Adana’da geotekniğin önemi masaya yatırıldı
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi’nin Çukurova Üniversitesi yerleşkesinde iki gün sürecek 6. Geoteknik Sempozyumu başladı.
Sempozyumun açılışında konuşan İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, her zeminde, güvenli, sağlıklı, yaşanabilir yapı üretiminin gerçekleştirilmesinin yolunun üst yapı uzmanı ile geoteknik uzmanının birlikte yapı tasarımı yapmasından ve İnşaat mühendisliği uygulamalarının bir takım çalışması içinde sürdürülmesinden geçeceğini söyledi.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu söyleyen Biçer, “Aynı depremde, bir yapının ayakta kalması ile aynı yerde bir başkasının yerle bir olmasının nedeni aynı soruna işaret etmektedir. Bu gerçeklik, ekonomik ve güvenli yapılaşmanın temeli olarak gördüğümüz geoteknik deprem mühendisliği üzerine tartışılmasını ve önemle durulmasını zorunlu kılmaktadır” dedi.
'TARIM TOPRAKLARINI DA DÜŞÜNELİM'
Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu da “Mutlu yaşatabilmemiz için gıdaya ihtiyaç var, gıdanın da üretildiği yegane yer topraktır. Metropol lüks yapıları gerektirebilir ancak binaları sağlam zemine oturturken insanların sadece doyurulması değil beslenmesini sağlayacak yeterli gıda üretme potansiyeli, Adana, Çukurova ve Türkiye’de sürekliliği sağlayacak yerel yönetim kararları alınabilmelidir” diye konuştu.Bir doğa olayı olan depremin, doğal afete dönüşmesi, bir başka ifadeyle can ve mal kaybına yol açması inşaat mühendisliğinin devreye girmesine neden olduğunu söyleyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Nevzat Ersan ise “’deprem değil yapı öldürür’ gerçeği inşaat mühendislerini yeni arayışlara, yeni tartışmalara sevk etmiştir” dedi. (Adana/EVRENSEL)