Greve bir gece önceden hazırlanan emekçiler, başkent Madrid dahil ülkenin her yanında fabrikalarının önünde çadır kurdu, sokakları reform karşıtı pankartlarla doldurdu. Birçok şehrin ana meydanları binlerce işçinin katılımı için hazırlandı.
Bugünse meydanlar hükümetin mali politikalarına karşı olan emekçilerle doldu. Grev çağrısı yapan iki büyük sendikanın yetkilileri, greve katılımın yüzde 89 civarında olduğunu belirtti.
POLİS İŞÇİLERE MÜDAHALE ETTİ
Ulaşımı engelleyen bazı sendika üyeleriyle polis arasında arbede çıktı. Çıkan olaylarda 58 kişi gözaltına alınırken 6 polis memuru da yaralandı.
Neredeyse bütün sektör çalışanlarının destek verdiği İspanya’da hayat, bir günlüğüne durdu. Ülkede sağlık ve ulaşım hizmetleri asgari düzeye indi. Karayolu, demiryolu ve hava ulaşımı grevden etkilenirken iç hat seferleri ve Avrupa kentlerine yapılan uçuşların çoğu iptal edildi. Hükümetle sendikalar arasında yapılan anlaşma uyarınca yerel tren ve otobüs seferlerinin üçte biri yapıldı. Yurt içi uçak seferlerinde her 10 uçuştan biri, Avrupa seferlerinde de her 5 uçuştan biri gerçekleştirildi.
YENİ HÜKÜMETE KARŞI İLK GREV
Bugünkü grev, yeni hükümete yönelik ilk ciddi meydan okuma niteliği taşıyor. Ülkenin iki büyük sendikası, işverenin çalışanları işten atmasını kolaylaştıran, emeği ucuzlaştıran, bu haliyle emekçinin hakkını değil, işvereni gözeten yeni yasaya karşı çıkıyor. CCOO sendikasının lideri Ignacio Fernandez Toxo, grevin İspanya’daki işçi-işveren ilişkilerinde yapılan gaddarca değişikliğe bir yanıt olduğunu söyledi. Madrid’teki protestolara katılan Maria Jose se, “Bu istihdam reformu güya girşimcileri korumak amacıyla çıkarıldı ama asıl koruyacağı kesim büyük şirketler. Onun için hep birlikte mücadele ediyoruz” dedi.
AB’NİN EN YÜKSEK İŞSİZLİK ORANI
Başbakan Mariano Rajoy hükümetinin milyarlarca avro tasarruf sağlayacak kemer sıkma paketini bugün açıklaması bekleniyor. Şubat ayında kabul edilen yasa, halen çalışılan her yıl için 45 gün temel alınarak hesaplanan kıdem tazminatı ödemesini 33 günle sınırlıyor. Rajoy hükümeti, yapılan değişikliklerin iş hayatı ve işçiler açısından daha esnek bir sistem yaratacağı konusunda ısrarlı. İspanya’nın durgunluk yaşayan ekonomisinin düzelebilmesi için istihdam yaratılması büyük önem taşıyor.
İspanya'da 5 milyon işsiz var. Bu, Avrupa Birliği içindeki en yüksek işsizlik oranına denk geliyor. İspanya, bütçe açığını azaltması ve kamu harcamalarını kontrol altına alması gerektiği konusunda da baskı altında.
Aralık ayında iktidara gelen Başbakan Rajoy ise önerdiği ekonomik önlemlerin, sonuçta daha fazla istihdam sağlayacağını savunuyor. (DIŞ HABERLER)
Portekiz’de işçiler, mali reform hazırlığı içinde olan Portekiz hükümetini grevlerle protesto etti. Hükümetin yeni ekonomik önlem paketini protesto eden işçiler, sokaklara döküldü.
Portekiz meclisinin, işten çıkarmayı kolaylaştıran düzenlemeler, daha düşük tazminatlar ve fazla mesaiye yarım ücret gibi maddeleri görüştüğü sırada işçiler de parlamento binası önünde toplanarak seslerini duyurmaya çalıştı. Protesto gösterilerinde “İşsizliğe hayır, işe evet” gibi sloganlar atıldı. Göstericilere hitap eden Portekiz İşçi Sendikası lideri de “Daha iyi bir gelecek için mücadeleye devam edeceğiz. Yaptığımız grevlerin verdiği güçle hak ettiğimiz standartlara kavuşacağız.” dedi.
Sosyalist Parti, yarınki oylamada takınacağı tavır konusunda sessizliğini korurken, Komünist Parti pakete şiddetle karşı çıkıyor. Portekiz Hükümeti, paketle birlikte tatilleri birleştirme geleneğini de engellemeyi planlıyor. Halk ise iki ayrı tatil arasındaki günlerde işe gitme zorunluluğuna sıcak bakmıyor. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et