21 Ağustos 2015 06:17

Brezilyalı General Motors işçileri işten çıkarmalara karşı grevde

Brezilyalı GM işçilerinin mücadelesi dünyada genelindeki metal işçilerinin mücadelelerinden ayrı değildir. Dünyanın farklı coğrafyalarında işçi eylemlerinin odak noktası da emperyalist şirketlerin aşırı kârlarına ve bu kârların merkez ülkelere aktarımına ve de en ufak bir kriz sinyalinde işçilerin toptan işten atılmalarına karşı olması.

Paylaş

Herbert CLAROS
São Jose dos Campos Metal İşçileri Sendikası
Başkan Yardımcısı

Bu ağustos ayının 8’inde, Kuzey Amerikalı General Motors Şirketi Brezilyalı metal işçilerine karşı yeni bir atakta bulundu. Şirket, Sao Paulo eyaletine bağlı São José dos Campos ilinde kurulu olan fabrikasından 798 işçiyi işten çıkardı.
Yaşanan işten çıkarmaların ardından fabrikada örgütlü olan sendikamız, CSP-Conlutas  konfederasyonuna bağlı São Jose dos Campos Metal İşçileri Sendikası olarak 10 Ağustos’ta fabrika kapısının önünde işçilerle bir toplantı gerçekleştirdik. Yapılan toplantının sonunda iki önemli konu işçilerin oyuna soruldu. Bunlardan ilki, işten çıkarılan işçilerin işe iadesini temel alan bir kampanya başlatmaktı. İkinci oylama ise  fabrikada süresiz bir grevin başlatılmasına ilişkindi.
Ne tesadüftür ki işten çıkarmalar General Motors’un (GM) 2015 yılının ikinci döneminde 1 milyar dolar kâr ve yüzde 302’lik devasa büyüme oranına ilişkin yaptıkları açıklamadan tam bir hafta sonra gerçekleşti. Bu işten çıkarmaların yaşanmasından bir ay önce de şirketin São Caetano ilinde kurulu olan fabrikasından 500 işçi atılmıştı.

BİNLERCE İŞÇİ ATILDI
Aslında GM işçileri uzun dönemdir işverenin işçi karşıtı politikasına karşın mücadele ediyor. 2008’de ABD’de yaşanan krizden bu yana, GM Brezilya’da üretimini yeniden yapılandırmaya girişti. Kâr oranlarını korumak adına binlerce işçi işten atılırken, metal işçileri olarak da bugüne kadar kazandığımız haklarda kayıplar yaşandı. General Motors’un ülkemizde 4 fabrikası bulunuyor ve  şu an grevin yaşandığı São José dos Campos ise bu fabrikaların içerisindeki en önemli fabrika olarak gösteriliyor. 2012 yılına geldiğimizde, şirket São José dos Campos fabrikasının montaj kısmının kapatılması konusunda karar verdi. Bu tarihten itibaren de şirketin sendikaya ve işçilere yönelik tehditleri sürekli artarak devam etti.
2013 yılında sendikanın yoğun mücadelesi ardından GM ile ikili bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşmaya göre, GM, 2.5 milyar dolar büyüklüğünde yeni bir fabrikanın açılması ve böylelikle de 2 bin 500 yeni işçinin istihdamının sağlanması sözünü verdi. Fakat bu zamana kadar GM bu anlaşmaya uymuş değil!

GREV KAZANIMLA BİTTİ
Bu yılın yani 2015 yılının başında şirket tekrardan 800 işçiyi işten atmakla tehdit etti ki bu da São Jose dos Campos ilinde metal işçilerinin greviyle karşılık buldu. İşten atmaları engellemek için işçiler 6 gün süren bir grev gerçekleştirdiler ve grev kazanımla sonlandı, böylelikle o dönem işten atmaların önüne geçtik.
Fakat General Motors bu kez üstelik de Brezilya’da babalar günü olarak kutlanan 10 Ağustos 2015’de 798 işçiyi işten çıkardı. Böylece işçilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen bir oylamayla birlikte São Jose dos Campos’da yılın ikinci metal grevini başlattık. Bugün sendika olarak da hükümeti baskı altına alarak işten atılanların tekrardan işe iade edilmesini güvence altına alacak tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Çünkü otomotiv sektörü Dilma hükümeti tarafından sunulan teşviklerden en çok faydalanan sektörlerden bir tanesi, fakat bu teşviklerden yararlanmak için ön koşullardan biri de işten atılmaların olmamasıydı. Bu anlamda, metal işçileri Başkan Dilma’dan istihdamı gerçekten garanti altına alacak önlemler ve yaptırımların uygulanmasını talep ediyorlar. Aynı zamanda ücretlerin düşürülmeden çalışma saatlerinin 36 saate çekilmesi ve de yabancı firmaların ülke dışına kâr transferi yapmasının önüne geçilmesi de metal grevinin diğer önemli talepleri içerisinde yer alıyor.

DÜNYA METAL İŞÇİLERİ MÜCADELESİNİN PARÇASI
Brezilyalı General Motors işçilerinin mücadelesi dünyada genelinde devam eden diğer metal işçilerinin mücadelelerinden ayrı değildir. Dünyanın farklı coğrafyalarında işçi eylemlerinin temel odak noktası da emperyalist şirketlerin aşırı kârlarına ve bu kârların merkez ülkelere aktarımına ve de en ufak bir kriz sinyalinde işçilerin toptan işten atılmalarına karşı olması. Tam da bu sebeple uluslararası işçi dayanışmasının önemli olduğuna inanıyoruz. Üyesi olduğumuz metal işçileri konfederasyonu CSP/Conlutas da kapitalizme ve onun hükümetlerine karşı verilen mücadeleyi birleştiren bir hat izliyor. Bugün Brezilyalı metal işçileri olarak, dünya genelinde büyüyen metal işçilerinin hak mücadelesinin bir parçası olarak değerlendirdiğimiz grevimizi sürdürüyoruz.

Çeviren: Bilge Çoban/Bülend Karadağ

ÖNCEKİ HABER

Zorunlu göçe dönüş: Şemdinli'den 13 bin kişi göç etti

SONRAKİ HABER

'Uyum haftası' yok, tüm sınıflar 28 Eylül'de açılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa