Gazetecilere çağrı: Kalbinizi açın ve gerçeğin peşine düşün
Yeni Zelanda Auckland Teknoloji Üniversitesinden (AUT) Dr. Rukhsana Aslam, 'Barış Gazeteciliği' toplantısı kapsamında Türkiye'ye geldi.
EVRİM KEPENEK
Yeni Zelanda Auckland Teknoloji Üniversitesinden (AUT) Dr. Rukhsana Aslam, gazetecilerin toplumdaki görev ve sorumluluklarını unuttuklarını belirterek, hükümetlerin ve resmi kurumların açıklamalarını baz alarak haber yaptıklarını, bunun da barışa hizmet etmediğini söyledi. Alsam, bölgedeki devlet katliamlarını görmezlikten gelen ana akım medyaya, “Kalbinizi açın ve oralara gidin, işinizi yapın. Gözlerinizi ve kalbinizi açın. Kendinizi görün, kendinizi hissedin, kendinizi yazın. Hükümete, ordulara güvenmeyin. Kendi gözlerinizle görün gidin” çağrısında bulundu.
BARIŞ GAZETECİLİĞİ
Yeni Zelanda Auckland Teknoloji Üniversitesinden (AUT) Dr. Rukhsana Aslam, “Barış gazeteciliğinin Türkiye, Pakistan ve Yeni Zelanda medyasındaki pratikler ve iletişim eğitimindeki yerini” anlatmak üzere Bağımsız İletişim Ağı’nın (bianet) davetlisi olarak Türkiye’ye geldi.
İlk olarak “barış gazeteciliği”ni tanımlayarak sözlerine başlayan Aslam, “barış gazeteciliği”nin gazetecilerin bir tepkisi olarak ortaya çıktığını hatırlatarak, gazetecilikte neyin yanlış olduğuna dair bir tepki olduğunu vurguladı. 1950’lilerin sonunda Vietnam Savaşı’ndan sonra oraya giden gazetecilerin ölümü ve yıkımı görüp ülkelerine geri dönmelerinin ardından sinir krizi geçirdiklerini ve insanlığa karşı işlenmiş olan büyük bir suçun parçası olduklarını anladıklarını belirten Aslam, bu gazetecilerin insanlığa gerçeği söylemek gerektiğini kavrayıp barış gazeteciliğinin çıkmasına neden olduklarını anlattı.
Gazetecilerin uzun zamandır, insanlarla değil ordularla ve hükümetlerle el ele olduklarını fark ettiklerini ve bu aşamadan sonra kendi rollerini sorguladıklarını belirten Aslam, “Böylece gazeteciliğin savaşa yaradığını gördüler. ‘Hayır gazeteciler savaş değil barış yapmalı, gazetecilik, barışa hizmet etmeli’ dediler. Böylece barış gazeteciliği ortaya çıktı” dedi. Akademisyenlerin ve gazetecilerin bir araya gelerek gazeteciliğin savaşa hizmet ettiğini ortaya çıkardıklarını ve “Hayır bu yanlış bir gazeteciliktir” dediğini anlatan Aslam, bu yüzden barışa hizmet eden bir gazeteciliğin geliştirilmeye çalışıldığına vurgu yaptı.
‘BARIŞ GAZETECİLİĞİNİN YOLU GERÇEĞİ ANLATMAKTAN GEÇER’
Ana akım gazetecilerin kibirli ve tembel olduklarını söyleyen Aslam, bu tür gazetecilerin, gazetecilerin toplumdaki görev ve sorumluluklarını unuttuklarını vurguladı. Barışın bir değer olduğunu, konu olmadığını hatırlatan Aslam, barışa bir konu olarak bakıldığında problem olduğunu belirtti.
“Barış gazeteciliği” yapmanın yollarını da anlatan Aslam, barış gazeteciliğinin gazetecinin kendi içindeki gerçekten yola çıktığını, çünkü insanlara gerçeğin söylenebilmesi için gazetecinin önce kendisine gerçeği söylemesi gerektiğini söyledi. “İşte insanlara gerçeği söylediğinde insanlarla birleşirsin, bu da gazeteciliktir” diyen Aslam, barış gazeteciliğinin gazetecilerin sorumluluğunda olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.
RUKHSANA ALSAM KİMDİR?
Pasific Media Center’da kıdemli araştırmacı olarak çalışıyor; araştırma odağını barış gazeteciliği, medya ve çatışma oluşturuyor. 1990’da Pakistan’daki Punjab Üniversitesinin İngiliz Edebiyatı ve Sosyoloji bölümlerinden mezun oldu. Aynı üniversitede İngiliz Edebiyatı yüksek lisans programına devam etti ve 1993’te Chevening bursu ile Londra’daki City Üniversitesi, uluslararası gazetecilik alanında yüksek lisans derecesini aldı. 2000 yılına kadar BBC, GEO TV ve Pakistan’ın en yaygın İngilizce gazetesi The News International, Rawalpindi’de çalıştı. 2004’te Fatima Jinnah Üniversitesi İletişim Fakültesinin bölüm başkanlığını üstlendi ve aynı üniversitede ‘Kadının Sesi’ (Voice of Woman) radyo projesini yürüttü. 2010 yılına kadar Pakistan’da Hamarad ve Uluslararası İslam Üniversitesinde medya bölüm başkanlığı ve danışmanlığı yaptı, doktorasını 2014’te Auckland Teknoloji Üniversitesinde (AUT) barış gazeteciliği üzerine tamamladı. (İstanbul/DİHA)