'Burası Politeknik, halkımızı direnişe çağırıyoruz!'
Yunanistan’da Albaylar Cuntası’nı yıkıma götüren ilk adım olan Atina Politeknik Üniversitesi öğrenci direnişinin 42. yıl dönümü...
Seyit ALDOĞAN
Atina
Yunanistan’da Politeknik Direnişini anma doğrultusunda 14 kasımda başlayan 42. yıl dönümü etkinlikleri bugün ABD elçiliğine yapılacak gösteriyle son bulacak.
Üç günlük anma etkinlikleri çerçevesinde gençlik örgütleri, emperyalist saldırganlığa, kapitalist barbarlığa, eğitim ve sağlıktan işsizliğe kadar her konu ve talepe dikkat çekerek yeni Politekniklerin yaratılmasına duyulan ihtiyacı dile getirdiler. Ayrıca yapılan çok sayıdaki panelde bölgedeki gelişmeler, AB-IMF politikaları, gençliğin sorunları, kapitalist kriz tartışıldı. Suriye ve göçmen sorunlarının da ele alındığı panele yüzlerce genç katıldı. Türkiye Hükümeti’nin bölgede halkları düşmanlaştırma ve IŞİD politikası üzerinde ayrıntılı bir biçimde duruldu ve Ankara Katliamı’nda yaralananlarla dayanışma içinde olunduğu vurgulandı.
İŞ, EKMEK VE ÖZGÜRLÜK TALEBİ HALA GÜNCEL
Yapılan panellerin tümünde aradan 42 yıl geçmesine rağmen iş, ekmek, ve özgürlük talebinin gündemde kaldığı ve gençliğin bu talep uğruna mücadeleye devam ettiği üzerinde duruldu.
SYRIZA gençlik örgütü ise anmalara alınmadı ve stand açmalarına izin verilmedi.
Bu arada Başbakan Aleksis Çipras’ın Politeknik’e gelerek çelenk koymasını bekleyen bazı milletvekilleri ve yöneticileri ile öğrenciler arasında kısa süren sürtüşme ve arbede yaşandı.
Bugün öğlen saatlerinde başlayacak olan yürüyüş sırasında 7 bin polisin görevlendirildiği açıklandı. Polisin aldığı sıkı güvenlik önlemleri gençlik örgütlerinin ve sendikaların tepkisine yol açtı. Ayrıca polis tarafından yapılan açıklamada tüm metro istasyonlarının yürüyüş boyunca kapalı kalacağı duyuruldu.
Yapılacak gösteriye hükümet, IMF ve AB karşıtı, antiemperyalist sloganların damgasını vuracağı yapılan açıklamalarda dile getirilmiş bulunuyor. Bu arada işçi konfederasyonları da yürüyüşe katılma çağrıları yaptı.
Politeknik anmaları nedeniyle bütün orta dereceli okullarda ve üniversitelerde ders yapılmazken ülke genelindeki tüm ilk okullarda anmalar düzenlendi.
POLİTEKNİK DİRENİŞİ NEDİR?
1973 yılı. Albaylar Cuntası’nın halka karşı başlattığı terör her gün katmerleşerek devam etmektedir. Demokratik hak ve özgürlükler rafa kaldırılmış, devlet terörü günlük yaşamın bir parçası durumuna getirilmiştir.
Cuntanın hedeflerinden biri de özellikle üniversite gençliğidir. Özerklik kaldırılmıştır, her eylem ve direniş “cumhuriyet düşmanlığı” olarak değerlendirilmekte tutuklamalar ve işkenceler yaygınlaşmaktadır. Cunta, ABD emperyalizmine ve NATO'ya bağlılık yeminleri etmektedir. Devlet terörünün amfilere kadar girmesi ve her türlü politik faaliyet ve örgütlenmenin yasaklanması geniş gençlik kitleleri içinde büyük tepkilere yol açmış ve okullarda direniş eğilimleri giderek güçlenir olmuştur.
Önce hukuk fakültesinde bir direniş patlak verir. Polis çok geçmeden okula gelir ve öğrencilere vahşice saldırarak direnişi kırar. Ama öğrenciler dağılmaz. Değişik kollardan Atina Teknik Ünivetrsitesine gelen gençler hemen bir genel toplantı yaparlar. Okulu süresiz olarak işgal etme eğilimi çıkar. Kendiliğinden gelişen direniş işgalle yeni bir boyut kazanır. Talepler politiktir ve yayınlanan bildiride cuntanın yargılanması, ülkenin NATO dan çıkması, demokratik hak ve özgürlüklerin geri verilmesi dile getirilir. Tüm sokaklar asker ve polis tarafından kesilmiş ve sürekli dışarı çıkarak teslim olmaları anounsu yapılmaktadır. Elektronik bölümü öğrencileri birkaç saat içinde bir radyo istasyonu kurarak yayına başlarlar.
“Burası Politeknik (Atina Teknik Üniversitesi) tüm halkımızı cuntaya karşı direnişlere çağırıyoruz. Etrafımız sarılmış durumda. Ancak ne pahasına olursa olsun direnişimiz devam edecektir. Kahrolsun cunta, Kahrolsun NATO, kahrolsun ABD!”
Direnişin üçüncü gününde cunta tanklarla okulun kapısına dayanır. Öğrenciler barikatlarını güçlendirerek direnişe devam ederler. Polis ve asker operasyona başlar. Tanklar okulun kapılarını kırarak içeri girer. Her yerden ateş açılır öğrencilerin üzerine. Ama radyo istasyonu susmamıştır hala.
BURASI POLİTEKNİK, HALKIMIZI DİRENİŞE ÇAĞIRIYORUZ
“Burası Politeknik, burası Politeknik. Tanklarla içeri girdiler her yerden ateş açıldı. Çok sayıda ölü ve yaralılar var. Halkımızı direnişe çağırıyoruz.”
Operasyonda 30’un üzerinde genç katledilir. Yüzlerce yaralı vardır. Polis binlerce öğrenciği tutuklar. Ama Atina nın her mahallesinden şehrin merkezine doğru başlayan gösteriler giderek kitleselleşir. Polis tüm eylemlere saldırır. Ama önleyemez. Sadece Politeknik çevresinde onlarca gösterici katledilir.
Cunta aceleyle öğrencilerden bir çoğunu müebbet hapse mahkum eder. Amaç başlayan direnişleri kırmak, terörle önüne geçmektir. Ama Politeknik direnişi terörü sokaklarda, meydanlarda kırmış cuntayı korku salmıştır bile. Bir yıl sonra cunta yıkılır ve cuntacılar mahkemeye çıkarılırlar. Hepsine ağırlaştırılmış müebbet hapis verilir.
Politeknik direnişi, cuntanın yıkılmasının ilk adımı ve gençliğin isyanı olarak her yıl anmalar biçiminde kutlanır. 14 Kasımda başlar anmalar ve 17 kasım günü ABD elçiliğine yapılan kitlesel yürüyüşle son bulur.
Politeknik bahçesinde, tankların başını gövdesinden kopardığı bir öğrencinin tasviri vardır. Aileler çocuklarıyla, işçiler sendikalarıyla, öğretmenler öğrencileriyle gelir saygı duruşu yaparlar. Tasvir güllerden, çiçeklerden görünmez olur. Politeknikleri yaşatmak, yeni Politeknikler yaratmak. Yaşamları karartılan, rüyaları elinden alınan gençlerin görevi bu.