altun, Kadir Altun, Mehmet Altun ve Hikmet Tezcan ile avukatları ve müşteki avukatları hazır bulundu.  

MAHKEMEYE ÇAĞRI

Yangında hayatını kaybeden 11 işçinin avukatlarından Gökhan Küçük, savcılık mütalaasının dosya kapsamından uzak olduğunu belirterek 7 ay öncesinden yangının çıkacağının belirlenmesine rağmen herhangi bir önlem almayan ECE, Marmara Park AVM, Kayı İnşaat ve KALDEM’in yetkililerinin adam öldürmek suçundan cezalandırılmasını istedi. Küçük, “KALDEM olayın olduğu esnada 2 yıllık bir firmaydı. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yetersiz ve bilgisiz bir firma. Bu durumda 11 işçinin yanarak ölmesinden iş veren sorumlu değil derseniz tüm iş cinayetlerinin önünü açacak bir karar vermiş olacaksınız. Buradaki bu 5 sanıkla bu davayı kapatacaksanız vay bizim halimize vay Türkiye Cumhuriyeti’nin haline. Marmara Park AVM, Kayı İnşaat, Yapı Denetim Firması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurumu’nun müdür ve müdür yardımcısı hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz ve bilinçli taksirli insan öldürmek suçundan yargılanmalarını istiyoruz” dedi.

ASIL SORUMLULAR CEZA ALMADI

Savunmalardan sonra ara veren mahkeme, aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme, kaba inşaatı yapan alt taşeron firma Kalden İnşaat'ın ortakları Mehmet Altun, Abdullah Altun ve Kadir Altun ile elektrikçi Şaban Bakırcı'nın ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan birinci derece asli kusurlu bularak 10'ar yıl hapis cezası ile cezalandırdı.
Mahkeme, iş güvenliği koordinatörü Cem Yıllar ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı Ömer Faruk Gülmez'i ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan birinci derece tali kusurlu bularak 6'şar yıl, Hikmet Tezcan'ı da ikinci derece tali kusurlu bularak 5 yıl hapis cezası ile cezalandırdı.

Mahkeme, ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ ve ‘Taksirle yangına neden olma’ suçlarından yargılanan Kaldem İnşaat'ın hak ediş mühendisi Kaan Akarsu, inşaatta demirci ustaları olarak çalışan Sezgin Atalay, Süleyman Aslan ve Arif Korkmaz ile Kayı İnşaat'ın şantiye şefi Erdal Gümüş ve Andreas Michael Hohlmann'ın beraatlerine karar verdi.

KARARA TEPKİ GÖSTERDİLER

Yangında hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları karar sonrası Bakırköy Adalet Sarayı'nın önünde karara tepki gösterdi. Avukat Gökhan Küçük, 2012'de önlemlerin alınmamasından dolayı İstanbul'un göbeğinde 11 işçinin cayır cayır yandığını hatırlatarak, “10 kişinin yatacağı yerde 40 kişinin yattığı bir ortamda elektrik kaçağından dolayı 11 insanımız aramızdan ayrıldı. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bugün vermiş olduğu karar adaleti tesis ettirmekten çok çok uzak. Tabii ki bu karar temyiz edilecek. Bu dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin önüne gidecek, bu daire üzerinde büyük bir sorumluluk var” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et