İnadına sandığa
Türkiye 7 Haziran genel seçimlerinden sadece 6 ay sonra yeniden sandık başına gidiyor. 7 Haziran’da tek başına iktidar olamayan AKP koalisyon kuramayınca, Hükümet kurma görevini ikinci parti olan CHP’ye vermesi gereken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görev vermek yerine yeni bir seçim kararı almıştı.
26. dönem parlamentosunda görev alacak milletvekillerinin belirleneceği seçimde, 54 milyon 75 bin 851 seçmenin tercihi tabloyu şekillendirecek. 7 Haziran seçimlerinin ardından koalisyon kurulamaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkisini kullanarak aldığı “Seçim yenileme” kararı Türkiye’yi sandık başına taşıyor.
Seçimde, 18 yaşını doldurmuş ve seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türkiye vatandaşı oy kullanabilecek. Yurt dışında oy kullanma süresi 25 Ekim’de dolmuştu. Yurt içinde 54 milyon 75 bin 851 kişi sandık başına gitme hakkına sahip. Seçimlere 16 siyasi parti katılıyor. Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı yarışacak. Oy pusulalarında “Türkiye Yüksek Seçim Kurulu” filigranı yer aldı. Seçimde, filigranlı sarı renkli zarflar ve “Tercih” veya “Evet” mührü kullanılacak. YSK, seçimler için 75 milyon 288 bin 955 oy pusulası bastırdı.
BÖLGEDE ERKEN BAŞLIYOR
YSK kararı gereği; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00-16.00 saatleri arasında oy kullanılacak.
Diğer illerde ise oy kullanma saatleri 08.00-17.00 aralığı olarak belirlendi. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
* “Oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliği tereddütsüz ortaya koyan, fotoğraflı, resmi nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayınız. Geçerli bir kimlik belgesi olmayan seçmenlere oy kullandırılmaz.” Oy kullanacağınız yeri “www.ysk.gov.tr” uzantılı internet sitesinden öğrenebilirsiniz.
* Seçmen listesinde adınızı bulun. Daha sonra sandık kurulu başkanına seçmen kimliğinizi ibraz edin.
* “Birleşik oy pusulası”, “zarf” ve “Evet kaşesi”ni teslim alın. Sandık kurulu başkanının göstereceği kapalı oy verme yerine gidin.
* Pusulada tercih ettiğiniz siyasi partinin veya bağımsız adayın yerini bulun. “Evet” kaşesini, dairenin içine basın. Daireyi taşırmamaya dikkat edin. Hata yapıldığı zaman ikinci pusulası verilmeyecek.
* Bu işlemler tamamlandıktan sonra “Evet” kaşesini sandık kurulu başkanına teslim edin. İçinde oy pusulası bulunan zarfı şeffaf sandığa atın. Oyunuzu kullanırken dikkatli davranın.
* Birden fazla parti ya da bağımsız adaya mühür basmayın.
* Oy pusulasına imza atmayın, bir işaret koymayın.
HAMİLELER, HASTALAR, ENGELİLER VE YAŞLILARA OY KULLANMADA ÖNCELİK
Hamileler, hastalar, engelliler ve yaşlılara oy kullanmada öncelik tanınacak. Engelliler, felçliler veya oy kullanmaya engel bedensel bir sıkıntısı bulunanlar, oy verme işlemini refakatçi eşliğinde yapabilecek. Ancak okuma-yazma bilmeyenlere başkaları tarafından yardımda bulunulmayacak.
SANDIKLAR, OYLAMA BİTİNCE AÇILACAK
Sandıklar, seçmen listelerindeki seçmenlerin tamamı oy kullanmış olsalar dahi, oy verme için belirlenen sürelerin bitiminden önce açılmayacak. Üzerinde, hangi seçmen tarafından atıldığı belli olacak şekilde imza veya işaret taşıyan oy pusulaları geçersiz sayılacak.
FOTOĞRAF ÇEKMEK KESİNLİKLE YASAK
Oy kabinlerine cep telefonu ve fotoğraf makinesi gibi görüntü kaydeden aletlerle girmek yasak olacak. Seçmenler, seçim kabinine girmeden önce görüntü kaydeden bu aletleri sandık başkanlarına bırakacak.
YURTDIŞI YASAĞI AYNI GÜN
Yurt dışındaki 54 ülkedeki 113 noktada kurulan sandıklarda 25 Ekim’de oy kullanma süresi tamamlanmıştı. Gümrüklerde ise oylama pazar günü bitecek. Oylamanın sonuçlanmasıyla beraber oylar sayılmaya başlanacak. Yurt dışındaki seçmenden 1 milyon 267 bini bulundukları ülkelerde oylarını kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)