28 Kasım 2015 09:47

TBB Başkanı Feyzioğlu tüm baro başkanlarını Diyarbakır'a çağırdı

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine sert tepki gösteren hukukçular, saldırıyı demokarasi ve hukuka yapılmış bir saldırı olarak değerlendirdi.

Paylaş

Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Balıkçılarbaşı semtinde geçtiğimiz gün kurşunlanarak tahrip edilen tarihi Dört Ayaklı Minare'nin önünde Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin, bir grup avukatla açıklama yaptıktan sonra silahlı saldırıda katledilmesine, baro başkanları ve hukukçular sert tepki gösterdi.

FEYZİOĞLU, TÜM BARO BAŞKANLARINA ÇAĞRI YAPTI

Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi’nin hain bir saldırıya uğradığını belirten Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, “Bu menfur saldırının sadece Başkanımız Tahir Elçi’ye yönelik olmadığı, ülke barışına, birliğine, dirliğine ve kardeşliğimize yapılan bir saldırı olduğu açıktır.” dedi. Feyzioğlu, ayrıca tüm baro başkanlarını Diyarbakır’a davet etti. 

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu yaptığı yazılı açıklamada, sıkılan kurşunun tüm Türkiye’ye sıkıldığını ve Diyarbakır Baro Başkanımız Av. Tahir Elçi’nin hain bir saldırı sonucu katledildiğini söyledi. 

Başsağlığı dileklerinde bulunan Feyzioğlu, “Bu menfur saldırının sadece Başkanımız Tahir Elçi’ye yönelik olmadığı, ülke barışına, birliğine, dirliğine ve kardeşliğimize yapılan bir saldırı olduğu açıktır. Bu kurşun sadece kardeşimize değil, tüm Türkiye’ye sıkılmıştır, hepimize sıkılmıştır. Bize düşen tüm dünyaya birliğimizi, kardeşliğimizi hiç kimsenin bozamayacağını, hiçbir alçak saldırının bu amaca ulaşamayacağını göstermektir.” ifadelerini kullandı. 

Kendisi ve yönetim kurulu üyelerinin Diyarbakır’a gideceğini açıklayan Feyzioğlu, tüm baro başkanlarını da Diyarbakır’a davet etti.

KANAR: ALÇAKÇA BİR KATLİAM

Elçi'nin katledilmesini planlı bir saldırı olarak değerlendiren Avukat Ercan Kanar, "Bu alçakça bir katliam. İnsanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesi gereken hunharca bir devlet saldırısıdır" dedi. Yaklaşık 1 ay önce, Elçi'nin "PKK, terör örgütü değildir" dediği için hakkında soruşturma açıldığını hatırlatan Kanar, "Bu yapılan alçakça suikastı Cizre, Nusaybin ve Silvan'daki insanlara karşı işlenen suçun bir parçası olarak da değerlendirmek gerekir" dedi. Bölgenin en büyük baro başkanının hedef alınmasının AKP iktidarının iç savaş politikalarıyla bağı olduğu değerlendirmesini yapan Kanar, "Nefretle kınıyoruz, tüm baroların bu katliam karşısında ayağa kalkması gerekir" diye konuştu.

KOCASAKAL: İNANILIR ŞEY DEĞİL

İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal da, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesini "Olayın şokunu üzerimden atmış değilim. Son derece üzgünüm. Tahir benim daha önce tanıdığım bir kişiydi. Siyasi olarak farklı düşünsek de insani olarak çok sevdiğim bir kişiydi. İnanılır şey değil" sözleri ile değerlendirdi.

ÇITIRIK: KURŞUN DEMOKRASİYE SIKILMIŞTIR

Elçi'nin silahlı saldırıyla katledilmesine Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık da sert tepki gösterdi. Tahir Elçi'nin “PKK terör örgütü değildir" demesi sonrası bazı kesimler tarafından hedef gösterildiğini hatırlatan Çıtırık, "Tahir Elçi'ye sıkılan bu kurşun Türkiye demokrasisine ve hukukuna sıkılmıştır" dedi.

TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU'DAN TÜM BAROLARA ÇAĞRI

 

Hatay'da toplanan Adana, Mersin, Antep, Osmaniye ve Hatay Barolarının Avukat Hakları Bilgilendirme Toplantısı'na telefonla bağlanan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi üzerine Diyarbakır'a doğru yola çıktıklarını açıklayarak, Türkiye'deki tüm baroların ve hukukçuların meslektaşlarına sahip çıkması çağrısında bulundu.

 

Tahir Elçi'nin öldürülmeden önceki son görüntüleri


SEMİNERİ İPTAL EDEN HUKUKÇULAR DİYARBAKIR'A GİDİYOR

Hakikat Adalet Hafıza Merkezi ve İnsan Hakları Ortak Platformu'nun (İHOP) düzenlediği Dava İzleme Semineri, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi ardından iptal edildi. Seminere katılan avukatlar, İHOP ve Hafıza Merkezi temsilcileri gruplar halinde Diyarbakır'a gidiyor. Avukatlar, Elçi'nin alnından tek kurşunla öldürülmesini infaz olarak değerlendirdi.
Tahir Elçi de seminere katılacakmış ancak Sur'da yapılacak açıklama sebebiyle iptal etmiş.

Diyarbakır Baro başkan yardımcısı Ahmet Özmen'in de katıldığı seminerde Elçi'nin ölüm haberini almasıyla gözyaşlarına boğuldu. Özmen yaptığı ilk açıklamada Elçi için "hedef gözeterek vurdular" dedi.

İHD VE MAZLUMDER: ELÇİ KATLEDİLDİ

İHD ve MAZLUM-DER, Elçi'nin sözlerinden dolayı katledildiğini açıkladı. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, çok üzgün olduğunu belirterek, "Barış mücadelesinde bir bedel daha ödedik. Çok öfkeliyiz. Bu mücadelede çok fazla arkadaşlarımızı yitirdik. Şimdi de Tahir arkadaşımız öldürüldü. Katledildi " dedi.

Tahir Elçi'nin, "PKK terör örgütü değildir" açıklaması sonrası hedef haline getirildiğine işaret eden Türkdoğan, "Tahir Elçi'nin yaptığı açıklamadan sonra hedef haline getirildiğini biliyoruz. Önce sosyal alanda sonra hukuk alanında linç edildi. Tahir Bey zaten ötekileştirilmişti. Anlaşılan o ki bu yetmedi şimdi onun bulunduğu ortamda dikkat ile izlenmiş olacak ki böyle bir olay başına geldi. orada yaşananları bir biriyle bağlantılı olarak düşünüyorum. Orada sivil insanlar var nasıl oluyor da bir çatışma çıkıyor. Nasıl oluyor da Tahir elçi kim vurduya gidiyor" diye tepki gösterdi.

Özelikle yargıya seslenen Türkdoğan, şunları kaydetti: "Bakın bir baro başkanı katledildi. Bir insan, ifade özgürlüğü hakkını kullanıyor diye siz onu tutuklamaya kalkarsanız, onu en tehlikeli suçlu gibi göstermeye kalkarsanız hedef haline getirirsiniz. Her türlü karanlık odak onun başına iş getirebilir. İlk etapta şüpheliler oradaki polisler olarak görülüyor. "

MAZLUM-DER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da, "Kötü bir haber, hedef gösterilmesi söz konusu. İlk baktığımızda karşımıza çıkan tablo kendisinin hedef gösterildiği görünüyor. Tahir yaptığı 'PKK bir terör örgütü değildir' açıklaması nedeniyle hedef gösterildi. Ve bir yargı süreci başlatılarak hedef tahtasına konulmuştu. Bütün bunlara baktığımızda doğal olarak öldürüldüğü gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Tahir'in katledilmesini yaptığı açıklamadan bağımsız olarak düşünemeyiz. Katledilmeden önce söylediği sözler son derece manidar. 'Biz çatışma istemiyoruz. Barış istiyoruz' sözleri Tahir'in katledilmesi barışçı kişiliğine yönelik bir suikasta bağlayabiliriz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Orhan Pamuk: Gazeteci hapse atılıyor, iktidar olmaktan gurur duyabiliyorlar mı?

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi’nin son sözleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa