Boğaziçi Üniversitesi’nde güvenlik görevlilerine mobbing
Tolga Alp TURGUT
İstanbul
Boğaziçi Üniversitesi’nde güvenlik görevlilerinin maruz kaldığı mobbing ve hak ihlallerinin sonu gelmiyor. 6 yıldır Kilyos’taki Sarıtepe Kampüsü’nde görev yapan Musa Hızal, yıllık izinde olduğu Temmuz ayında düğününün olduğu gün İzmir’den İstanbul’a çağırılarak, hiçbir sebep gösterilmeden Kuzey Kampüsü olarak bilinen Hisarüstü-Etiler semtindeki üniversitenin Merkez Kampüsü’ne sürülmek istendi. Musa Hızal’ın yaşadıklarından haberdar olan Boğaziçili öğrenciler ise okulda hem Musa Hızal’ın işine geri dönmesi hem de güvenlik işçilerinin maruz kaldığı hak ihlalleri ve mobbingin sona ermesi için bir kampanya başlattı.
İMZA KAMPANYASI
Üniversitenin Sarıtepe Kampüsü’nde yaşananlardan rahatsız olan akademisyenler ve öğreciler, Kampüs Koordinatör Sekreteri Talip Mert’in keyfi uygulamalarının bu duruma yol açtığını ve Mert’in kendisine yakın kişileri kayırdığını ifade etti. Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreterliğine dilekçe yazan akademik ve idari kampüs çalışanları, Hızal’ın savunmasının alınmadığını belirterek, “Musa Hızal’ın iş disiplini, personele saygısı, olağanüstü durumlarda serinkanlılıkla müdahale etme yeteneği ile güvenlik personeli arasında örnek bir çalışan olduğunu bilmekteyiz” dedi.
Sarıtepe Kampüsü Koordinatör Sekreteri Talip Mert’in keyfi uygulamalarına tepki gösteren üniversite öğrencileri, “Üniversitenin ön tarafında bulunan plajda ‘boğulma vakası olur üniversitenin adı geçer’ kaygısıyla güvenlik görevlilerinin parmak arası terlik, şort ve üstlerinde resmi güvenlik kıyafetiyle nöbet tutturuldu” dedi. Keyfi uygulamalara karşı çıkanlara ise Mert tarafından mobbing uygulandığını ifade eden öğrenciler, Musa Hızal’a destek olmak için başlattıkları imza kampanyasına imza veren öğrencilerin Mert’e yakın güvenlik görevlileri tarafından uyarılara maruz kaldığını söyledi.
BELGE VERİLMEDİ
Güvenlik görevlisi Musa Hızal, “İş Kanunu’nda yasal sınır 15 gün olmasınra rağmen evlendiğim günden beri gece vardiyasında çalıştırılıyorum. 11 aydır maaş bordromu alamıyorum. Gündüz vardiyasında çalışan arkadaşlarımız yemekhaneden yemek yiyebiliyor ancak gece yemekhane kapalı ve gececilere yemek ücreti verilmiyor” diyerek işyerinde yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Neden Kuzey Kampüsü’ne gönderilmek istendiğine anlam veremediğini söyleyen Hızal, “Sarıyer Zekeriyaköy Mahallesi’nde oturuyorum. Kuzey Kampüsüne gitmek için 3 araç değiştirmem gerekiyor. 20.30’da başlayan vardiya için 18.00’de evden çıkmam gerekiyor. Bir de bunun sabah trafiğinde dönüşü var” dedi. 26 Kasım günü 20.30-08.30 vardiyasına gittiğini, vardiya listesinde isminin yazılı olmasına rağmen görev noktasında başka birisinin görevlendirildiğini söyleyerek durumu Sarıyer 1. Noterliğine bildiren Hızal, “Görevimi yapmak istememe rağmen çalıştırılmadım. İşten çıkarıldığıma dair de tarafıma hiçbir haber ve yazılı belge verilmedi” şeklinde konuştu.