22 Mart 2012 10:06

Türkiye’nin ilk işitme engelli oyunu: Kırmızı Başlıklı Kız

Selmane Ertekin

Projenin “neden ve nasıl” hayata geçtiği konusundan önce, hemen hemen hepsi ilköğretim öğencisi olan işitme engellilerin oyunu izlerken ki tepkilerinden bahsedelim. Sahnede kendileri için oynanan “Kırmızı Başlıklı Kız”ı izliyorlar. Gözleri tek bir noktada, ama hiç kırpmıyorlar, onlar oyunu ben onları izliyorum. Mimiklerinden çıkarmaya çalışıyorum, oyunun neresinde olduklarını... Bir an bir kızgınlık yerleşti yüzlerine, gerildi mimikler, dondu kaldı ve acı bir uğultu. Ama neden sonra yüzler yumuşadı bir alkış tufanı geldi ardından. Kırmızı başlıklı kızın babaannesini yiyen kurt, diğerleri tarafından ölümle cezalandırılmak istenmişti, salondan gelen büyük uğultu karşısında,  işitme engelli çocuklardan onay alınmak istenmişti. Tabii ki çocuklar buna müsaade etmedi. Kurttan bundan sonra kimseye zarar vermemesi için söz alındı.

DUYMAYAN ÇOCUKLARA OYUNLAR

Türkiye’de ilk defa, engelli olamayan oyuncular tarafından işitme engellilere sergilenen oyunun oyunculardan Funda Pamukcu, “Güneydoğuda yaşadığımız acıklı bir durumdan esinlendik. Orada bir oyun sergiledik fakat bir çocuk vardı, herkes gülerken, eğlenirken o orada hiç bir tepki vermeden öylece tek başına kalakalmıştı. Daha sonra öğrendik ki bu çocuk duymuyordu”. Bu konuda ne kadar eksik olduklarını fark ediyorlar ve hemen bir şeyler yapmak için adım atıyorlar. Önce engellilerle ilgili gerekli araştırma yapıyor ve bu konuyla ilgili bakanlığın kapısını aşındırıyorlar, daha sonra ise ortak bir işe girişiliyor. Oyuncular Türk İşitme Engelliler Milli Federasyonu’ndan bir yıl işaret dili eğitimi alıyorlar. Eğitim sürecinde yaşadıklarını, “Nasıl ikinci bir dil öğrenirsin bu da öyle. Ve empati gerektiriyor” diyor Pamukçu.

ÖZEL BİR EĞİTİM

“Oynarken bir hata yaptığınızda işitme engellilerinden nasıl bir tepki geliyor” sorumuza, “Nasıl konuşurken diliniz sürçerse, ufak bir işaret hatası da öyle. Onlar yanlış yaptığımızda anlayıp gülüyorlar ve daha sonra hata yaptığımızda gelip söylüyorlar” diye anlatıyor Pamukçu.

Kızı işitme engelli olan Gülbeyaz Özdemir, bu organizasyondan mutlu olduklarını dile getiriyor. Kızının 6. sınıfa gittiğini ifade eden Özdemir, özel bir işaret dili eğitimi almamış. “Kızım okula başladığında çok zorlandı ve hala da bu zorlukları yaşıyoruz. Ayrıca eğitimde diğer çocukların eğitim müfredatı uygulanıyor. Bu, çocuklarımız için çok zor. Bu tür çocuklar için bir eğitim sistemi ve bu konuda eğitimli hocalar ve ayrı sınıflar istiyoruz” diyor.  
(Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et