03 Eylül 2015 00:53

Rojavalı çocuklar eğitim hakkını kullanamıyor

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla ve Karagöçer köyü civarına yerleşen Rojavalı Kürt mültecilerin çocukları eğitim göremiyor. IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye’ye gelen ailelerin çocukları, hiç okuma yazma bilmiyor. Çoğu Kobanê’nin köylerinden gelen mültecilere geçici koruma kimlik belgesi verilmesine rağmen devlet çocukların eğitimi ile ilgilenmiyor. Bu soruna bir çözüm bulunamazsa tarımda ucuz iş gücü olarak görülen mültecilerin yoksullukları çocuklarına miras kalacak.

SAVAŞ MAĞDURLARININ SON DURAĞI

Ülkemizde içeride ve dışarıda savaş tamtamları çalarken Karagöçer, savaşın emekçilere ölüm, yoksulluk, tutsaklık ve göç getirdiğini gözler önüne seriyor. Karagöçer, savaşın sonuçlarını en ağır şekilde yaşayanların son durağı olmuş durumda. ‘90’lı yıllarda asker baskısı ile köyleri boşaltılan Şırnaklıların yerleştiği Karagöçer’de, 20 yılı aşkın süredir tarım işçiliği yaparak yaşayan vatandaşların birçoğu yaşamlarını sürdürdükleri çadırlarda doğdu, burada büyüdü, evdendi ve çocuk sahibi oldu. Kendi topraklarını terk etmek zorunda kalarak Türkiye’deki savaşın sonuçlarını ağır bir şekilde yaşayan Kürt vatandaşların yaşadığı Karagöçer son yıllarda IŞİD zulmünden kaçan Kobanêli ailelerin de evi oldu. Bir su kanalının iki yakasında kurulan etrafı sazlarla çevrelenerek yapılmış çadırlardan oluşan yerleşim yerinin bir bölümünde Kobanêli aileler var. Çadırların arası çocuklarla dolu. Birçoğu okul çağına gelmiş olan çocuklar oynarken, su taşırken görülüyor. Tarım işçiliği yaparak hayatını kazanan ailelerin çocukları anne babaları işe gittiği zaman kendilerinden küçük kardeşlerine bakıyor. Çocukların tamamı okula gitmek istediklerini söylüyor. Aileler de çocuklarının okula gitmesini istiyor ama bugüne kadar bunun nasıl olacağını hiç düşünmemişler.

ÇOCUKLAR TEMEL HAKLARINDAN MAHRUM

Eğitim Sen Adana Şubesi Eğitim Sekreteri Emine Soncu ve Hukuk Sekreteri Mehmet Akarsubaşı konuyla ilgili köyde Rojavalı ailelerle görüştü. Arap çocukların gittiği okulların sayısının arttırılmasını ve Türkiye’de hiç okula gitmemiş olan Rojavalı çocukların da benzer şekilde Türkiye’de eğitim görebilmeleri için bir ön çalışma yaptıklarını anlatan Eğitim Sen’liler bu çalışmayı derinleştirerek kamuoyuna sunacaklarını ve devletin ilgili kurumlarına ileteceklerini ifade etti.

Yaptıkları gözlemi aktaran Eğitim Sen Adana Şubesi Eğitim Sekreteri Emine Soncu, gördük ki Rojava’dan gelen çocuklar temel insan hakkı ve çocuk hakkı olan eğitimden mahrumlar. Yapılan çalışmada Suriye’de eğitime başlayan çocukların da yetersiz Arapçalarından dolayı ve ana dillerinde eğitim almadıkları için Arapça okuma yazmada sıkıntılı olduklarını tespit ettiklerini aktaran Soncu, Türkiye’de de Kürtçe eğitimin olmadığını ifade etti. Sadece Karagöçer’de eğitim hakkını kullanamayan 30-35 öğrenci ve aileleri ile görüştüklerini, bu sayının Adana’da daha fazla olduğunu dile getiren Soncu, Valilik ve MEB ile raporu paylaşıp çözüm üretilmesi konusunda ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılayamayan ailelerin eğitimi hiç düşünmediğinin çalışmalarında da ortaya çıktığını kaydeden Eğitim Sen Adana Şubesi Hukuk Sekreteri Mehmet Akarsubaşı,  “Kobanê’den gelen bir annenin ‘Biz hiç eğitimi düşünmedik. Siz bizim gözümüzü açtınız’ demesi bunun ifadesidir” dedi.  Ortalama iki yıldır burada kalan ailelerin çocuklarının ne Arapça ne de Türkçe bildiğini aktaran Akarsubaşı, “Burada da Kürtçe eğitim yok. Suriye’de Arapça eğitim dayatılan bu halka kırk katır mı satır mı dayatması yapılıyor” şeklinde konuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Gerçek aile direniş yerinde

SONRAKİ HABER

'Anne, şimdi nereye gidiyoruz?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa