Katliamın yıldönümünde Maraş'ta polis ablukası
Maraş Katliamı'nın 37'nci yıldönümü nedeniyle, katliamı kınamak ve yaşamını yitirenleri anmak üzere düzenlenecek etkinlik için kente gelen Alevi kurum ve örgüt örgütleri, polislerce kent girişinde araçları durduruldu.
Maraş'ta 19 Aralık ile 26 Aralık 1978 tarihleri arasında kentte yaşayan Alevilere yönelik girişilen katliamda resmi rakamlara göre 105 Alevi katledildi, Alevilere ait yüzlerce ev ve iş yeri ise yakılıp, yıkıldı.
Katliamın 37'nci yıldönümü için kentte düzenlenecek olan anma etkinliklerini günler öncesinden yasaklayan Maraş Valiliği'nin kararına rağmen birçok Alevi kurum ve örgütleri, katliamı kınamak ve yaşamını yitirenleri anmak üzere bugün farklı kentlerden kente doğru yola çıktı.
Yasak kararı alan valiliğin emri ile kentte düzenlenecek eylem ve etkinliklerin önüne geçmek için kent girişlerinde kontrol noktaları oluşturuldu.
Adana, Antep ve Kayseri karayolları üzerinde asker ve polislerce kurulan bu kontrol noktalarında yabancı plakalı araç ve toplu taşıma araçları durduruldu, araç içerisinde yer alan kişilerin kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra kente girişlerine izin verildi. Anma için kente gelenler ise durdurularak geçişleri engellendi.
Kent girişinde bu önlemlere gidilirken kenti içi de polis ablukasına sahne oldu. Özellikle katliamın yaşandığı Yörük Selim Mahallesi yoğun polis gücü ile ablukaya alındı.
Kent girişlerindeki engelleme nedeniyle polis ve askeri yetkililerle yapılan görüşmeler sonucu sadece Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Sözcüsü Hülya Yer, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Hacı Bektaş Veli Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu yöneticileri ile HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş'dan oluşan bir grubun kente girişlerine izin verildi. Girişlerine izin verilen heyet, katliamın yaşlandığı Yörük Selim Mahallesi'ne gitti. (DİHA)