Hacettepe’de yetki itirazına tepki
Sosyal-İş Sendikası, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İşletmesi’nde çalışan emekçiler adına toplu sözleşme yapma yetkisini elde etmelerine itiraz eden Rektörlüğü protesto etti. Bakanlık tarafından toplu sözleşme yapabilecek çoğunluğa ulaştığı tespit edilen Sosyal-İş Sendikası, yetkiye yapılan itirazın geri çekilmesi için Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü’nü uyardı.
Üniversite’nin Sıhhiye kampüsünde toplanan Sosyal-İş üyeleri, “İtiraz çekilsin, sözleşme başlasın” sloganlarıyla rektörlüğe yürüdüler. Burada basın açıklamasını okuyan Sosyal-İş Örgütlenme Daire Başkanı Hüseyin Kaşif, “300’den fazla İktisadi İşletme işçisinin büyük bir heyecanla beklediği toplu iş sözleşmesi görüşmelerine Rektörlüğün açtığı dava nedeniyle başlanamamıştır. Ne yazık ki, Türkiye’de işverenlerin sendikal hakların kullanımını engellemek için başvurduğu yöntemi Hacettepe Üniversitesi de kullanmıştır” dedi. Patronların kaybedeceklerini bildikleri halde çoğu zaman yetki itirazı davaları açtığını belirten Kaşif, davaların en az 1,5-2 yıl sürdüğünü ve toplu sözleşmenin geciktirildiğini dile getirdi. Rektörlüğün de bu yasa boşluğunu kullanarak gerçek dışı gerekçelerle toplu sözleşme yetkilerine itiraz ettiğini belirten Kaşif, “Rektörlük dava dilekçesinde 287 intörn tıp fakültesi öğrencisi ile 4-b statüsünde çalışan 23 sözleşmeli personelin işçi olduğunu iddia etmiştir. Söz konusu kişiler işçi değildir, işçi sendikalarına üye olamamaktadır ve yetki tespitinde dikkate alınmamaktadır. Zaten Ankara 2. İş Mahkemesi’nde görülen davada Rektörlük, davayı açarken sunduğu gerekçeleri ispatlayamamıştır” diye konuştu.
REKTÖRLÜK GÖRÜŞMEYE YANAŞMIYOR
Sorunun diyalogla çözülmesi için Ağustos ayından beri defalarca görüşme talebinde bulunduklarını kaydeden Kaşif, Rektörlüğün çağrılarına yanıt vermediğini dile getirdi. Sendika olarak Üniversite Senato ve Yönetim Kurulu üyelerine yazdıkları mektuba da bir cevap verilmediğini belirten Kaşif, Rektörlüğün haksız bir dava yoluyla toplu sözleşmeyi geciktirmesi ve sendikayla görüşmemekte ısrar etmesinin kabul edilebilir bir tutum olmadığını söyledi. Kaşif, patronların sıkça istismar ettiği ve akademik çalışmalara konu olan yetki itirazının arkasına sığınmanın Hacettepe Üniversitesi’ne yakışmadığını söyledi. Bu tutumun sadece İktisadi İşletme işçilerinin değil, taşeron işçisinden idari personeline, öğrencisinden öğretim görevlisine tüm üniversite bileşenlerinin hak ve özgürlüklerini tehdit ettiğini ifade eden Kaşif, toplu sözleşme hakkı için eylem ve etkinliklere devam edeceklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)