21 Temmuz 2015 00:04

AFAD'a çağrı: Mültecilerin ilaç sorununu çözün

Paylaş

Metehan UD
İzmir

AFAD İzmir İl Müdürlüğünün İzmir’de yaşayan mültecilerin ilaç sorununu çözmemesine, mültecilerle ilgili çalışma yapan derneklerden de tepki geldi. Mültecilerin yaşadığı ileri derece sağlık sorunlarına dikkat çeken dernek temsilcileri AFAD’a çağrıda bulunarak sorunun bir an önce çözülmesini istedi.
Ülkelerinde yaşanan savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteciler, beslenme, sağlık, barınma, giyim gibi sorunlar ile karşı karşıya. İzmir’de yaşayan 200 binden fazla mülteci de ilaçlara ulaşım konusunda sorun yaşıyor. AFAD Genel Merkezinin ilaç temini noktasında yaptığı çalışmaların aksine AFAD İl Müdürlüğü, bu konuda gerekli adımları atmıyor. İleri derecede sağlık sorunları olan hastalar ilaçlarını alamıyor.

‘BORÇ PARAYLA ALIYORLAR’
Mültecilerin yaşadığı sorunlarla ilgili İzmir’de çalışma yapan İzmir’de yaşayan mültecilerin sorunlarını gündeme getirmek ve dayanışma sağlamak  için kurulan Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, mültecilerin sağlık sorununun tam çözülemediğinin altını çizerek “Hastanelere gidenler bayağı bir zorluk çekiyorlar. Muayene olmaları bir gün sürüyor ve de hastanede tercüman olmadığı için dertlerini anlatamıyorlar. En çok zorluğu da ilaçları alma konusunda yaşıyorlar. İzmir’de devlet karşılamıyor. Mülteci cebinden borçla, taksitle veya işverenlerinden alarak ödüyorlar ve de çok yüksekse ilaç ücreti alamıyorlar. Kronik rahatsızlığı olanlar da düzenli olarak ilaç kullanmak zorunda. Yaşadıkları sorunlardan dolayı hastalıkları da arttı mültecilerin. Hâlâ AFAD veya devletin diğer kurumları bunu karşılamıyor” dedi.

‘MAĞDURİYET GİDERİLSİN’
Durumla ilgili AFAD’ı çok kez ziyaret ettiğini de dile getiren Salih Ali şunları söyledi: “İki sene oldu ama hâlâ çözüm sağlanamadı. Diğer illerde mülteciler reçetenin yüzde yirmisini ödüyor, yüzde seksenini AFAD karşılıyor. Sebebini de bilmiyoruz. Sizin aracılığınızla AFAD’a, İzmir Valiliğine çağrıda bulunuyorum. Bu sorun bir an önce çözülsün, mağduriyet giderilsin.”
Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız AFAD İzmir İl Müdürü Faruk Üner ise yüm ısrarlarımıza rağmen telefonlarımıza çıkmadı.

‘TEDAVİ TAMAMLANMIYOR’
8 aydır İzmir’de yaşayan mültecilerle ilgili başta sağlık alanı olmak üzere birçok konuda çalışma yürüten Halklar Arası Dayanışma Köprüsü Derneği (Halkların Köprüsü) Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi de sağlık konusunda tespit ettikleri en büyük sorunun hastaların ilaç ve diğer tıbbi malzemelere ulaşamaması olduğunu ifade etti.
Mültecilerin çok zor şartlar altında yaşadığını kaydeden Terzi “Sağlık taramalarımızda tespit ediyoruz, ilk muayenelerini yapıyoruz. Hastanelere götürüp teşhislerini koydurtuyoruz ama ondan sonraki tedavilerinde çok büyük güçlüklerle karşılıyoruz, çünkü ilaç paraları ödenmiyor. Bununla ilgili araştırma yaptığımızda Türkiye’nin bütün illerinde AFAD’ın kronik hastalıklarla ilgili ilaçları karşıladığını öğrendik. Sadece İzmir ilinde böyle bir sorun yaşanıyor” dedi.
Tespit ettikleri hastalıklar arasında böbrek, kanser, MS, kalp, diyabet, hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıklara denk geldiklerini ifade eden Terzi söyle dedi: “Mutlaka sürekli, düzenli ilaç kullanmaları gerekiyor ama maalesef ilk reçeteyi karşılayan mülteciler sonraki ilaçlarını alamadıkları için tedavileri yarım kalıyor ve giderek daha da kötüye gidiyorlar. O yüzden önümüzdeki günlerde AFAD’ı ziyaret edip bu sorunu birinci elden en yetkililerle görüşmeye çalışacağız. Bir an önce İzmir AFAD yetkililerini hastaların reçete bedellerinin karşılanması için göreve davet ediyoruz, bu çok çok önemli bir konu.”

‘ÖLÜMLE SONUÇLANANLAR OLUYOR’
Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der) İdari Koordinatörü Pırıl Erçoban: İzmir’de Suriyeli mülteciler, yatan hasta dışında tüm ilaç masraflarını kendileri ödemek zorunda kalıyor. Bu yüzden ciddi mağduriyetler, sıkıntılar yaşanıyor, özellikle kronik hastalıkları olanlar yaşıyor bu mağduriyetleri, hatta ölümle sonuçlanan durumlar olabiliyor. Bazıları ilaç temin etmek için ciddi borç altına giriyor. Örneğin geçenlerde konuştuğumuz bir mülteci, kanser hastası olan babasının aylar önce vefat ettiğini ama hâlâ ilaç borçlarını ödemeye çalıştığını iletti. Bu yüzden bir an önce İzmir’de bu sorunun çözümüne yönelik adım atılması gerekiyor. Mevzuatın izin verdiği, pek çok ilde mümkün olan bir uygulamanın İzmir’de de gerçekleşmesini talep ediyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

TCDD’de yolsuzluğun üstü örtüldü

SONRAKİ HABER

Sarıkeçililer: Göç yollarını birlikte yaşayalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa