29 Temmuz 2015 13:42

Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF)’nun kadın sporcularda erkeklik hormonu (androjen) fazlalığının avantaj sağladığına ilişkin tezinde öne sürdüğü gerekçeleri yetersiz buldu. Bu kararla Hindistanlı kadın sprinter Dutee Chand yeniden spora dönmeye hazırlanıyor. Yaklaşık 1 yıl spor yapması engellenen Chand, artık ulusal ve uluslararası yarışmalara katılabilecek.

IAAF’in çok sayıda kadın atlete karşı cinsiyetçi bir silaha dönüşen söz konusu uygulamasıyla Güney Afrikalı koşucu Caster Semenya, cinsiyet testine tabi tutulmuş ve uzun süre spordan uzak kalmıştı. Semenya, sonunda pistlere dönebilmiş ve 2012 Londra’a 800 metrede gümüş madalya kazanmıştı.

CHAND: HAYATA GERİ DÖNDÜM

Karar hakkında Indian Express’e konuşan Chand, “Bir yıldır geleceğim belirsizlik içindeydi. Kendimi bildim bileli koşuyorum ve bu, hayatta en sevdiğim şey. CAS’ın kararını duyduğumda hayata geri dönmüş gibi hissettim. Bu hayatımın en mutlu günü” dedi.
Chand, Hindistan’da 18 yaş altı 100 metre şampiyonu olmuştu. Ancak testosteron seviyesindeki fazlalık sebebiyle IAAF kuralları uyarınca Glasgow Commonwealth Oyunları ve Incheon Asya Oyunları’nda yarışamamıştı.
Chand’e ameliyat olması ve ilaç kullanması dayatılmış ancak genç sporcu, buna karşı hukuki yollara başvurmuştu.

IAAF’İN 2 YILI VAR

CAS soruşturmasında IAAF’in kadınlarda yüksek erkeklik hormonunun herhangi bir avantaj sağladığı yönünde bir delil sunamamasıyla Chand şimdi 2016 Rio Olimpiyatları’na katılabilmek için çalışmalarını sıklaştırdı.
Eğer IAAF, 2 yıl içerisinde söz konusu iddiasına dair herhangi bir bilimsel veri sunamazsa Semenya ve Chand gibi kadın atletlerin başına bela olan uygulama hükmünü tamamen yitirecek. (SPOR SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et