‘Depremzedelerin harcına umut katın’
Düzce’de 1999’daki depremin ‘mağdurları’, 16 yılın ardından kazandıkları arsada, kendi evlerini kendileri yapmaları için dayanışmaya ihtiyaç duyuyor.
Sinem UĞURLU
İstanbul
Düzce’de bir yıl önce depremzedelere yeni bir yaşam alanı tasarlamak için kurulan ve bu konuda epey yol alan Düzce Umut Atölyesi “Birlikte tasarım yaptık, şimdi de birlikte inşaat yapalım” diyerek dayanışma çağrısında bulundu.
1999 yılında yaşanan Düzce depremi sırasında kiracı olan vatandaşlar, “Sağlıklı ve güvenli bir konutta yaşama hakkı” için verdikleri 15 yıllık hem hukuki hem de fiili mücadelenin sonucunda 2014 yılında 234 konutluk arsa hakkına kavuştu. “S.S. Evsiz Depremzedeler Dayanışma Konut Yapı Kooperatifi” aracılığıyla mücadele eden 389 kişi, Düzce’nin Beyköy ilçesindeki 42 bin metrekarelik arsanın bedelini ödeyerek sahibi oldu. Sıra bu 234 konutluk alanda yeni bir mahalle oluşturmaya geldi. Bu aşamada ise; mimarlık, inşaat mühendisliği, şehir planlaması, hukuk, sosyoloji gibi farklı disiplinlerden uzman, akademisyen ve öğrencilerin bir araya gelip oluşturduğu “Düzce Umut Atölyesi” devreye girdi.
YAŞAM ALANI TASARLADILAR
Tam bir yıl önce gönüllü bir birliktelikle oluşturulan Düzce Umut Atölyesinde, yine gönüllü bir tasarım yaratıldı. Atölye, depremzedelere bu arsada yeni bir yaşam alanı tasarlamak için kolları sıvadı. Yerleşim için gerekli plan ve projeler, maketler ve depremzedelerin taleplerine göre güncellemeler... Nihayetinde, “Düzce Umut Evleri” projesi neredeyse son haline ulaştı. Şimdi ise inşaat aşamasına geçmeyi bekliyor.
‘BİRLİKTE İNŞAAT’
Ancak, arsa tahsis edilirken bir şart vardı: “İki yıl içinde su basman seviyesine kadar inşaatı tamamlamak.” Bu sürenin 1 yılı geride kaldı. Şimdi inşaatın bu seviyeye gelmesi için Düzce Umut Atölyesi, harçlarına umut katılmasını istiyor, dayanışmaya çağırıyor.
Düzce Umut Atölyesi, önceki gün Stüdio X’te gerçekleştirdiği etkinlikte hem 1. doğum gününü kutladı, hem tasarımın aşaması hakkında bilgi verdi, hem de “Birlikte tasarım yaptık, şimdi birlikte inşaat yapalım” diyerek dayanışmaya çağırdı. Etkinlikte konuşan Atölye gönüllülerinden kent sosyoloğu Yaşar Adanalı, “Projenin geldiği noktada destek halkasının büyümesi gerekiyor” diye konuştu. Adanalı’nın konuşmasının ardından yine Düzce Umut Atölyesi gönüllülerinden Mimarlar Çiğdem Furtuna ve Gizem Pilavcı, çalışmalarının geldiği son noktayla ilgili bilgi verdi.
Katılımın yoğun olduğu etkinlikte, katılımcılar da “İnşaat için gerekli demir, seramik gibi tüm malzemeleri maliyetine temin etmek, kampanyanın destek etkinliklerinde rol almak” gibi konularda gönüllü oldu. Ardından doğum günü pastası kesildi.
NE OLMUŞTU?
1999 depremi sonrasında evleri yıkılan Düzcelilerden mülk sahipleri devlet tarafından inşa edilen evlere yerleşti, ancak kiracılar için bir çözüm üretilmedi. 2003’te kiracılar “Evsiz Depremzedeler Dayanışma Konut Yapı Kooperatifi”ni kurdu. İmza kampanyaları ve mitinglerin ardından Ankara’da 72 gün boyunca nöbete başlayarak seslerini duyurmaya çalıştılar. Kiracıların uzun soluklu direnişleri kazanımla sonuçlandı ve imar planları 2014’te tamamlandı. 13 yıllık mücadelenin ardından kiracılar, TOKİ’den bedelini ödeyerek arazilerini taksitle aldılar. Bu mücadele Türkiye’nin ilk kiracı hareketi olarak tarihe geçti.