Ankara katliamından yaralı kurtulana eczanede de fatura çıkarıldı
Ankara Katliamı’nda yaralı olarak kurtulanların tedavi masrafları için gerekli düzenlemeleri yapmayan Sağlık Bakanlığı, basına yansıyan haberlerden sonra Ankara katliamında yaralananların tüm sağlık hizmetlerinin devlet tarafından karşılanacağını açıklamıştı. Ancak Adnan Karataş’ın babası eczaneden ilaç almaya gittiğine karşısına 145 TL'lik ödeme çıktı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Sağlık Bakanlığı önünde duruma tepki gösterdi. SES Genel Başkanı Gönül Erden, yaralılardan herhangi bir katkı payı alınmayacağını ve tedavinin bir parçası olan ilaç, ortez, protez gibi tedavi araçlarının sağlanmasında da kişilere herhangi bir yükümlülük getirilemeyeceğini söyledi.
Ankara Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi olan Çukurova Üniversitesi öğrencisi Adnan Karataş adına çıkarılan tedavi masrafı geçtiğimiz günlerde gazetemizin manşetinde yer almıştı. Sağlık Bakanlığı’nın Ankara’daki bombalı saldırıda yaralananlarla ilgili bir düzenleme yapmaması nedeniyle ortaya çıkan masrafın ardından yapılan açıklamada, bakanlık katliamda yaralananların sağlık giderlerinin her yerde ücretsiz olacağını duyurmuştu.
BAŞVURULARA YANIT YOK
Açıklamanın ardından masraf ödemeden hastaneden taburcu olarak Adana’ya giden Adnan Karataş’ın ailesi eczaneye gittiklerinde kabarık bir faturayla karşılaştılar. Baba Bünyamin Karataş, oğlu için aldığı ilaca 145 lira 88 kuruş ödemek zorunda kaldı. Buna tepki gösteren Karataş, Ceyhan Devlet Hastanesi, kaymakamlık ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurdu. Hastane yetkilileri Karataş’ın tedavisini ücretsiz yapacaklarını ancak ilaç konusunda yapabilecekleri bir şey olmadığını söylediler. Baba Karataş, diğer kurumlara yaptığı başvurulardan ise bir sonuç alamadı.
BAKANLIK ÖNÜNDE PROTESTO
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yaralı aileleriyle birlikte yaptığı açıklamada, katliamda yaralananlardan ilaç masrafı alınmasına tepki gösterdi. Sağlık Bakanlığı önünde yapılan açıklamada konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, “10 Ekim katliamı bir terör olayıdır. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 22. Maddesi uyarınca ‘Terör eylemlerinden dolayı yaralananların tedavileri devlet tarafından yapılır.’ Bu nedenle söz konusu katliamda yaralananların tedavilerine ilişkin kendilerine herhangi bir fatura çıkartılamaz” dedi.
Ayrıca tedavi nedeniyle yaralılardan herhangi bir katkı payı alınmayacağını ve tedavinin bir parçası olan ilaç, ortez, protez gibi tedavi araçlarının sağlanmasında da kişilere herhangi bir yükümlülük getirilemeyeceğini kaydeden Erden, hastanelerden taburcu edilen yaralıların da gittikleri illerde süren tedavileri ve kontrolleri ile ilgili de ücret talep edilemeyeceğini söyledi. Erden, “ Bakanlığın hastanelerde çıkan tedavi masrafları kamuoyu ile paylaşılınca basın karşısına geçerek katliamda yaralananlardan herhangi bir ücret talep edilemeyecek açıklamasından birkaç gün sonra hasta yakınlarından eczanelerde para talep edilmesi kaygıyı arttırmış ve yapılan açıklamaların inandırıcılığını ortadan kaldırmıştır” diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından Karataş’a verilen ilaç faturalarının kopyaları, Sağlık Bakanlığı’nın bahçe duvarlarına asıldı.
ECZANE: BAKANLIKTAN ECZANELERE YAZI GELMEDİ
Konuyla ilgili Bünyamin Karataş’ın Adana’da ilaç aldığı eczaneyle görüştük. Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan Selvi Eczanesi’yle yaptığımız görüşmede, faturaya yansıyan 145 lira 88 kuruşun ilaç kutusu üzerinde yazan perakende fiyat olduğunu öğrendik. Sorularımızı yanıtlayan eczane çalışanı,”Sosyal güvencesi olmayan bir hasta olarak ilacı sattık. Böyle durumlarda ilacı ücretsiz veya indirimli verebilmemiz için Sağlık Bakanlığı’ndan özel bir düzenleme gelmesi, bize bildirilmesi gerekiyor. Örneğin; Suriyeli mülteciler için benzer bir düzenleme var. Ancak Ankara’daki patlamayla ilgili bize benzer bir yazı gelmediği için ücret almak zorunda kaldık. Faturayı verirken de ilaç parasını tahsil edebilmesi için ilgili kurumlara başvurabileceğini söyledim” dedi. (Ankara/EVRENSEL)