24 Kasım 2015 00:57

Bahariye Halı işçileri: Sözleşme görüşmelerini biz yürüteceğiz

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Tekstil sektöründe grup toplu iş sözleşmeleri yaklaştıkça işçiler içinde tartışmalar başladı.

Üyesi oldukları TEKSİF’in daha önce yaptığı sözleşmelerde taleplerini karşılamadığını söyleyen Bahariye Halı işçileri, bu kez sözleşme görüşmelerini kendi seçtikleri işçi temsilcileri ile yürütmekte kararlı.

“Başarılı bir sözleşme için şimdiden hazırlık yapmak gerekiyor” diyen işçilerde asgari ücretin 1300 lira olacak olmasıyla sosyal hakların ellerinden alınma kaygısı da hakim. Ne geçen ay onlarca işçinin işten atılması, ne de yayılan ‘kriz’ söylentileri, işçileri insanca çalışma koşulları ve insanca yaşanacak ücret için mücadeleden alıkoymuyor.

MÜCADELE DENEYİMİ YOL GÖSTERİYOR

2013 ağustosunda yaşanan 9 günlük grev ve sözleşmeden birçok deneyim edindiklerini belirten bir Bahariye Halı işçisi, “Önceki sözleşmede hiçbir hazırlık yapmadan birdenbire greve çıktık. Sözleşmeden hiç haberimiz olmadığı gibi grev nedir bilmiyorduk. Bir sabah birdenbire greve çıktık ve ne yapacağımızı bilmiyorduk. Ama şimdi hak almak için bir hazırlık yapmak gerektiğinin farkındayız” diyor.

GÖRÜŞMEYİ İŞÇİLER YÜRÜTMELİ

Yıllardır TEKSİF’in örgütlü olduğu fabrikada 24. dönem sözleşmesine hazırlanırken hâlâ işçilerin yüzde 70’i asgari ücret ile çalışıyor. Bugüne kadar yapılan hiçbir sözleşme sürecinde işçilerin fikrinin alınmaması, sürece dahil olamamak işçilerin örgütlü oldukları sendika olan TEKSİF’e güven duymamalarına neden olmuş. Kendi fabrikalarında çayı dahi ücretli içen işçiler, sözleşme görüşmelerine katılacak temsilcilerin seçimle belirlenmesini istiyor. İşçinin güvenini almış temsilcilerin kendi isteklerini masaya taşıyacağını ifade eden işçiler, “Masada ki görüşmeler en doğru şekilde bize aktarılmalı” diyor.

Geçen sözleşmede hiçbir şey kazanamadıklarını, üç sene öncekinden daha kötü durumda olduklarını belirten işçiler “Sözleşme taslağını artık işçi belirlemeli” diyor

Daha önce ne patrona sunulan taslağın ne de grev bitirilirken kendilerine sorulmadığını söyleyen işçiler, bu sene isteklerimizin yer aldığı taslakların işçiler tarafından hazırlanmasını istiyorlar. İşçiler taslağı hazırlamadan önce tüm işçilerin katılacağı bir anket yapacak.

İşçiler, 23 kez sözleşme yapılmasına rağmen asgari ücretin üstünü görmemiş. Ancak iğneden ipliğe sürekli yapılan zamlar ve yeni vergiler ile ücretler sürekli erimiş. İşçilerin talebi de net: “Açlık sınırının 1500 liraya yaklaştığı yoksulluk sınırının 4 bin lirayı aştığı ülkemizde insanca yaşanacak ücret en doğal hakkımız. İnsanca çalışıp insanca yaşamak istiyoruz.” Bunu sağlamak için gereken şeyin ise “Birliğin güçlendirilip mücadeleyi daha iyi sürdürmek” olduğunu söylüyorlar.

50 FABRİKA İÇİN MASAYA OTURULACAK

Grup sözleşmeleri, TEKSİF, DİSK/Tekstil ve Öz İplik-İş sendikalarının örgütlü olduğu yaklaşık 50 fabrikada çalışan işçileri kapsıyor. Trakya’da Altınyıldız, Yünsa, Bahariye Halı, Kasar Boya, Akın Tekstil, Öztek gibi fabrikalar grup sözleşmesi kapsamında yer alırken Penti, Şahinler Holding, Bilkont, Grup Tekstil, Eren Tekstil, Mavi Jens gibi önemli işletmelerinde aynı dönemde sözleşmeleri sürmekte. İşverenler sendikasına üye olmadığı için münferit sözleşme yapan fabrikalarda çalışan işçiler ile birlikte 20 bin civarı işçi sözleşmeden  yararlanıyor.

12 BİN İŞÇİ 40 YIL SONRA ‘GREV’ DEMİŞTİ

2013 yılında yapılan sözleşme görüşmelerinde en çok üyeye sahip olan TEKSİF sendikası ağustos ayında 9 günlük grev yapmıştı. Grup sözleşmelerinde 40 yıl sonra yaşanan bu grev son dönemlerdeki tekstil sektöründe ki en büyük grev olarak tarihe geçti. 12 bin işçinin katıldığı grevde daha önce kriz gerekçesi ile 2.5’e indirilen ikramiyeler tekrar dörde çıkarılırken ücretler asgari ücret düzeyinde kalmıştı. Grup sözleşmeleri sonuçlanınca münferit sözleşmeler de aynı şekilde imzalandı.

ÖNCEKİ HABER

Molenbeek neden ‘terör merkezi’ oldu?

SONRAKİ HABER

Konukevi değil sığınmaevi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa