Ölüm saçan gölette hâlâ önlem yok
İnanç YILDIZ
Antep
Antep’te Merkez Şehitkamil ilçesi Taşlıca Mahallesi’nde yıllar içinde taşınan toprak sonucu oluşan çukurda su çıkmasıyla gölete dönen alanda boğularak hayatını kaybeden 17 yaşındaki Abdullah Taşkan’ın ölümünün üzerinden bir yıl geçmesine rağmen gerekli önlemler hâlâ alınmadı. Olayın ardından bölgede sadece her yanı sökülmüş bir tel örgü ve birkaç uyarı levhası yer alıyor. Oğullarını kaybeden aile ise, başka çocukların hayatını kaybetmemesi için göletin kapatılmasını istiyor.
‘BELEDİYE SORUMLUDUR’
1 Ağustos 2014’te 17 yaşındaki Abdullah Taşkan gölet alanında boğularak hayatını kaybetti. Olay yeri tutanağında bölgede gerekli önlemlerin alınmadığı bilgisi yer aldı. Davanın Avukatı Hasan Önder Sulu, Gaziantep İdare Mahkemesinde dava açtı. Sulu, “Davalı belediye gerek sahanın işleticisi, gerekse denetim yetkisine sahip olmasına karşın olay yeri tutanağından da anlaşıldığı üzere, gerekli tedbirlerin hiçbirini almamıştır. Gerekli uyarı levhaları asılmamış, su birikmesine izin verilmiştir. Bu, hizmet kusuru olduğundan belediye maddi ve manevi zararlardan sorumludur” dedi.
TEK ÖNLEM TEL ÖRGÜ VE UYARI LEVHASI
Söz konusu göletin son durumunu görmek için Taşlıca Mahallesi’ne gittiğimizde, göletin etrafının sadece dikenli tel ile çevrildiğini gördük. Asılan uyarı levhalarında “Bu alana girmek tehlikeli ve yasaktır”, “Gölette balık avlamak veya yüzmek tehlikeli ve yasaktır” yazıları yazıyor. Ancak çekilen tel örgüleri hafifçe çekip kaldırarak geçmek çok kolay. Yer yer buna da gerek kalmıyor. Yine asılan uyarı levhaları dışında yolunuzu kesen de yok. O da uyarı levhasının asılı olduğu yere denk gelirseniz oluyor.
AİLE: BİR DAHA ACI YAŞANMASIN
Evrensel’e konuşan anne Hazret Taşkan gözleri dolarak, “Kimsenin bu acıyı yaşamasını istemem. Göleti artık kapatın” diye konuştu. İşçilik yapan baba Kerem Taşkan da, göletin belediyenin sorumluluğunda olduğunu öğrendiklerini söyleyerek, “Ben size soruyorum, herhangi bir zenginin çocuğu olsaydı yine böyle mi davranırdınız? Size katrilyonlarca lira tazminat davası açarlardı. Ayrıca 24 saat içinde göletin içini doldururdunuz. Zaten zenginin çocuğu bu tür güvenliği olmayan göletlere gitmez, güvenliği olan özel havuzlara gider” diye tepki gösterdi. Bile bile ihmal yaşandığını belirten baba Taşkan, “Bizim yüreğimiz yanmış kimsenin yüreği yanmasın. Buraya bir güvenlik tutulup koyulamaz mı? Devlet batar mı? O gölet doldurulsun” diye seslendi.
BELEDİYE SORUMLULUK KABUL ETMİYOR
Antep’te Taşlıca Mahallesi’nde yer alan göletin bulunduğu alan uzun yıllar boyunca LİMAK Çimento San. Tic. AŞ tarafından kil ocağı olarak kullanıldı. İşlevini bitirmesiyle 20 Temmuz 2012 tarihinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokolle belediye devredildi. 9 Kasım 2012’de ruhsat işlemlerinin tamamlanmasından sonra Büyükşehir Belediyesinin hafriyat alanı olarak kullandığı bir alan olarak günümüze kadar da geldi. Belediye devredilirken de yapılan protokolle göletle ilgili gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve dolgu, rehabilitasyon işlemlerinin yapılması konusu belediyeye bırakılmış. Ancak belediye, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gölet alanının mülkiyetinin Limak Çimento’ya ait olduğunu, bu tür alanların kontrol ve denetimi idarelerinin görev ve sorumluluk alanında olmadığını iddia etti.