28 Ekim 2015 12:57

Bayram Otelinde rüşvet iddiası aileleri harekete geçirdi

Paylaş

Van’da meydana gelen depremde yıkılan ve 24 kişinin yaşamını yitirdiği Bayram Oteline AFAD tarafından 5 milyon lira karşılığı “az hasarlı” raporu verildiğine dair DİHA’nın yayımladığı ses kaydının ardından yaşamını yitirenlerin aileleri harekete geçti. Hukuki mücadelelerini başından bu yana sürdüren Gazeteci Cem Emir’in ağabeyi Kemal Emir, ses kaydının kendileri için yeni bir umut doğurduğunu belirterek, avukatları aracılığıyla yeni bir hukuki süreç başlatacaklarını dile getirdi. 

Van’da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen ikinci depremde 24 yurttaşın yaşamını yitirdiği Bayram Oteli davasında Otel Sahibi Tevfik Bayram’a 15 yıl 6 ay 20 gün hapis cezası verilerek ihmalin üzeri örtülmek istenirken, DİHA’nın önceki gün yayımladığı ses kaydı davanın sil baştan görülmesi seçeneğini gündeme getirdi. Davanın seyrini değiştirecek nitelikteki ses kaydında, Van AFAD’da görevli Sadık Öztürk adlı çalışanın, Valilik muavini tarafından Bayram Oteline gönderildiğini ve ağır hasarlı binaya az hasarlı rapor verdikleri, bunun karşılığında “birilerinin” 5 milyon lira aldığını itiraf ettiğine dair ifadeleri yer alıyordu. 2012 yılında ağır hasarlı ve yıkık olan binalara para karşılığı ve usulsüz bir biçimde rapor verildiği yönünde açılan soruşturma kapsamında tutuklanan Öztürk’ün, ifadeleri üzerine Bayram Otelinde yakınlarını kaybeden aileler harekete geçti. 

‘FAİLLERİN DIŞARIDA DOLAŞMALARI VİCDANEN BİZİ RAHATSIZ EDİYOR'

Otel enkazında yaşamını yitiren Doğan Haber Ajansı (DHA) Muhabiri Cem Emir’in kardeşi Kemal Emir, ses kayıtlarının kendilerinde bir umut yarattığını dile getirdi. Gerçek faillerin belli olmasına rağmen yargılanmadığına dikkat çeken Emir, “Sadece otel sahibi ceza aldı. Olayda en büyük kusuru olanlar ise bugün elleri kollarını sallayarak dışarıda dolaşmaktalar. Ses kaydını avukatlarımızla paylaşıp, hukuki süreci başlattıracağız. Bu ses kaydı ile davanın seyri değişebilir. Ucu kime dokunursa dokunsun hukuki mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Faillerin dışarıda dolaşmaları vicdanen bizleri rahatsız ediyor” diye konuştu.

‘ACIMIZI DİNDİREMEZ AMA HAFİFLETİR’

Yaşamını yitirenler arasında yer alan DHA Muhabiri Sebahattin Yılmaz’ın eşi Songül Yılmaz da, yargılamanın baştan sona adil gitmediğini dile getirdi. Yılmaz, “Sorumlu kişiler apaçık ortada, herkes bunları biliyordu, ama kimse dokunamadı. Her yolu denedik ama bir şey çıkmadı. Ama mücadelemizi sonuna kadara devam ettireceğiz. Bu çıkan ses kayıtları davanın seyrini değiştirir diye avukatlarımızla birlikte harekete geçip bu kayıtlar üzerine suçu olan herkesin ceza alması için hukuki mücadelemizi yürüteceğiz. Sorumluların cezalandırılması acımızı dindirmez ama hafifletir. Bu süreçte maddi manevi olarak gerçekten çok yıprandık ama mücadelemizi yine sürdüreceğiz” dedi.

O dönem yaşanan ihmalin baş sorumlusu olarak gösterilen AFAD, Dönemin Valisi Münir Karaloğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hakkında soruşturma açılmasına dahi izin verilmemişti. (Van/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Tribünde kan sesleri

SONRAKİ HABER

Elif'in ardından...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa