18 Aralık 2015 00:50

Rock müziğin hafızası Takas Pazarı’nda

Çoğunluğu rock ve metal dinleyicisi olan müzikseverler, yanlarında getirdikleri plak, kaset ya da CD gibi ürünleri Takas Pazarı’nda diğer katılımcılarla takas etme imkanı buluyor. Takas Pazarı üç ayda bir düzenleniyor. (Fotoğraf: Özgür Perkiten)

Paylaş

Efe SÖNMEZ
İstanbul

Çoğunluğu rock ve metal dinleyicisi olan müzikseverler, yanlarında getirdikleri plak, kaset ya da CD gibi ürünleri Takas Pazarı’nda diğer katılımcılarla takas etme imkanı buluyor. 

Takas Pazarı kollektif bir oluşum. Buraya katılmak için herhangi bir şart yok. İsteyen herkes Takas Pazarı’nda ücret ödemeden stant açabiliyor. Burada plaktan kasede, CD’den tişörte birçok şey bulmak mümkün. Tür sınırlaması olmasa da katılımcıların getirdikleri ürünlerin büyük çoğunluğu rock ve metal müziğe ait. Takas Pazarı, daha sonraları aynı adı taşıyan bir fanzinin çıkmasına da vesile olmuş. 
Takas Pazarı’nın organizatörlerinden Mustafa Aypolat’ın verdiği bilgiye göre, Takas Pazarı etkinliğinin bir benzeri, sosyal medya üzerinden gerçekleşiyormuş önceleri. “Çılgın Koleksiyoncular” isimli grup, takas ya da satışları kargo üzerinden yapıyormuş. Aypolat, işin Takas Pazarı’na evrilme sürecini şu sözlerle anlatıyor: “Biraz ‘eski kafalı’ olduğumuz için, bir süre sonra ilişkileri sanaldan gerçeğe dönüştürmek istedik. Bir yerlerde toplanmak ve takaslarda sohbet etmeyi amaçladık. Önce bir buluşma gecesi düşündük. Baktık ki insanlar, ‘Buluşmaya gelirken yanımda şu CD’yi getireceğim, şu tarz şeylerle takas edebiliriz’ gibi mesajlar göndermeye başladı. Bunu değerlendirelim, dedik. Stantlar açmaya karar verdik. Fikir bir anda büyüdü. Şu an altıncı etkinliğimizi yaptık ve dördüncü dergimizi çıkardık.”

KOLEKSİYONCULAR İÇİN FIRSAT

Takas Pazarı’nda stant açan katılımcılar, arşivlerindeki plak, kaset, CD ya da dergi gibi ürünleri sergiliyor. Bu ürünler genellikle takas yoluyla el değiştiriyor. Az da olsa işin içine para girebiliyor. Mustafa Aypolat, “5 liraya satılan bir kaset, alıcının başka standdan alacağı kasede takas malzemesi oluyor” diyor. Katılımcı fazlalığı sayesinde birçok grubun ya da sanatçının ürünü bulunabiliyor Takas Pazarı’nda. Bu durum da koleksiyonunu zenginleştirmek isteyenler için uygun ortamı sağlıyor. 

Aypolat’a göre, Takas Pazarı, sanal dünyaya hapsolan insanlara yüz yüze olmanın ve el sıkışmanın güzel olduğunu hatırlatıyor, aynı zamanda yaşlı koleksiyoncuların bilgi ve belgelerini genç nesillere ulaştırmada köprü görevini üstleniyor. Takas Pazarı, arşiv takasının yanı sıra DJ performansları, el yapımı tişörtlerin satışı, imza ve tanışma günlerini de barındırıyor kimi zaman. Genç nesiller, eski gruplarla tanışma imkanı da buluyor böylelikle.

‘KORSANA ALTERNATİFİZ’

Mustafa Aypolat, Takas Pazarı’nın “korsana karşı” bir alternatif olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bizim kitlemiz asla korsan ürün almaz. Hırsızlığa aracı olmayız. Hepimiz 2. el materyalleri takaslarız ama bandrollu albümleri ve dergileri de alarak emektarlara her zaman destek veririz. Biz korsana karşı alternatifiz. Parasız da koleksiyonculuk yapılabileceğinin veya müzik materyallerinin takip edebileceğinin kanıtıyız.”

GRUPLAR BUGÜNÜ BEKLİYOR

Takas Pazarı, birçok grubun yeni çıkardığı demo ve albümlerini “piyasaya” sürdükleri bir yer haline de gelmiş zamanla. Sanatçıların bu günleri tercih etme sebepleri ise işin ilgililerine ve yüzlerce koleksiyoncuya ulaşabilme rahatlığı. Mustafa Aypolat, “Gruplar Takas Pazarı’na yetişmek için demolarını, albümlerini kayıt ediyorlar. Daha çok üretiyor ve daha çok insana ulaşıyorlar” bilgisini veriyor. 
Takas Pazarı, gelişen süreçte aynı adı taşıyan bir fanzinin doğuşuna da önayak olmuş. Bu fanzin de tamamen kolektif şekilde hazırlanıyor. Takas Pazarı fanzini yayımlanmaya başlandığından itibaren gönüllüler destek için sıraya girmiş. Mustafa Aypolat, fanzine birçok kişinin röportaj, makale ve anı yazılarıyla destek verdiğini söylüyor. 

ANA AKIMDAN BOĞULANLAR İÇİN ALTERNATİF

Takas pazarına giden, katılan katılımcıların izlenimleri; 

Cenk Ansen: Yıllardır birçok konser ve etkinlikte ufak tezgahımla yer aldım. Ancak bir süredir buna ara vermiş, hatta yaşadığım negatif olaylardan sonra piyasaya oldukça kızmıştım. Fakat Takas Pazarı bu kızgınlığımı dindirmeme önayak oldu. Takas Pazarı, yeniden bir topluluk oluşturma açısından oldukça iyi bir adım. Geleceğe dair biraz daha umutlanmamıza yol açtı.

Deniz Beşer: Takas Pazarı’na heyt be! Fanzin olarak 2. kez katıldık. Ve her yeni Takas Pazarı’nda bir öncekinden daha çok ziyaretçi ile karşılaşma fırsatı bulduk. AVM’ler ve uluslararası şirketlerin kapladığı sokaklara karşı; Takas Pazarı, “Bombalara Karşı Sofralar” gibi etkinlikler ve Don Kişot Sosyal Merkezi ve İnfial gibi bağımsız mekanlar oksijen görevi görmektedir. Zaman içerisinde ana akımdan boğulanlara alternatif kültür, her daim bir can simidi göndermeye hazırdır. Ayrıca yeni neslin de bir parçası olabileceği alanlar yaratmak adına bizler, bu tip organizasyonlarda elimizden gelen desteği vermeli ve etkinliklerin niteliğini daha da ileriye taşımalıyız. 

Ahmet Finrod: Bataklık Fanzin olarak bu yıl 2. kez Takas Pazarı etkinliğine katıldık. Her etkinlikte dayanışma-paylaşma duygusu katlanarak büyüyor. İnsanlar Takas Pazarı’nda kaset, CD ve plak gibi ürünlerini stantlarda sergilerken adeta bir zaman yolculuğu içinde buluyorsunuz kendinizi... Biz fanzinciler için de çok daha farklı bir anlam ifade ediyor bu tip etkinlikler. Sonuçta bağımsız yayınlar olarak fanzinler için elden ele dağıtımın yanı sıra bu tip etkinlikler de paylaşım adına çok daha anlamlı olabiliyor.
İnci Şirin: Takas Pazarı için Antalya’dan geldim, iyi ki gelmişim. Takas Pazarı benim beklentilerimin çok üstünde bir atmosferdeydi. İçeride en sevdiğimiz şarkılar çalınca yüksek sesle eşlik ettik, kimse dönüp bize deli gözüyle bakmadı. Aradığımız albümleri de bulduk, çok güzel, kaliteli arşivler vardı. Uygun fiyatlarla bir çok albüm kendi koleksiyonlarımızda yerlerini aldı. Ama o metal müziğin herkesi buluşturan atmosferi bence bütün albümlerden daha iyiydi.

ÖNCEKİ HABER

Tramvay eyleminde gözaltına alınanlara işkence ve taciz iddiası

SONRAKİ HABER

Anaokulundaki yılbaşı süsü ‘Hristiyan geleneği’ diye kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa