24 Ağustos 2015 00:28

İsrail Golan’dan vuruldu, Araplar düşmanı hatırladı

Paylaş

Yusuf ERTAŞ/Ali KARATAŞ

Suriye topraklarından, İsrail’in işgali altındaki Golan tepelerine ve yukarı Celile’ye yönelik atılan 4 roket bölgede yeni bir gelişmenin işareti olarak değerlendirildi. Aşşark Alawsat gazetesi bu gelişmeyi “40 yıl aradan sonra Golan yeni savaş alanı”  diye duyurdu. Bu sembolik saldırıyı “unutulan düşmanın yeniden hatırlanması” olarak değerlendiren Raialyoum’un başyazarı Abdulbari Atwan “Arapların birbirlerini katletmekle meşgul olduğu, devletlerinin parçalandığı, servetlerini israf ettikleri, ordularını tükettikleri bir zamanda Onu (İsrail) bilen bir direniş vardır ve onu (İsrail) arkadan vurabilmektedir” diye yazdı. Atwan, yarım yüzyıldan uzun bir süredir ilk defa Filistin direniş hareketinin Suriye topraklarından İsrail hedeflerine karşı bir saldırı düzenlediğine dikkat çekti.

İSRAİL İRAN’I SUÇLADI

İsrail ise saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu. İsrail hemen misillemede bulundu. İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada misillemenin “İslami Cihat Örgütü’nün maksatlı ve planlı saldırısı” üzerine yapıldığı açıklandı. İslami Cihat Örgütü, saldırının arkasında kendilerinin olmadığını açıkladı. Üst düzey bir İslami Cihat yöneticisi Al Mayadeen’de İsrail’in İran’a yönelik suçlamalarına karşı çıkarak İran’ın bölgede sadece terörle mücadele ettiğini söylemesi dikkat çekti. Bu açıklama gözlemciler tarafından bölgesel güç dengelerinin değişmekte olduğunun bir işareti olarak değerlendirildi.

LİBYA’DA KAOS DEVAM EDİYOR

Libya’da eski devlet başkanı Kaddafi’nin devrildiği 2011 yılından bu yana kaos ve şiddet ortamı hüküm sürüyor. Ülke merkezi yapısını kaybetti. Kentler birbirine rakip grupların militanları tarafından kontrol ediliyor. İki ayrı parlamento ve hükümet yetkinin kendisinde olduğunu öne sürüyor. Ülkenin doğusundaki Tobruk’ta uluslararası toplum tarafından kabul edilen meclis ve hükümet bulunuyor. Trablus’ta ise uluslararası toplumun tanımadığı İslamcı bir hükümet var. Uluslararası toplum tarafından tanınan Tobruk hükümetinin Başbakanı Abdullah Essani geçen hafta vatandaşlardan gelen eleştirilere sinirlenerek canlı yayında  “Eğer benim ayrılmam çözümse, ben de görevi bıraktığımı burada duyuruyorum” diyerek istifasını açıkladı.

HAFTER DESTEK ARAYIŞINDA

Tobruk Hükümetine bağlı silahlı kuvvetlerin başkomutanı HalifaHafter bölge ülkelerinin desteğini kazanmaya çalışıyor. Hafter, Pakistan ziyaretinin ardından Ürdün’ün başkenti Amman’a gitti. Hafter geçtiğimiz Nisan ayında da Ürdün’ü ziyaret ederek Ürdün Kralı Abdullah II ile bir araya geldi.Gözlemciler, Hafter’in bu ziyaretlerini Türkiye, Katar ve Sudan’ın destekleri nedeniyle Libya’da güçlenen aşırı gruplara karşı bölge ülkelerinin desteklerini kazanmaya yönelik olarak değerlendiriyor.

TÜRKİYE LİBYA’DA CİHATÇILARIN YANINDA

Türkiye Suriye’de yan yana olmaya çalıştığı Arap ülkeleri ile Libya’da karşı karşıya geliyor. Uluslararası toplum tarafından tanınan Tobruk hükümeti uzun süredir Türkiye’yi Libya’daki cihatçıları desteklemekle suçluyor. El Arab gazetesi Libya’da askeri bir sorumlunun Türkiye’nin şiddet yanlısı gruplara olan desteğinin yeni aşamaya girdiğini ve bu desteğin endişe verici olduğunu söylediğini yazdı. Gazete askeri sorumlunun, “Müslüman Kardeşlere bağlı milislere ve terörist örgütlere termal roketler ve uçaksavarların,  Türk donanması tarafından eşlik edilen yatlarla getirildiğini” söylediğini aktardı. Gazete, bu gelişmelerin BM elçisi Bernardino Leon tarafından yürütülen ulusal birlik hükümeti kurma müzakerelerinin başarısızlığa uğraması nedeniyle yeni siyasi ve askeri hareketliğin ortaya çıktığı bir süreçte olduğuna dikkat çekti.

SİSİ İKİNCİ KEZ MOSKOVA YOLUNDA

Seçilmesinin ardından ilk ziyaretini Rusya’ya yapan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi bir kez daha Moskova yolunda. Mısır’ın devlet sermayeli gazetesi Ahram, Sisi’nin Salı günü Rusya’ya geçekleştireceği ziyareti için, “Mısır’daki dünyaya açılma ve güçlü ilişkiler kurma eğilimini yansıtmaktadır” yorumunu yaptı. Gazete, Sisi ve Putin arasında beklenen zirvenin, özellikle terör ve Ortadoğu’da Suriye’de, Irak’ta, Yemen’de ve Filistin-İsrail çatışmalarında iki ülke arasında ortak koordinasyonu arttırmayı hedeflediğini yazdı. Gazetenin “1967 felaketinde Rusya’nın askeri desteği, ordunun yeniden silahlanmada gösterdiği kolaylık inkâr edilemez” diye Rusya’ya övgüler düzmesi dikkat çekti.Lübnan’da yayınlanan Assafir gazetesi,Cumhurbaşkanı Abdul Fettah el Sisi tarafından yapılan ilk Moskova ziyaretini ideolojik olmaktan çok “faydacı” bir ziyaret olarak değerlendirdi.


İSRAİL VE GOLAN CEPHESİ

Abdulbari ATWAN
Raialyoum

İSRAİL’in, Suriye askerlerinin Kuneytra’da 12 noktasını hedef alan ve işgal altında bulunan Golan tepelerine ve yukarı Celile’ye dört roket atan 5 İslami Cihat üyesini taşıyan bir arabayı hedef alan saldırılarında en önemli ders, ‘düşmanın adı İsrail’dir’. Arapların birbirlerini katletmekle meşgul olduğu, devletlerinin parçalandığı, servetlerini israf ettikleri, ordularını tükettikleri bir zamanda onu bilen bir direniş vardır ve onu arkadan vurabilmektedir. Golan cephesinde ciddi bir ısınmayla karşı karıyayız. İsrail’inbirçok formdaki ihlallerine ve Suriye topraklarına düzenlediği hava saldırılarına karşı Suriye topraklarından cevap gelmektedir.
Eğer İsrail’den Benyamin Netenyahu’nun ağzından gelen füzeleri İslami Cihat’ın attığı yönlü haberler doğruysa bu çok önemli bir gelişmedir. Yarım yüzyıldan uzun bir süredir ilk defa Filistin direniş hareketi Suriye topraklarından İsrail hedeflerine karşı bir saldırı düzenledi.  1973’te gerçekleşen ve Golan’ın ve Celile’nin işgal edildiği Ramazan savaşından bu yana da bu saldırı bir ilk olmaktadır.
İslami Cihad’ın bir sözcüsü atılan roketlerin arkasında İslamiCihad’ın olduğu sözlerini yalanladı. Belki de bu yalanlama doğrudur veya kamuflaj amaçlı olabilir. Lakin bu saldırı iki taraf arasında aylardan beri devam eden krizden sonra hareketin genel sekreteri Ramadan AbdullaŞalah ile İran dışişleri bakanı Muhammed Zarifle Şam’da buluşmasından sonra geldi. Yine bu saldırı hamasın iki yetkilisinden gelen İsrail’le ateş kes anlaşması bulunduğu itirafının gölgesinde gerçekleşti. Bu anlaşmada arabuluculuğu İngiltere eski Başbakanı Tony Blair yaptı. Hamas’ın siyasi büro sözcüsü Halid Meşal bu anlaşmada birçok olumlu nokta olduğunu belirtti.
Atılan dört roket herhangi bir İsrailliyi katletmedi.  Lakin yarattığı etki bir İsraillinin katledilmesinden çok fazladır. Hiçbir İsraillinin ölmemesi şans eseri olmuştur. Roketlerin atıldığı yer tatil yeridir. Bir daha oraya giderken tatilciler bin sefer düşüneceklerdir.
İsrail’in ani bir şekilde cevap vermesi İsrail’in tamamen veya kısmen Golan cephesinin açılmasından duyduğu endişesinin boyutlarını göstermektedir.


MISIR VE RUSYA

Al Ahram/Başyazı

ABDULFETTAH el Sisi’nin önümüzdeki Salı günü Rusya’ya geçekleştireceği ziyaret, Mısır’daki dünyaya açılma ve güçlü ilişkiler kurma eğilimini yansıtmaktadır. Bu ilişkiler karşılıklı saygı ve çıkara dayanmaktadır. Bu ilişkiler aynı zamanda bütün tarafların çıkarına olan bütün alanlarda, siyasi, ekonomik, ticari, askeri, kültürel ve bilimsel konular üzerine inşa edilmektedir.
Sisi ve Putin arasında beklenen zirve, özellikle terör ve Ortadoğu’da Suriye’de, Irak’ta, Yemen’de ve Filistin-İsrail çatışmalarında iki ülke arasında ortak koordinasyonu arttırmayı hedeflemektedir. Ziyaret ekonomik ilişkilerin iyileştirmesini hedeflemektedir. Rusya muazzam potansiyeli ile Mısır’ın en önemli ticari ortaklarından biridir. Mısır, Süveyş kanalı gibi ulusal projesine ve diğer kalkınma projelerine,  Rus yatırımlarını çekmeyi hesaplamaktadır. Buna ek olarak askeri alanda işbirliği yapmak istemektedir.
Rusya ve Mısır, kendi bölgelerinde oldukça etkili olan ve ilişkileri tarihsel köklere dayalı iki ülke olduğunu hatırlamakta fayda var. Bu ilişkiler bundan yaklaşık 70 yıl önce başladı. 50’lerde ve 60’larda bu ilişkiler belirginleşti. Mısırlılar “Yüksek” adlı barajın yapılmasında Rusya’nın rolünü unutmazlar. Aswan vilayetinde bulunan anıt bu dostluğu simgelemektedir.
1967 felaketinde Rusya’nın askeri desteği, ordunun yeniden silahlanmada gösterdiği kolaylık inkâr edilemez.


TÜRK DONANMASI CİHATÇILARA GİDEN SİLAHLARA EŞLİK ETTİ

Al Arap

LİBYA’dan askeri bir sorumlu al Arap gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin şiddet yanlısı gruplara olan desteğinin yeni aşamaya girdiğini ve bu desteğin endişe verici olduğunu söyledi. Müslüman Kardeşlere bağlı milislere ve terörist örgütlere termal roketler ve uçaksavarların,  Türk donanması tarafından eşlik edilen yatlarla getirildiğini ifade etti.
Bu gelişmeler BM elçisi Bernardino Leon tarafından yürütülen Ulusal Birlik Hükümeti kurma müzakerelerin başarısızlığa uğraması nedeniyle yeni siyasi ve askeri hareketliğin ortaya çıktığı bir süreçte geldi.
Libya ordusu başkomutanı Halifa Hafter, IŞİD’e ve aşırı gruplara karşı savaşan Libya ordusunun güçlendirilmesi için Pakistan’a gitti. Haftar’ın gezisi birden fazla ülkeyi kapsıyor. Analizciler bu gelişmelerin Türkiye’nin, Katar’ın, Sudan’ın destekleri nedeni ile aşırı grupların Libya ordusuna karşı savaş güçlerinin gelişmesi nedeniyle olduğunu ifade ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Forum: Barışı kazanmak için ne yapmalı?

SONRAKİ HABER

Her asker cenazesi AKP tabutuna bir çivi daha çakıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa