30 Ekim 2015 18:52

ÇGD: İktidar basına polis zoruyla el koyuyor

Paylaş

Son aylarda basına yönelik baskı ve saldırıları raporlaştıran Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Ankara Katliamı’nın basın için bir turnusol olduğunu açıkladı. İpek Medya Grubuna yapılan polis baskını ve kayyum atamasını da değerlendiren ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, “Bu iktidarın polis zoruyla basın kuruluşlarına el koymasıdır” dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 3 ayda bir hazırladığı “Medya Raporu’nda temmuz, eylül aylarında basına yönelik baskı ve saldırıları açıkladı. Mülkiyeliler Birliği’nde yapılan açıklamada raporu okuyan ÇGD Yönetim Kurulu Üyesi Yıldız Yazıcıoğlu, 7 Haziran seçimlerinin halkın sağduyusu ve sivil inisiyatiflerinin çabasıyla olağanüstü olaylar yaşanmadan sonuçlandığını dile getirdi. Ancak 10 Ekim’de Türkiye tarihinin en büyük katliamının yaşandığını kaydeden Yazıcıoğlu,  terör örgütü IŞİD’in gerçekleştirdiği intihar saldırısında 102 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Barış talebiyle alana çıkanların benzerine Ortadoğu’da rastlanır bir saldırıyla yok edilmeye çalışıldığını ifade eden Yazıcıoğlu, katliamın basında da bir turnusol görevi gördüğünü belirtti. Saldırının iktidar tarafından sansürün bir sebebi olacak şekilde fırsat olarak görüldüğünü dile getiren Yazıcıoğlu, katliamı yayın yasaklarının izlediğini söyledi. Bu şartlarda medyanın büyük bir kısmının iktidarın manipülasyon aracı olarak görev yaptığını kaydeden Yazıcıoğlu, iktidar yayınların gazetecilik mesleğinin de değersizleşmesine neden olduğunu ifade etti.

İKTİDARDAN SOKAK EYLEMLERİ

Yazıcıoğlu, Hürriyet gazetesine yapılan baskınlar, yazar Ahmet Hakan’ın uğradığı saldırı ve bu saldırının faillerinin AKP ile ilişkileri göz önüne alındığında iktidar partisinin adeta sokak eylemlerini örgütlediğini söyledi. Öte yandan yaptığı haberler çalıştığı gazetenin patronunun iş bağlantılarına zarar getireceği düşüncesiyle gazetecilerin işten atıldığını belirten Yazıcıoğlu, “Bazı yayın organları engellenmekte, yayın platformlarından kimi kanalların çıkarıldığı görülmektedir. Bazı haber portalları ve internet sitelerinin yayınları onlarca kez durdurulmakta, ülke adeta sessizliğin sularında boğulmak istenmektedir. Türkiye ifade özgürlüğünün yok edilmeye, basının bir kısmının susturulmaya, diğer kısmının ise tetikçileştirilmeye, gazetecilerin sindirilmeye çalışıldığı bir ülke haline getirilmektedir. O kadar ki gazetecilerin ölümle karşı karşıya kalması istenmektedir” diye konuştu.

DÜNYA TÜRKİYE’Yİ TARTIŞIYOR

Gazetecilerin İpek Medya Grubuna polis baskını ve Kayyum atanmasına ilişkin sorularına yanıt veren ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, “Bu iktidarın polis zoruyla basın kuruluşlarına el koymasıdır. Dün gördük; gazetenin gündem toplantısına girip ‘seni attım’ diyor. Bu Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün olmadığının bir göstergesidir. 4 Kasım’da Brüksel’de bir toplantı var. Avrupa Komisyonu tarafından düzenleniyor. Konusu ise Batı Balkanlar’da ve Türkiye’de ifade özgürlüğü... Dünya Türkiye’yi tartışıyor” dedi. Açıklamada, raporun Eylül ayını kapsaması nedeniyle 10 Ekim Katliamı sonrası saldırılar ve kayyum konusunun bir dahaki raporda kaydedileceği ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Viyana'da Esad konusunda anlaşma yok

SONRAKİ HABER

Ressam Süleyman Erdal: İyilik kefesine bir damla olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa