Karikatüristler Nesin’i anlattı
34. İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’nda “Aziz Nesin 100 Yaşında” etkinlikleri kapsamındaki “Aziz Nesin, Karikatür ve Mizah” panelinde Tan Oral, Semih Poroy, Erkal Yavi konuştu.
Turgut Çeviker’in yönettiği panelde söz alan Tan Oral yaptığı konuşmada, Aziz Nesin’in yazılarıyla gençlik yıllarında tanıştığını belirterek, “Dergilerde çok iyi yazıların altında abuk sabuk isimler görürdüm. Çok sonradan anladım bunları Aziz Nesin’in yazdığını” dedi. Aziz Nesin’in bir konuşmaları sırasında kendisine, “Ben bugüne dek benden öncekilere çok borçlandım. Bana çok zor zamanlarda çok yardım ettiler. Onlara borcumu ödemem mümkün değil. Ben de bu borcu benden sonrakilere ödemeye çalışıyorum” diye konuştu. Nesin Vakfı’nın kurulacağı sırada Aziz Nesin’e mektup yazdığını söyleyen Oral, “Aziz Nesin’e vakıf için yardım etmek istediğimi ancak param olmadığını, elimden geldiğince emek verebileceğimi söyledim. O da bana vakfın yapılış sürecini filme alabileceğimi söyledi. Zaman içinde Nesin Vakfı binasının mimarisine de katkı yaptım” dedi. Oral, Nesin’in üretken kimliği ile ilgili olarak şunları söyledi: “Evinde bir çalışma odası, bir de hol vardı. Misafirleri çalışma odasında otururken, o holdeki masasında yazısını yazar, arada yanımıza uğrayıp sohbete katılır, sonra döner birkaç satır daha yazardı. Bize ayırdığı vakitte bile üretmeyi sürdürürdü.”
Semih Poroy, Aziz Nesin’in resim bölümünde okuma isteğinden ve akademi yıllarında desen çizdiğinden bahsederek Turhan Selçuk’un unutulmaz karakteri Abdülcanbaz’ın isim babasının da Nesin olduğunu hatırlattı.
Nesin’in kitaplarının kapak resimlerini yapan Erkal Yavi, Nesin için ilk kapağı 45 yıl önce çizdiğini belirtti. Yavi esprili bir dille, “Aziz Nesin bana, ‘Senin kapaklarının yüzde 98’i mükemmel oluyor. Yüzde 2’si de çok kötü oluyor. Önceden yaptıkların çok iyi olduğu için bazen çok kötü olan yüzde 2’ye de bir şey diyemiyorum, o kapakla basılıyor kitap’ derdi” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)