Toplumun yaşadığı her yer tiyatro sahnesidir
Kürt tiyatrosunun gelişimi için akademik çalışmaların yapılmasında öncü olmayı hedef olarak koyan Meclis, ilerleyen dönemlerde festivaller yapacak.
Evrim KEPENEK
Yaklaşık 250’ye yakın tiyatro oyuncusunu içinde barındıran 17 tiyatro grubu, Diyarbakır’da 3 Temmuz’da düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Dicle Fırat Kültür Merkezi, Diyarbakır Belediyesi Tiyatrosunun yanında Antep, Ağrı, Şırnak, Viranşehir’deki tiyatro gruplarından da oyuncuların katıldığı toplantıda, Kürt tiyatrosunun sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Sorunların çözümünün örgütlenmekten geçtiğine karar veren grup, Kürdistan Tiyatrolar Meclisini kurdu. 7 kişilik bir koordinasyon oluşturan Meclis, 3 ayda bir Diyarbakır’da toplanarak sanat çalışmaları hakkında fikir alışverişinde bulunacak.
Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmayı savunan tiyatro ekipleri, bu ilkeleri Meclisin kuruluş ilkeleri olarak belirledi. ‘Toplumun yaşadığı her yer tiyatro sahnesidir’ ilkesini kendisine şiar edinen Meclis, halkın bulunduğu her yerde tiyatro yapmayı da hedefliyor. Kürdistani destan, mitoloji, efsane, masal gibi tarihsel ve kültürel değerleri de tiyatro sahnesine taşımayı hedefleyen Meclisin en önemli ilkelerinden biri, tiyatro komünleri arasında koordinasyon sağlamak ve yine bu komünlerin güçlenmesini sağlamak.
FESTİVALLER DÜZENLENECEK
Kürt tiyatrosunun gelişimi için akademik çalışmaların yapılmasında da öncü olmayı kendisine hedef olarak koyan Meclis, ilerleyen dönemlerde tiyatro akademileri de kurmayı hedefliyor. Yerel meclislerin kültür alanına bütçe ayrılması için de çalışmalar yapacak olan Meclis, tiyatro festivalleri de organize edecek.
‘TİYATROCULARIN ÖRGÜTSÜZ OLMASI KABUL EDİLEMEZ’
Kürdistan Tiyatro Meclisi Koordinasyonundan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu Oyuncusu Berfin Emektar, Meclisin alternatif hedefleri olan bir sanat alanı olduğunu belirterek, toplumun her kesiminin meclislerle örgütlendiği mahalle meclislerinin kurulduğu bir dönemde tiyatrocularının örgütsüz olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Tiyatrocuların örgütlenmesi ihtiyacından Meclisin kurulduğunu anlatan Emektar, gruplar arasındaki eşitsizliği kaldırarak daha komünal bir yaklaşım içinde hareket edileceğini belirtti. Emektar, kendisini Kürdistan Tiyatro Meclisinin ilkelerine yakın hisseden tüm oyuncu ve gruplara da kapılarının açık olduğunu söyledi.
‘YASAL OLARAK DA KURUMSALLAŞACAĞIZ’
Kürdistan Tiyatro Meclisi Koodinasyonundan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu Oyuncusu Yavuz Akkuzu da, bazı yandaş gazetelerin kendilerini, ‘PKK’nin tiyatrocuları’ olarak hedef gösterdiklerini hatırlatarak, suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Hazırladıkları tüzük çerçevesinde ilerleyen günlerde dernekleşeceklerini dile getiren Akkuzu, bu yönlü tartışmaların sürdüğünü söyledi. Son olarak Akkuzu da tıpkı Emektar gibi gönlü tiyatro sahnesinde atan ve Meclisin ilkelerini kendisini şiar edinmiş her kesimden oyuncuyu Meclise destek vermeye çağırdı.
‘BİR ÇATIMIZ OLDU’
Dicle Fırat Kültür Merkezinden Gıyasettin Şehir de, Kürt tiyatrocuların bir meclis altında toplanmasının çok anlamlı olduğunu belirterek, “Artık Kürt tiyatrocuların bir çatısı oldu. Bu bizi daha umutlu ve geleceğe dair önemli beklentilere soktu. Gerçekleşebileceğine de güveniyorum. Öyle bir kapasite ve tecrübe oluştuğunu da görüyorum” dedi. (Diyarbakır/DİHA)