'Yaşamak için çalışıyoruz'
Tarım, inşaat ve tekstil işlerinde ucuz iş gücü olarak çalıştırılan Rojavalı ve Suriyeli yurttaşlar, yaşadıkları travmaların yanında maruz kaldıkları saldırılar ile de zor günler yaşıyor. İşverenlerin fırsatçılıklarının yanında işsizliğin yoğun olduğu Adana'da ucuz iş gücü olarak kullanıldıklarının farkında olduklarını belirten yurttaşlar, yaşamak için çalışmak zorunda olduklarını belirtiyor.
Suriye'de 2011 yılından bu yana yaşanan savaştan kaçmak zorunda kalarak Adana'ya yerleşen 120 binin üzerindeki Suriyelilerin yanı sıra 200 bin civarındaki Kobanêli yurttaşın önemli bir kısmı halen Türkiye ve bölgenin çeşitli kentlerinde hayatlarını sürdürüyor.
Kobanêli yurttaşların büyük bir bölümünün tarım, inşaat ve tekstil işçiliği yaparak yaşamını sürdürdüğü Adana'da Kobanêliler ucuz iş gücü olarak kullanılırken, bir yandan yurttaşların tepkilerine, bir yandan da işverenlerin fırsatçılığına maruz kalıyorlar. Zorunlu göç nedeniyle ciddi travmalar yaşadıkları bilinen yurttaşlar, hak arayışına girdikleri zaman ise, saldırgan tutumlarla baskılanmaya çalışılıyor. En son 4 Temmuz günü Adana'nın Seyhan ilçesi Gülbahçe Mahallesi'nde tarım işinde çalışan 20 yaşındaki Kobaneli yurttaş Muhammed Mustafa'nın, elçiler tarafından katledilmesi ile gözler önüne gelen baskı ve sömürü düzeni binlerce insanı etkiliyor.
'YAŞAMAK VE GİDEBİLMEK İÇİN ÇALIŞMAK GEREKİYOR'
Kobanê'de yaşanan IŞİD saldırılarının ardından Kobanê'den göç ederek Adana'nın Gülbahçe Mahallesi'ne geldiklerini ifade eden Kobaneli Cihan Muhammed Mahmud, bazı kesimlerin kendilerini sürekli olarak "Burada ne işiniz var Suriye'ye gidin" diyerek rahatsız ettiğini kaydetti.
Herkesin kendilerini sömürmeye çalıştığını kaydeden Mahmud, tarlalarda, inşaatlarda ve tekstil atölyelerinde sömürüldüklerini ve alın terlerinin karşılığını alamadıklarını vurguladı. Mahmud, "Adana'daki halk fakirdir. Biz gelince onlar da zaten işsiz, onlar evlerine ekmek götüremediler. Bizleri ucuz çalıştırıp, kiraları ise çok pahalıya verdiler. Buradaki halk işsizlikten kırılırken, buna bir de biz eklenince tepkilerle karşılaştık. Ama burada asıl tepki gösterilmesi gereken, Suriye politikası ile Türkiye hükümetiydi. Bizim yaptığımız sadece yaşamak için çalışmaktı" dedi.
Yaşadıkları hayatın bir hayat olmadığını ifade eden Mahmud, "Biz de şimdi Kobane'de olmayı ve eski hayatımızı yaşamayı isterdik. Bizlere, "Bakın Kobane özgürleşti. Haydi gidin" diyorlar. Ama yaşamak ve Kobanê'nin inşası için birilerinin buralarda çalışması gerekiyor. Gidecek yol parası bulmamız gerekiyor" dedi. (DİHA)