16 Aralık 2015 12:53

Nursan Metal işçileri kaygılı

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Hatay’da, demir çelik fabrikası Nursan Grup, geçtiğimiz hafta üretime geçici bir süre ara verdi. Ancak bu geçici sürenin ne kadar olacağı ve 4 Ocak tarihine kadar ücretsiz izne gönderilen işçilerin tekrar iş başı yapıp yapmayacağı belirsiz. Bu belirsiz durum nedeniyle kaygılı olan işçiler, sorunun çözülmesini istiyor. Fabrikada 1000’in üzerinde işçi çalışıyor.

Gazetemize konuşan işçiler, “Ücretsiz izin süresi dolduktan sonra tekrar iş başı olacak mı, Fabrika üretime devam edecek mi bilinmiyor. Eğer fabrika çalışmayacaksa bizlerin geriye dönük alacaklarını, ihbar ve kıdem tazminatlarımızı ödeyecek mi bilemiyoruz. Tam bir belirsizlik var” dedi.

ARALIK AYINDA ÜCRET ALINMADI

İşçiler çalıştıkları kasım ayının ücretlerini 10 Aralık’ta alacaklardı. Ancak günü geldiğinde işçilerin ücretleri ödenmedi. Geçtiğimiz hafta çarşamba gecesi fabrika yetkilileri işçilere fabrikanın kapanacağını duyurdular. Perşembe ve cuma gününü fabrikada çalışmadan bekleyerek geçiren işçiler, cuma akşamı ise fabrikayı boşalttı. Bir işçi bu süreci şöyle anlattı: “Elimizde malzeme bitince kapanacak dediler. Ancak üretim bitmeden kapatma kararı alındı. İşe yarayacağı malzemeleri satmaya başladılar. Bazı malzemeleri başka fabrikaya taşıdılar galiba. Büyük ceza yendiği söyleniyor. 542 milyar vergi cezası kesildiği söyleniyor. Fabrikanın değeri ise 188 milyarmış. Yani fabrikanın üç katı ceza kesilmiş. Yaşanan devlet ile işveren arasındaki sıkıntı. Ancak olan işçiye oldu.” 

TÜM İŞÇİLERE GÖZDAĞI

İşçiler fabrikanın bir an önce üretime başlamasını ve alacaklarının ödenmesini istiyor. Nursan’ın çelikhane bazında en yüksek tonajla üretim gerçekleştirdiğini, vergi rekortmeni olduğunu anlatan işçiler, yaşananları anlamakta zorluk çektiklerini söylüyor. Bir işçi, AKP ile Cemaat arasındaki kavga nedeniyle Nursan’a ceza kesildiğinin konuşulduğunu aktardı. Bir başka işçi ise çelik sektöründeki krize dikkat çekti. Türkiye’nin komşu ülkelerle ilişkilerindeki sorunun da etkisi olduğu vurgulanıyor. Patronların asgari ücretin 1300 lira olmasından rahatsız olduğunu düşünen işçi de var. Bütün olup biteni anlamaya çalışan işçiler, Nursan’ın kapatılmasının diğer fabrikalarda çalışan işçilere de gözdağı olduğunu vurguladılar.

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale'de direnişteki işçiler sendikalı olmak için başvurdu

SONRAKİ HABER

Dink iddianamesinin ana dava ile birleştirilme talebi kabul edilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa