Davutoğlu: Türkiye ve Rusya sorunları konuşarak çözecek iradeyi göstermelidir
Davutoğlu 'Türkiye ve Rusya gibi köklü devlet geleneğine sahip iki ülkenin yetkilileri bu sorunları yüz yüze konuşarak çözecek iradeyi göstermeleridir' dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki programı kapsamında Four Seasons Hotel'de, iş dünyasının temsilcileriyle düzenlenen toplantıya katıldı. Davutoğlu burada yaptığı konuşmada, Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesine değinerek "Ancak daha önemlisi olan sorunlar ne kadar büyük olursa olsun ve psikolojik boyutlu olan söylem tansiyonu ne kadar yükselmiş olursa olsun Türkiye ve Rusya gibi köklü devlet geleneğine sahip iki ülkenin yetkililerinin bu sorunları yüz yüze konuşarak çözecek iradeyi göstermeleridir" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün Rusya ilişkilerinde geçtiğimiz zorlu süreçte de Azerbaycan ile kurduğumuz yakın diyaloğun büyük bir önemi var" dedi.
Davutoğlu ayrıca şunları kaydetti: "Biraz önce notlarıma '3B' diyerek yazdım, sonra '4B' diye İngilizcesi için aktardım. Bu bizim, ekonomik faaliyet alanımızı ve kapsamını da gösteren bir husus. Bakü, Boğaziçi ve Brüksel ya da bunu biraz geriye doğru gerersiniz, Pekin'i İngilizce okursanız, Boğaziçi ile Bakü arasında kurulan köprü, inşallah Bakü-Tiflis-Kars ve Marmaray'a kadar uzanan köprü Pekin'den Brüksel'e kadar, Asya ile Avrupa kıtasını birleştirecek olan büyük projelerin de ana omurgasını oluşturuyor. Türkiye'nin en büyük zenginliği insanı ve coğrafyasıdır, tarihi ve coğrafyasıdır. Azerbaycan ile ilişkilerimizin de bir tarihi ve kardeşlik boyutu var bir de bu coğrafyada yaşamaktan kaynaklanan ve bu coğrafyanın iki istikrarlı ülkesi olmasından kaynaklanan stratejik, ekonomik boyutu var. Hiçbir ilişki, boşlukta gelişmez ve hiçbir ilişki sadece söylem düzeyinde kaldığı zaman nihai hedefe ulaşmaz. Biz hem çok köklü tarihi ilişkilerimizi tahkim ettik ve etmeye devam edeceğiz hem de bu tarihi ilişkiyi somut ekonomik projelerle stratejik çerçeve kazandıracağız- Biz olmadan Kafkasya'nın ve Asya'nın tarihi de yazılamaz."
"Şimdi Bakü'de sizler nezdinde Azerbaycan'a ve dünyaya da ilan ederek söylüyorum. Biz bir Asya milletiyiz ve biz olmadan Kafkasya'nın ve Asya'nın tarihi de yazılamaz. Türkiye'ye, dikotomik şekilde bakanlar, Türkiye'yi sadece Asya yönüyle görenler var ya da yine aynı dikotomik tarzda Avrupa yönüyle görenler var. Halbuki biz Asya'nın da Avrupa'nın da kimliğini özümsemiş ve bu köprü olma rolünü, merkez olma rolüne dönüştürme kudretini göstermiş bir ülkeyiz. 12 yıllık iktidarımızın ana perspektifi de hiç bir kimlik krizi yaşamadan Brüksel'de Avrupalı, Bakü'de Kafkasyalı, Semerkant'ta Asyalı, Adisababa'da Afrikalı olarak konuşabilme gücünü gösterebilme, bunu yapabilecek imkana sahibiz."
"Biraz daha bu perspektifi somut ekonomik projelere indirmeye başlarsak, biz Pekin, Bakü, Boğaziçi, Brüksel, bütün bu Asya koridorunda, hem enerji hem ulaşım hatlarının, Türkiye ile Azerbaycan'ın omurgasını teşkil ettiği bir eksende gelişmesini arzuluyoruz. Ulaşım hatlarını geliştiği her yerde de aynen İpek yolu gibi geçmişte, ticaret hatları da gelişir. İstiyoruz ki bütün bu coğrafya, bizim gönül coğrafyamızı da barındırdığı için bu coğrafya üzerinde akan ticaret, bu coğrafya üzerinde akan petrol ya da doğalgaz bu coğrafyada üzerinde seyreden hızlı trenler, lojistik hatlar, havaalanları Türkiye ile Azerbaycan'ın merkezini oluşturduğu bir omurga etrafında şekillensin." (DHA)