Doğanın talanına karşı bir sanat siperi
Başak ŞAHİNDOĞAN
Bu bir yol hikayesidir.
Kafilesi sanat ve dirençle bezenmiş bir kervanın ulaklık etme eylemidir.
“Mücadele edenler kazanacak” şiarının sanatla bezenmesidir.
Sermaye için gölgesi para etmeyen ağacın, kurutulmak istenen derenin, yollara, madenlere, santrallere kısaca kapitalizme ve onun doyumsuzluğuna kurban edilmek istenen doğanın güçlü siperidir.
Yaşam hakları için mücadele eden halkların gücüne omuz veren, sesine yankı katan sanatçıların özgürlük ve bağımsızlıkla döşenmiş yollarının hikayesidir.
ÖZGÜRLÜK SOKAKLARDADIR
Üç-Beş Ağaç Kervanı sanatın büyülü birleştiriciliğiyle doğanın talanına karşı verilen mücadeleyi güçlendirmek için yola çıkıyor.
Sokakların ve meydanların aslında birer özgürleştirme mekanları olduğunu düşünen grup, meydanları sahne yaparak otuz günlük bir turla ülkenin dört yanını dolaşmayı amaçlıyor.
Praksis Müzik Kolektifi, Merhaba Sanat Tiyatrosu ve Derme Tiyatro’nun öncülüğünde bir araya gelen sanatçılardan oluşan kervan, geçen yıl Haziran ayında ilkini gerçekleştirdiği sanat etkinliklerinin ikincisini bu yıl Ağustos ayında gerçekleştiriyor.
Anadolu’nun birçok köşesinde nükleer santrallere, HES’lere, ormanların talanına, madenlere, taş ocaklarına, RES’lere ve kentsel dönüşüme karşı mücadele sürüyor. Gezici kumpanyanın temel amacı da bu direniş noktalarından kervana yüklenecek deneyimleri bir sonrakine aktarmak ve buralardaki mücadeleleri sanatın birleştirici ve geliştirici diliyle büyüterek geliştirmek olacak.
DOĞA VE SANATIN ÖZGÜRLEŞMESİ SEVGİLİDİR
Doğa tüm renkleri ve büyüsüyle yaşamımızdaki vazgeçilmez güzellik ise, sanat da pekâla bu güzelliğin yaygın, özgür ve kolektif kılınabilmesi için yapılan estetik bir eylem olabilir. Bu bakış açısıyla yola koyulacak olan grup gittiği yerlerdeki çevre mücadelelerine müzik, tiyatro ve pandomimle sanatın büyülü dilini katacak. Dış katılıma da açık olan kervan, mücadele noktalarının sorunlarını ve çözüm uğraşlarını yaptığı etkinliklerle görünür kılmaya çalışacak.
Aslında her mücadelede yapılan şey aynı. Emeğin özgürleşmesi de doğanın özgürleşmesi de, kısaca ‘kapitalizm’ dediğimiz toplumsallığın yerine yenisini, ‘başka türlü’ olanını koymamıza bağlı. Çünkü Sinop; nükleer santralden doğru Mersin ile kardeş, çevre talanından doğru Van/Erciş ile teyze çocuğu, Çanakkale ile arkadaş... Örneğin; Munzur Karasu’yla birleşecek, Arılı Vadisi Kazdağları’na açılacak, hep birlikte “Ho ver bide Munzur” denilecek ve biz bunu göreceğiz. Aynı barikatın önündeyiz.
Günümüzde gönüllülük temelinde yapılan her şey artık şüphe konusu. Sponsorlardan, şirketlerden bağımsız bir sanatın olabileceği akıllardan siliniyor. Gerçi kervanın iddiası ‘gönüllülük’ gibi bir kavramdan ziyade ‘devrimcilik’ gibi bir yuvarlı taşın üzerinde...
İşte tam da bu nedenle Üç-Beş Ağaç Kervanı, pek de alışkın olmadığımız bir şekilde hiçbir kurum, kuruluşu kervan sponsoru olarak kabul etmeyen bağımsız bir sanatçı inisiyatifi.
Kervanın maliyetini karşılamak için belediyeler ve demokratik kurum ve kuruluşlarla etkinlikler yapıyor. Buradan ortaya çıkarılan maddiyat, kervanı desteklemek isteyenlerin katkıları ile birleşiyor ve kervanın bütçesi böylelikle oluşuyor.
YOLLAR BİZİMDİR!
Kervan bu yıl da 23 Ağustos’ta Homeros’un dilinden “Herkese aitim ve kimseye ait değilim, siz gelmeden önce de buradaydım, siz gittikten sonra da burada olacağım” diye bize seslenen zeytin ağaçları diyarı Yırca’dan yola çıkıyor.
Muğla, Antalya, Mersin, Adana, Dersim, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Van, Artvin, Rize, Ordu, Tokat, Sinop, Bartın, Zonguldak, Kocaeli, İstanbul, Bursa, Çanakkale, Ayvalık’ta çocuk çalışmaları, pandomim, tiyatro gösterisi ve konser yaparak Eylül Pazar günü İzmir’de kervan sonlanacak.
AĞACA SARIL, AYIYI ÖP, KERVANA KATIL
Eğer siz de “karınca kararınca” bir katkı yapmak isterseniz;
Kervanla ilgili haberleri sosyal medyada yaygınlaştırabilir, kervan güzergâhındaki yerlerdeki dostlarınıza haber edebilir, konaklama, yemek vb. temel ihtiyaçlar için onları dürtebilir, fazladan kamp malzemeni verebilir, video-montaj vb. konularda yardımcı olabilir, uyarlama şarkılar için söz ya da sokakta sahnelenecek doğa talanını konu alan skeçler yazabilir, “Yer varsa ben de gelmek istiyorum” diye grubu darlayabilir, bunların hiçbirini yapamasanız bile para desteği sağlayabilirsiniz.