200’e yakın işçinin çıkarılacağı Şişecam AŞ. işçileri: Artık eskisi gibi olmayacak!
Vedat YALVAÇ
Kırklareli
Kırklareli, Bursa, Eskişehir, Mersin ve Gebze’de fabrikaları bulunan Şişecam AŞ işçi çıkarmaya hazırlanıyor. 12 fabrikada toplam 5800 işçinin çalıştığı Şişecam AŞ fırın kapatma bahanesiyle Mersin’de bulunan fabrikalarından 200’e yakın işçiyi işten atacak. İşten çıkarılacak işçiler saat ücreti yüksek eski işçiler. Çıkarılacak işçilere yüzde 14 ile yüzde 16 teşvik veren Şişecam AŞ, çıkarılacaklar listesini ise kendisi belirledi. İşten atma kararının ardından Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş Trakya’da fabrikaları gezmeye ve toplantılar yapmaya başladı. Şişecam işçileri, Çetintaş’ın bu toplantılarda “Emeklisine 4 yıldan az kalan işçiler için bir şey yapamayız. Eskiden de böyleydi, şimdi de böyle olacak” dediğini aktardı. Buna tepki gösteren işçiler “Eskiden böyleydi şimdi böyle olmayacak” dediler.
İŞVERENDE IŞIK GÖRDÜK
Çetintaş’ın ilk olarak grev zamanı işten çıkarılan işçiler için başlatılan fazla mesaiye kalmama eyleminin neden bitirildiğine yanıt verdiğini belirten bir Şişecam işçisi, “Bilal Çetintaş, bazı işçilerin eylem kırıcılığı yapmaya başladığını ve işverende isçileri geri alacağına dair ışık gördüğünü söyledi. Bu yüzden de bu mesai eylemlerini bitirme kararı aldıklarını söyledi. Birincisi her zaman olduğu gibi yine bize sormadan kendi kafalarına göre iş yaptılar. İkincisi bu eylem kararını arkadaşlarımız geri alınsın diye yaptık ve hiçbir arkadaşımız geri alınmadığı halde bu kararı aldılar” diye konuştu. Sendikanın işçinin gazını almak için yaptığı bir eylem olduğunu belirten bir başka işçi, şöyle devam etti: “Esnek ve amaçsız bir eylemdi. Bazı işletmelerde işverenin ihtiyaç duyduğu durumlarda işyeri temsilcilerinin onayıyla mesai kalındı. Bazı işçiler buna karşı koyarak mesai kalmadı ancak bazı fabrikalarda işçiler çalıştı.”
OTOCAM’IN GELECEĞİ İÇİN 3 YILA İMZA ATTIK
Çetintaş’ın ikinci olarak 3 yıllık sözleşmeyi neden imzaladıklarına yanıt verdiğini belirten Şişecam işçisi, “‘Otocam’ın geleceği için grevi bitirdik ve 3 yıllık sözleşmeye imza attık’ dedi. Otocam sipariş üzerine çalışıyormuş. Eğer grevi bitirmeseymişiz Otocam müşterinin ihtiyacını karşılayamaz ve böylece kapanırmış’” diye konuştu. Sendikanın bunu işverene koz olarak kullanması gerekirken işçiyi ikna etmek için kullandığını ifade eden Şişecam işçisi, bu kozun patrona karşı kullanılması gerektiğini söyledi. “Eğer sendikacılar o kozu işçiler lehine kullanıp grevi uzatsalardı asıl o zaman Otocam’ın geleceği kurtulur” diyen bir başka Şişecam işçisi, “Grevden hemen sonra fabrika müdürü yemekhanede topladı bizi. Acil üretim yapmamız lazım, 5 dakikalık üretime dahi çok ihtiyacımız var dedi. Yani grev sürdürülseydi taleplerimiz karşılanacaktı. Ama sendikacılar bu kozu patrona karşı değil bize karşı kullandı” dedi.
BİRŞEY YAPAMAYIZ
Son olarak da Çetintaş’ın Mersin’deki işten atmalarla ilgili de konuştuğunu söyleyen başka bir Şişecam işçisi, “Zaten konuşulanlardan kimse hiçbir şey anlamadı. Konudan konuya atladı. Bir girdi İstanbul’da hiç kimse grup halinde gezemiyor dedi. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum ve hükümetin politikalarına rağmen Türkiye’nin en iyi sözleşmesini imzaladık dedi. O sırada Mersin’deki işten atmaları soran işçilere, Bilal Çetintaş taraftarı bazı işçiler sen nasıl genel başkana hakaret edersin diyerek kargaşa yarattı. Tüm bu kargaşanın içinde fırın kapatma nedeniyle işçi çıkarılacağını söyledi. Emekliliğine 4 yıldan az kalan işçilere için bir şey yapamayacaklarını söyledi.
Evet yanlış ama şimdiye kadar hep böyle oldu simdi de böyle olacak dedi. Kimse bir şey soramadan, ne yapılabileceğine dair bir şey konuşulmadan teşekkür ederek gitti” dedi. “Şişecam krize hazırlık yapıyor. Eski el makine gidiyor, daha ucuza yeni makine alıyor. Bizim hiçbir değerimiz yok. İşverenin gözünde birer makineyiz. İnsani hiçbir şey yok” diyen işçi, şunları anlattı: “Sendikacılar bunun karşısında bir şey yapmıyor. Yapamayacağını söylüyor. Normalde önce işçiyle toplantı yapılır belli kararlar alınır ve bunları patronla gidip konuşulur. Ama bizim sendikacılar tersini yapıyor. Önce patronla karar alıyorlar. Sonra onu işçiye nasıl kabul ettiririm diye taban toplantısı yapıyorlar.”
'BİRŞEY YAPMAZSAK SIRA BİZE GELECEK'
Atılanişçiler için son tarihin 6 Kasım olduğunu belirten Şişecam işçileri, bunun için sendikanın biran önce harekete geçmesini istiyor. Bunun engellenmemesi durumunda diğer fabrikalarda da işten atmaların yaşanacağını belirten Şişecam işçisi, bunun emarelerinin yaşandığını belirterek “Kırklareli Cam’dan bir işçi istifa etmeye gitmiş. İnsan kaynakları da yakında teşvikle işten çıkarmalar olacak zaten biraz daha bekle demiş” diye konuştu. Başka bir Şişecam işçisi, “İşçi arkadaşlarımın çoğunda kendisine bir şey olmadığı sürece bir şey yapmama duygusu var. Bu cam işçisinin en büyük yanlışı. Daha doğrusu tüm işçilerin yanlışı. Biz greve çıktığımızda otomobil fabrikalarındaki işçiler bize destek verseydi daha sonra onlara günlerce direndiğinde biz onlara destek verseydik bugün başka şeyleri tartışır olurduk. Ve çok daha büyük kazanımlar elde etmiş olurduk” dedi. 29 Ekim’de mesai olduğunu belirten işçi, Mersin’deki işten atmalar nedeniyle mesai kalınmayarak işverene bir cevap verilmesi gerektiğini söyledi. Birlik vurgusu yapan işçi, “Bugün orada yaşananlar eski işçileri atarak saat ücretlerin düşürmek, daha ucuza daha çok işçi almak. Bu hepimizi ilgilendiren bir durum. Bu yüzden hepimizin bu işten atmalara karşı büyük bir direnç göstermemiz gerekiyor” dedi. “Fabrikada işten atmaları konuştuğumuz Bilal Çetintaş taraftarı işçiler telefonları ile uğraşıyor ya da dışarı çıkarak dinlemiyor” diyen işçi, tüm işçilerin adamcılığı bırakarak birleşmeleri gerektiğini söyledi.
ÇETİNTAŞ: İŞTEN ATMALARA SICAK BAKMIYORUZ
Şu an görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, kendi isteği dışında işten çıkarmalara sıcak bakmadıklarını dile getirdi. Görüşmeler sonucunda eğer Şişecam bu sayılarda ısrarcı olursa gerekli tepkiyi göstereceklerini belirten Çetintaş, işçilerin sendika bir şey yapmıyor eleştirilerine de, “Görüşmeler sürüyor. Biz önce gönüllü çıkmak isteyenleri görmek istiyoruz. Listeleri Şişecam belirledi. Ancak biz buna sıcak bakmıyoruz. İşçiler çok acele ediyor. Bilmediğim bir konuda ne yapabilirim. Önce durumu anlamamız gerekiyor” diyerek cevap verdi. Ekonomik krizden kaynaklı daralmaların önüne geçemeyeceklerini savunan Çetintaş, “Çok dara düşersek ve istenen sayılar çok fazla olursa 1 yılı kalanlara yüzde 18 teşvik, 2 yılı kalanlara yüzde 26 teşvik var. Birkaç yılı kalanlara öncelik vereceğiz. Bu bizim geçmişten beri uygulamamız” diye konuştu. Şişecam’ın eski işçileri işten çıkararak saat ücretlerini düşürme planına karşı işten çıkarmaları ocağa kadara ertelediklerini belirten Çetintaş, “Ama işçi arkadaşlar acele ediyor. Bazı işçi arkadaşlar hemen çıkmak istiyor” dedi.
Direnişle işimize sahip çıkacağız
Cam işçisi
Mersin
BEN Mersin’da Şişecam’a bağlı bir işyerinde çalışan işçiyim. Mersin’de bulunan Şişecam’a bağlı 3 fabrikada bugünlerde endişe, öfke ve belirsizlik yaşanıyor. Sebebi ise Şişecam işvereninin 3 fabrikada sayıları 200’ü bulan işçiyi işten atmak istemesi.
Ekim ayının başında Çalışma Bakanlığı ve İŞKUR’a bildirimde bulunan Şişecam, Anadolu Cam Sanayii Fabrikasında kapanan bir fırını bahane ederek 125 işçiyi, Paşabahçe Fabrikasında ise 2013’te kapanan fırını bahane ederek de 58 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Öncelikle emekliliğine 1-2-3 ve daha fazla kalan işçilere oranları yüzde 14 ila 26’yı bulan teşvik uygulaması başlattı. Bu, “Tazminatını, buna ilaveten vereceğim teşvik parasını ve ihbarını al ve işten ayrıl. Bana sorun çıkarma. İşe iade davalarıyla uğraştırma beni” anlamına geliyor. Fakat çoğumuz bu tuzağa düşmeyeceğiz. Biliyoruz ki işe iade davalarını kazandığımız takdirde bunun kat be kat fazlasını alabiliriz.
İşçiler olarak biz bu durum karşısında hem şaşkın hem tedirgin hem de öfkeliyiz. Çünkü üyesi olduğumuz sendika Kristal-İş sessizliğe bürünmüş, işten çıkarmalara karşı hiçbir tepki vermemekte. Listelerde kimlerin olduğu elbette ki işçilere sızdırılıyor. Özellikle genel merkez yönetimine muhalif isimlerin listelerde olduğu ortaya çıkınca sendikaya öfke daha da büyüyor. Bizler de sendika ve işverenin muhalif kişileri tasfiye konusunda anlaştığı algısı ortaya çıktı. En son toplu iş sözleşmesindeki başarısızlığı, saçma sapan aldığı kararları ve greve kadar hiç eylem yapmamasıyla sendikamıza duyduğumuz güvensizlik bu olaylarla had safhaya ulaştı.
Önümüzde çok kısa bir süre var. Zira 6 Kasım tarihinde işten çıkarmalar yaşanacak. Birçok insan işinden, aşından olup gelecek kaygısıyla yaşayacak. Yaptığı planlar altüst olacak. En önemlisi yıllarca emek vererek yücelttiği işyeri tarafından çeşitli gerekçelerle bir çırpıda gözden çıkarılmak, yaptığı fedakârlıklar yok sayılarak işten atılmak birçoğu 40 yaşın üzerindeki işçi arkadaşlarımız için gerçekten hayal kırıklığı olacak.
Sermaye gerçek yüzünü bir kez daha gösteriyor. Onlar için kâr her şeyden önemli. Biraz daha fazla kâr edip zenginliklerini arttırmak için yine insanların geleceğiyle oynuyorlar. Ve buna “DUR” diyecek bir sendikacımız yok. Geçmişte Beykoz direnişinde, yakın tarihte Topkapı direnişinde yaşandığı gibi yine işyerlerinde direnişi işçiler kendi başlarına sendikasına rağmen örgütleyecek. Biz cam işçileri geçmişte olduğu gibi yine tarihe geçecek bir direnişle işimize sahip çıkacağız. Fakat Kristal-İş Sendikası genel merkez yönetimi artık işçi nezdinde bitmiştir. Sendikayı bekleyen en büyük tehlike ise bu eylemlerden sonra yaşanacak toplu istifalar olabilir. Cam işçisi artık mücadeleci bir sendikal anlayış istiyor. İşbirlikçi, totaliter, sarı sendika ağalarını istemiyor.
Bu süreçte cam işçisi olarak bizlerin kamuoyu desteğine ihtiyacımız var. Sınıf dayanışmasını her yerde her iş kolunda gösteren cam işçisini bu zor gününde Türkiye işçi sınıfının yalnız bırakmayacağına inanıyorum. Yaşasın işçilerin birliği. Yaşasın onurlu mücadelemiz.