Yargıtay bu işin içinden zor çıkar: İş uyuşmazlıkları çözülemez noktada
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Hicri Tuna, Yargıtayda bireysel iş hukuku ile ilgilenen 3 dairenin yıllık yaklaşık 95 bin civarında dosyaya baktığını belirterek, “Bu iş yükü ile bunun çözülme şansı yok” dedi.
Bursa iş mahkemelerinde görülen tüm davaların temyiz inceleme yeri olan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi üyeleri, tetkik hakimleri ile çeşitli üniversitelerden akademisyenler, Bursa Barosu ev sahipliğinde Akademik Odalar Birliği salonunda İş Hukuku Sempozyumuna katıldı. Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Hicri Tuna, Türkiye’de çalışma hayatının çeşitlenmesi, işçi-işveren ilişkilerinin çoğalmasının beraberinde iş uyuşmazlıklarını da getirdiğini söyledi.
SENEDE 95 BİN DOSYA
Yargıtayda bireysel iş hukuku ile ilgilenen şu anda 3 tane daire bulunduğunu hatırlatan Tuna, iş yükü ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu üç tane daireye senede gelen dosya sayısı yaklaşık 95 bin civarında. Bu üç dairenin kadrosu, üyesi, personeli büyük bir özveri ile bu davaları bir an önce bitirme gayreti içinde ama yeterli olabildiğimizi söylemek kolay değil. Ama bu ülkemizin sosyal ve ekonomik sorunlarından kaynaklanan iş artışıdır. Tabii bazı şeyler zaman içinde daha iyi oturacak, öyle umuyoruz. Mümkün olduğu kadar biz hızlı ve etkin bir şekilde çalışıp işlerimizi hak edenin lehine sonuçlandırma çabası içindeyiz.”
İMKANLAR KISITLI
Dosyaları bir an önce sonuçlandırmaya çalıştıklarının altını çizen Tuna, şöyle devam etti: “Bekleyen dosya sayımız çok. Gelen dosyayı karşılama imkanımız çok kısıtlı. Şu an benim hasbelkader başkanlığını yürüttüğüm daireye gelen dosya sayısı bu hafta itibariye 38 bin, bu yıl içinde. Şimdi bunu karşılamak için arkadaşlarımız gerçekten üstün çaba içinde çalışıyorlar. Hiç kimse bunu dışarıdan bunu fark etme şansına sahip değil, gelip izlemeleri lazım. Bunu bir mazeret ya da işlerin aksamasına gerekçe olarak söylemek istemiyorum. Ama bu iş yükü ile bunun çözülme şansı yok. O yüzden sosyal tarafların yani işçi ve işverenin uyuşmazlık çıkmadan anlaşma yoluna gitmeleri lazım.”
ARABULUCULUK SİSTEMİ EMEKLİYOR
Arabuluculuk sisteminin iş mahkemelerinin yükünü azaltmaktan uzak olduğunu, henüz emekleme aşamasında bulunduğunu vurgulayan Tuna, şunları kaydetti: “Ben her türlü alternatifi çözüm yolunun küçük de olsa bir katkı vermesini yarar olarak görürüm. Umarım bu daha da gelişir. Batı’da olduğu gibi iş mahkemeye kalmadan çözülür. Bu çok keyifli bir olay. Bizlere de gerek kalmaz o zaman. Bu hepimizin arzu ettiği bir çözüm yolu ama daha emekleme aşamasında.” (Bursa/CİHAN)
Evrensel'i Takip Et