HABAŞ’ta kazalar sürekli gizleniyor!
Metehan UD
İzmir
İş kazaları ile sürekli gündeme gelen HABAŞ’ta gerçekleşen birçok kazanın işveren ve sendika tarafından gizlendiği ortaya çıktı. Artan iş yüküne ve gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına bağlı olarak fazlalaşan iş kazalarında birçok işçi ölümden dönüyor. Son olarak üzerine 700 kiloluk demir yığını düşen Yavuz isimli işçinin yaşadığı iş kazası yaklaşık 2 hafta basından saklandı.
Aliağa Bakırçay Havzasında kurulu olan ve Anadolu Yatırım Grubuna ait HABAŞ Demir Çelik fabrikasında 2 Temmuz günü 16-24 vardiyasında hadde 3 paketleme bölümünde çalışan Yavuz Esen isimli işçinin üzerine 700 kiloluk demir kovası düştü. Saat 22.00 civarlarında gerçekleşen iş kazasında çalıştığı vincin durması üzerine aşağıya inen Esen, kendisine verilen talimat üzerine taşıdığı kovadan düşen demir parçalarını toplamaya çalıştı.
İKİ KİŞİLİK İŞİ TEK BAŞINA YAPINCA
Normal şartlarda iki işçinin yapması gereken işi tek başına yapan Esen, vince elektrik gelip gelmediğini kontrol ettiği anda üzerine kova devrildi. Kovanın ayağına düşmesiyle ölümden dönen Esen, Ege Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı. Esen’in ayağında bir kırık ve omuriliğinde zedelenme var. Ortopedi servisinde yatan Esen geçtiğimiz günlerde taburcu edilerek evine yollandı. Omuriliğindeki zedelenme yüzünden de çelik korse takıldı.
‘SÜREKLİ ÖLÜMLE KARŞI KARŞIYAYIZ’
Yaşanan iş kazasıyla ilgili gazetemize bilgi veren işçilerin söyledikleri ise fabrikada iş güvenliği anlayışını gözler önüne seriyor. İşçiler, sürekli ölümle karşı karşıya olduklarını ifade ediyorlar. Kazandırdıkları yüksek kârlara rağmen kendilerine değer verilmediğini belirten işçiler fabrikadaki teknik emniyetçilerin işçi sağlığı ve iş güvenliği ile değil, “İş kazası geçiren işçiyi nasıl suçlarız”ın peşinde olduklarını ifade etti.
‘DELİLLER YOK EDİLİYOR’
İşçiler, “Fabrikada olan iş kazalarında olay yerindeki suç teşkil edecek deliller hemen yok ediliyor. Teknik emniyetçiler tarafından çekilen fotoğraflar gelen müfettişlere gösteriliyor. Müfettişler olay yerine götürülmüyor. İş kazası geçiren işçi sakat kalıp maluliyet isterse üzerinde baskı uygulamaya başlıyorlar. Fabrikada iş güvenliği sadece uyarı ve ikaz levhalarından ibaret” dediler.
‘DENETİMDEN SONRA KAZALAR OLDU’
Son olarak 20, 21, 22 Mayıs günü gerçekleşen denetimlerden sonraki 2 aylık süreçte 3 ayrı iş kazasının yaşandığını söyleyen işçiler gelen denetimcilerin fabrikayı gezmek ve işçileri görmek yerine patronla görüştüğünü de belirttiler. Bu tür kazaların ne ilk ne de son olacağının altını çizen işçiler, “Üretim hızlı ve seri bir şekilde gittiği için gerekli bakımlar yapılamıyor ve sürekli kazalar oluyor. Örneğin vinç 25 metreden aşağıya düşüyor, müfettiş, ‘çalışır’ diyor halbuki vincin her tarafı dökülüyor” dedi.
SUÇ DELİLİ TABELA
Yavuz Esen’in çalıştığı Hadde 3 isimli bölümde patronun kâr hırsı yüzünden üretilmesi gereken günlük tonajın iki katı kadar demir kütük üretildiğini de ekleyen işçiler, “Normalde üretim yerlerinde operatör vinci kabinleri yukarıdadır. Bu vinçlerin normalde yerden uzaktan kumanda ile değil, yukarıdan kullanılması lazım. Hadde 3’te de yerden kumanda ediliyor. İşletme mühendisleri ve paketleme formenleri 1 adam daha az çalıştırmak için vinç operatörü Yavuz Esen’i aşağı indirip uzaktan kumanda ile kullandırmaya zorladıkları gibi iş kazası geçirmesine de sebebiyet vermiştir” dedi.
İş kazası sonrası Hadde 3’te asılı olan talimat yazısının kaldırıldığını belirten işçiler, “Asılan talimatta ‘Hurda kovasını boşaltan vinç operatörleri yere dökülen parçaları toplayacaktır. Aksi takdirde haklarında yasal işlem yapılacaktır’ yazısını suçlu olmamak için kaldırdılar” dedi.