Panplast işçileri: Mücadelemizden dönmeyiz
Elif Ekin SALTIK
Ankara
Panplast Sulama Tarım Sanayi ve Ticaret AŞ’de Petrol-İş Sendikasına üye olmalarının ardından işten atılan işçiler, insanca çalışma koşulları talep ediyor. Taleplerinin en başında da çalışma saatlerinin 8 saate indirilmesi geliyor. Kendilerine baskı yapıldığını belirten işçiler “Biz çok şey istemiyoruz. İşe geri alınmak ve sendikalı çalışmak istiyoruz” dedi.
Sulama ve altyapı sistemleri üreten Panplast’ta işçiler yaşadıkları sorunlardan nedeniyle Petrol-İş Sendikasına üye olmuş, sendika fabrikada toplusözleşme yapma yetkisi kazanmıştı. 13 Kasım’dan bugüne kadar 95 işçi işten atıldı.
Görüştüğümüz işçilerden Enes Eker, eski genel müdürün istifa etmesiyle yerine gelen yönetimin çay saatlerini kısıtlama, kapıları kilitleme gibi uygulamalara giriştiğini söyledi. Ardından 10 tane ustabaşının işten çıkarıldığını dile getiren Eker, ne yapacaklarını bilmediklerini ve belediye yetkililerine başvurduklarını anlattı. “Belediyeye giden arkadaşlarımız da daha sonra işten çıkarıldı” diyen Eker, yasal olarak ne yapacaklarını araştırdıklarını ve Petrol-İş Sendikasına başvurduklarını kaydetti. “4-5 gün içerisinde 215 kişi sendikaya üye olduk. Bu saatten sonra biz yolumuzdan dönmeyeceğiz” dedi. İşe iadelerini istediklerini dile getiren Eker, sendikalı olarak çalışmak istediklerini ifade etti.
İNSANCA ÇALIŞMA KOŞULLARI ÇABASINA DÜŞTÜK
İşten atılan işçilerden Alper Çimen sendikalı olarak çalışmak istediklerini belirterek, “Psikolojik baskı uyguluyorlardı bize. Adım attığımızda bile karışıyorlardı. ‘Niye oturuyorsun, niye kalkıyorsun?’ Bir bardak çayımıza bile karıştılar. Karşımızda bir muhatap bulamadık. Hiçbir müdür, genel müdür bizimle konuşmadı. Biz de sendikaya başvurduk. Sendika bizim hakkımızı savunsun dedik ve bu yola çıktık. Mücadelemize devam ediyoruz” dedi.
‘İŞ KOLU DEĞİŞİKLİĞİ YAPTILAR’
Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül ise, yetki tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuru yapmalarının ardından fabrikanın iş kolu değişikliği yapıp sendikanın yetkisini kaybettirmeye çalıştığını hatırlattı. Anadolu Birlik Holding bünyesinde çuval, sulama, korge gibi bölümlerin olduğunu dile getiren Gül, “Bunlar petrol ürünlerinden yapılıyor. Ne kadar çaba harcarsa harcasınlar nafile işlere girmesinler. Petrol-İş Sendikasını tanısınlar” diye konuştu.