01 Ağustos 2015 10:22

Kadınlar, çıkın dışarı!

Ayak mantarından en çok erkekler, el mantarından da en çok kadınlar muzdarip. Kadınlar evlere kapatıldıkça ayaklar daha az, eller daha çok kullanılıyor demek ki!

Paylaş

Dr. Demet DİNER
Yaz gelir ayak parmakları meydana çıkar, eller daha bir dikkat çeker. Herhalde binlerce yıldır kadınların süslenmesinin yollarından biridir tırnakları boyamak, bu yolla güzelliklerine güzellik katmak.
Şimdilerde çok ilginç boyama şekilleri çıktı bir de, hani neredeyse tablo gibi kullanıyorlar tırnakları. Annesinin titizliği yüzünden kendini bildi bileli tırnakları kısacık kesilen bir kadın olarak çok da kıskanırım şöyle uzun, bakımlı, renkli tırnaklı kadınları. Benimkisi çocuk tırnakları gibi. Ama neyse ki sağlıklı (annemin titizliğinin katkısını yadsımayayım, tırnak temizliği demek sağlıklı tırnak demek çünkü) Ya sağlıklı olmayanlar?
Çok farkında değiliz ama vücudumuzun çok önemli bir parçasıdır tırnaklarımız. Değeri başına bir dert gelince anlaşılır. Tırnak hastalıklarını iyileştirmek ne kadar da zordur, çeken bilir. Size bu sayıda tırnak mantarı belasını nasıl savuşturacağımızı anlatacağım.
İlginç bir not; ayak mantarından en çok erkekler, el mantarından da en çok kadınlar muzdarip. Kadınlar evlere kapatıldıkça ayaklar daha az, eller daha çok kullanılıyor demek ki!
Hem el ayak sağlığı hem de akıl ve ruh sağlığı için, kadınlar, çıkın dışarı!

ÇOK KISA KESMEYİN
Tırnak mantarı tırnaklarda oluşan deformasyon, zedelenme, çok kısa kesim gibi nedenler yüzünden bulaşma olasılığı artan bir hastalıktır. Tırnak mantarı genellikle toplu bulunan alanlarda, yüzme havuzu, hamam, sauna, kuaför salonları, manikür-pedikür gibi işlemlerle iyi dezenfekte edilmeyen steril olmayan ortamlardaki yayılmayla bulaşır.
Mantar genelde çevreyle ilgili faktörlere bağlı olarak oluşur; örneğin nemlilik, yüksek sıcaklıklar, uzun saatler boyu kapalı ayakkabı giymek, havuzda çok vakit geçirmek gibi. Bulaşık yıkama, ev temizleme gibi işler yaparak sürekli suyla temas halinde olan kadınlar mantarın en temel hedefidir. Diyabet, kan dolaşımı bozukluğu, bağışıklık zayıflığı gibi en çok kadınları sıkıntıya sokan rahatsızlıklar da mantarın hedefe varmasını kolaylaştırır.
Mantar tırnağa yerleştiğinde tırnak kalınlaşmaya ve sarı görünmeye başlar. Bazen gri, yeşil, kahverengi renk alabilir veya siyah tonlarına da bürünebilir. Enfeksiyonun nasıl ilerlediğine bağlı olarak tırnağı giderek kaplar, soyulmasına hatta düşmesine neden olabilir. Altındaki deri kırmızı, şiş ve kaşıntılıdır.
Az görülen el tırnağı mantarında ise tırnaklar sarı veya kahverengidir; tırnak üzerinde çatlaklar oluşur, tırnak kırılgan ve zayıf hale gelir. Uzayacak kadar güçlü olmadığından tırnak kendiliğinden düşebilir.
Bir tırnakta mantar varsa diğerlerine de kolayca yayılabilir. Ama ayaktaki mantarın ele yayılması pek nadirdir.

KENDİ KENDİNİZİ TEDAVİ ETMEYİN
Tırnak mantarı için doktora görünmeniz şart. Evdeki bitkisel çözümleri yanı sıra tedavi için ağız yoluyla alınan antifungal (mantar karşıtı) haplardan kullanmanız ya da tırnağın üzerine sürülmesi gereken ilaçlar almanız gerekebilir. Kendi kendinize geçirmeye çalışmamanız, yayılmayı önlemek için çok önemli.

AYAKLARA DİKKAT!
* Çok dar veya sentetik materyalden yapılmış ayakkabılar giymeyin. Mantar nemli, karanlık ve havalanmayan ortamları sever, çünkü üremesi böyle yerlerde gerçekleşir. Kış mevsiminde ayağınızda ıslak veya nemli çoraplarla kalmamaya özen gösterin. Cildinizin nefes almasına izin vermeyen, örneğin plastik gibi materyallerden uzak durun. Deri ayakkabıları öneririz, mümkünse de özellikle tırnak kısmında boş alan olan ayakkabılar ayağınızın nefes almasını sağlayacaktır.
* Spor salonu duş alanı, soyunma odaları, havuz gibi ortak kullanımlı alanlarda çıplak ayakla dolaşmaktan kaçının. Eğer dolaşırsanız da ayakkabılarınızı giymeden önce ayağınızı yıkayıp iyice kurutun.
* Güzellik merkezlerinde veya aile arasında başkalarının tırnak makaslarını kullanmayın. Her zaman kendinizinkini yanınızda götürün ve kimseyle paylaşmayın. Eğer ayak tırnaklarınızın birisinde mantar varsa diğer tırnaklarınızı kesmek için aynı aleti kullanmayın. Bu şekilde diğer tırnaklarınıza sıçramaz. Tırnaklarınızı düzenli olarak ve düz şekilde kesin.
* Ayaklarınızdaki teri emecek yüzde 100 pamuk çoraplar kullanın. Örneğin yağmurdan ıslanırlarsa, en kısa sürede çoraplarınızı değiştirin ve ayaklarınıza pudra sürün.

ELLERE DİKKAT!
* Bulaşık, çamaşır yıkamak, yer temizlemek için eldiven kullanın. Basitçesi, suyla temas gerektiren her işte eldiven kullanın.
* Başkalarının tırnak makaslarını kullanmayın. Her zaman kendinizinkini yanınızda götürün ve enfekte tırnağınız için kullandığınız tırnak makasıyla diğer tırnaklarınızı kesmeyin.
* Havlularınızı ve vücut lifinizi başkalarıyla paylaşmayın ki onlara da bulaşmasın. Ayrıca, tırnaklarınızı yemeyin.

ELİNİZE AYAĞINIZA SAĞLIK OLSUN
* Bir çay kaşığı zeytinyağını çayağacı yağı ile karıştırın ve 20 gün boyunca gün aşırı mantar oluşmuş ayak tırnağınıza doğrudan uygulayın.
* Tırnağınızı limon suyuna batırın veya limonu doğrudan tırnağın üzerine koyun.
* Bir kap suya bir fincan elma sirkesi koyun. Ayağınızı 20 dakika boyu suda bekletin ve sonra iyice kurulayın. Orta sıcaklıkta kurutma makinesiyle de kurutabilirsiniz, böylece tırnağınızın altında kalabilecek tüm nemi emecektir.
* Bir çay kaşığı zeytinyağını 3 damla kekik yağı ile karıştırın ve 3 hafta boyunca düzenli olarak hasta tırnağın üzerine uygulayın.
* Üç çorba kaşığı kekikotunu iki fincan suyla kaynatın. Ateşi söndürün, üzerini kapatın ve demlenmeye bırakın. İçine batırdığınız pamuğu mantarlı tırnağınızın üzerine yerleştirin.
Bu tarifleri  sagligabiradim.com adresinden aldım. Başka ilginç bilgiler de var. İsterseniz bakabilirsiniz.

ÖNCEKİ HABER

Biz halklar

SONRAKİ HABER

Deliliklerimiz deliliklerine armağan olsun…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa