Lübnan’da halktan hükümete son çağrı: Hükümete 3 gün süre!
Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta “çöp krizi”yle başlayan ‘Hükümet karşıtı’ eylemler hafta sonu da devam etti. Şehitler Meydanı’nda toplanan on binlerce Lübnanlı hükümete çöp krizini çözmesi için 2 gün süre verdi. Geçtiğimiz hafta yaklaşık 20,000 kişi Şehitler Meydanı’nda toplanarak, Parlamento binasına yürümüştü.
‘Pis Kokuyorsunuz Hareketinin’ çağrısıyla bir araya gelen onbinlerce insan hükümetin yolsuzluklarını ve kamu hizmetlerinin yetersizliğini protesto etti. Parlamentonun görev süresini 2017’ye kadar uzatması erken seçim isteyen Lübnanlıların öfkesine tuz biber oldu.
Eylemler giderek büyürken polisin saldırganlığı daha da arttı. Uluslararası Af Örgütü’nün verdiği son rakamlara göre eylemlerde 300’den fazla kişinin yaralandı, 59’u hastaneye kaldırıldı. Örgüt eylemlere saldıran güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığı iddialarının soruşturulmasını istedi.
Lübnan Başbakanı Tammam Salam, istifa etmeyi düşündüğünü açıklamıştı. Salam’ın bu tehdidinin nedeni, hükümetin halkın taleplerini görmezden gelmesi ve başkent sokaklarını dolduran protestoculara karşı orantısız güç kullanılması olmuştu.
Lübnan’da, bir yıldan uzun süredir cumhurbaşkanı seçilemediği için hükümet krizi sürüyor. Cumhurbaşkanı seçimi, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için bir yılı aşkın süredir 27 kez ertelendi.15 yıllık (1975-1990) iç savaşın ardından mezhep sistemine dayalı parlamento ülkeyi yönetemiyor. İsrail yıllar süren saldırılarıyla Lübnan’ı hakimiyeti altında tutmaya çalıştı. İsrail ekonomik altyapısını 1982, 1998 ve 2006 yılındaki savaşlarda ülkeyi tahrip etti
‘KOKUYORSUNUZ MANİFESTOSU’
‘Pis Kokuyorsunuz Hareketinin’ kurucusu ve sözcüsü Assaad Thebian cuma günü bir basın toplantısı düzenleyerek bir manifesto açıkladı. Manifestoda yer alan talepler arasında Lübnan İçişleri Bakanı Nouhad Mashnouq’ın polislerin orantısız güç kullanımını araştırması, Çevre Bakanının istifa etmesi ve seçimlerin bir an önce yapılması gibi talepler yer aldı.
EYLEMLER NASIL BAŞLADI?
Beyrut’taki tek çöp toplama şirketinin temmuz ayının ortalarında çalışmalarını durdurması ve ana çöp depolama merkezlerinden birinin kapatılması, başkentte çöp yığınaklarının oluşmasına neden oldu. Çöp sorununun insan sağlığını ve yaşamını tehdit edecek boyutlara ulaşmasıyla irili ufaklı başlayan eylemler hükümet karşıtı gösterilere neden oldu. (DIŞ HABERLER)