10 Nisan 2012 18:17

Açlık grevindeki hükümlülerin durumu ağırlaşıyor

Osmaniye Cezaevi’nde yaşanan hak gaspları ve ihlallere karşı 48 gündür açlık grevinde olan hükümlülerin aileleri Mersin İnsan Hakları Derneği’nde bir araya gelerek  açıklama yaptı.Hükümlülerin aileleri açlık grevindeki hükümlülerin durumunun iyice kötüye gittiğini belirterek c

Açlık grevindeki hükümlülerin durumu ağırlaşıyor
Paylaş
Hasret Gültekin Kozan

Hükümlülerin aileleri açlık grevindeki hükümlülerin durumunun iyice kötüye gittiğini belirterek cezaevindeki koşulların bir an önce düzeltilmesini istedi. Cezaevindeki koşulları anlatan hükümlü aileleri, çocukları ve eşlerinin cezaevi koşullarının düzeltilmesi ve Kürt halkına yönelik başlatılan baskıları protesto etmek amacıyla 47 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduklarını belirttiler.

Mustafa İlgen’in eşi Ümit İlgen son görüşmesini cuma günü yaptığını, görüşmeye gelen kocasının arkadaşlarına tutunarak bitkin bir halde geldiğini belirtti. Eşi ve arkadaşlarının cezaevinin olumsuz koşullarından dolayı 47 gündür süresiz, dönüşümsüz açlık grevinde olduklarını vurguladı. 47 gündür süren açlık grevinin getirmiş olduğu sağlık sorunlarına değinen İlgen, “Ayakta duramaz haldeler. Kulakları işitmez bir duruma gelmiş, hatta görüşmelerde biz konuşuyoruz, onlar sadece susup dinliyor.” dedi.

‘BAŞBAKAN CEZAEVLERİNİ DE GEZSİN’

Çocuğunun sağlığından endişe duyduğunu ifade eden Hacı İnan’ın annesi Sedika İnan, oğlunun yaklaşık 34 gündür açlık grevinde olduğunu belirtti. Çocuğunun başına gelecek herhangi bir olumsuz durumdan Osmaniye Cezaevi yöneticileri başta olmak üzere, Adalet Bakanlığı da dahil tüm sorumlu kurumlardan şikayetçi olacağını dile getiren İnan, “Başbakan ülke ülke geziyor. Yurt dışında gezeceğine önce kendi ülkesinde bir gezintiye çıksın. Cezaevlerinde gezintiye çıksın, halkının halini hatırını sorsun” diyerek tepkisini dile getirdi.

‘SUDAN SEBEPLERLE GÖRÜŞTÜRÜLMÜYORUZ’

Tutuklulara verilen disiplin cezaları nedeniyle yaklaşık 50 gündür yakınlarıyla görüşemediklerini söyleyen Osman Bozkurt’un abisi Selahattin Bozkurt, bu disiplin cezalarının tutukluları yıldırmak için uygulandığını söyledi. Sudan sebeplerle yakınlarıyla görüşemediklerini dile getiren Bozkurt, “Sakal tıraşı olmuyor disiplin cezası alıyor, gardiyanların karşısında esas duruşta durmuyor disiplin cezası alıyor. Sakal bırakmak yasaksa, mecliste o kadar sakallı vekil var. Orada neden yasak değil” dedi.

‘İNSANLIK DIŞI MUAMELELER’

Görüşlerini aldığımız İHD Şube Başkanı Sami Yazıcı ise talepleri doğrultusunda Meclis İnsan Hakları Araştırma Komisyonu tarafından yapılan rapordan söz etti. Raporun ailelerin ortaya koydukları iddiaların hepsini doğrular nitelikte olduğunu vurguladı. “Gerçekler Meclis raporuyla açıkça kendini göstermiştir. Ne gariptir ki tüm bu raporlara rağmen herhangi bir değişiklik söz konusu bile değildir” diyen Yazıcı bu konunun üstünde İHD Mersin Şubesi olarak titizlikle duracaklarını vurgulayarak “Burada insanlık onurunu zedeleyen bir takım keyfi uygulamaların öteden beri uygulandığını biliyoruz ve bu durum yok edilinceye kadar çalışmalarımız devam edecektir” dedi. “Oyuk araması” adıyla insanlık dışı olan bir yöntemin Osmaniye Cezaevinde uygulandığını ve bunun komisyon raporuna da yansıdığını dile getiren Yazıcı, “Tutuklu çırılçıplak soyunuyor ve soyulma da yeterli gelmiyor orada ki diğer kişilerin yanında bir takım organlarını teşhir eden bir şekilde arama yapılıyor. Cezaevi yönetimi böyle bir uygulamalarının var olduğunu, bunu yapmaya haklarının olduğunu komisyona da söylüyor” dedi. (Mersin/EVRENSEL)


OSMANİYE CEZAEVİNDE’Kİ KEYFİ UYGULAMALAR

*Günlük sakal tıraşı zorunluluğu
*Mahkum ailelerine görüş öncesi yapılan keyfi yaptırımlar (üst aramaları, darp)
*Gardiyan karşısında esas duruş zorunluluğu
*Mahkumların sözlü ve fiziki yollarla taciz edilip, karşı çıkanlara disiplin cezalarının verilmesi


‘OSMANİYE CEZAEVİNDE T TİPİ CUMHURİYETİ KURMUŞLAR’

13 tutuklunun süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi eylemlerine sonlandırılması ve cezaevi koşullarının düzenletilmesi için oluşturulan ve İHD Akdeniz Bölge temsilcisi Ömer Ayaz, İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, İHD Adana Şube Başkanı Osman Kara, İHD Cezaevi Komisyon Başkanı Hacer Koçak ve İHD Hukuk Komisyon’unda Avukat Tugay Bek’in bulunduğu heyet, cezaevi yetkilileriyle görüştü.

‘HEYETİN GÖRÜŞMESİ YARIDA KESİLDİ’

Heyettin yapmış olduğu görüşmeye, cezaevi 1’inci müdürünün önce katılmadığı, heyettin tepkisi üzerine gecikmeli olarak katıldığı belirtildi. Yapılan görüşmede cezaevi müdürü geçmiş dönemlerde de yapılan heyet görüşmelerinde de, cezaevi koşullarının iyileştirilmesi konusunda soyut cevaplar verdiği ve 1 ay içerisinde cezaevi koşullarını iyileştirileceklerini ifade edildiği belirtildi. Görüşme devem ederken, Av. Tugay Bek’in cezaevinde açlık grevinde bulunan tutuklularla görüştü. Berk, cezaevindeki günlük tıraş uygulamasının halen devam ettiğini ifade etti. Görüşmede, somut cevaplar vermeyen cezaevi 1’inci müdürü ‘acil işim var’ diyerek toplantıdan ayrıldığı ve bunun üzerine ise heyetin görüşmesi yarıda kesildi.

‘KOMİSYON RAPORLARINDA HAK İHLALLERİNİ GÖSTERMİŞTİ’

Görüşmenin ardından heyet adına açıklama yapan İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşananlar ilgili tutuklu yakınları ve tutukluların kendilerine başvuruları yaptıklarını ve bu başvuruların ciddi insan hakları ihlallerini ve insanlık dışı uygulamalar içerdiğini ifade etti. Daha önce de dernek olarak iki kez heyet oluşturarak cezaevi idaresiyle görüştüklerini ifade eden Tanrıverdi, “Cezaevi müdürü ‘burada her şeyin yasalara uygun ve iç tüzük çerçevesinde yapıldığını vurgulamakta ve ileriki dönemlerde tutukluların koşulların daha da iyileştirileceğini’ söylemesine rağmen cezaevi koşulları her gün daha kötüye gittiğini hazırlamış olduğumuz raporlarda da belirtmiştik. Kısa bir süre önce AKP Milletvekillerinin ağırlıklı olduğu Meclis İnsan Hakları Alt İnceleme Komisyonu’nu heyetinin Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaptıkları görüşme ve araştırma sonucunda hazırlamış oldukları raporda da, 12 Eylül Askeri Darbesi’ndeki cezaevlerindeki uygulamalarını aratmadığı raporlarında belirtmişlerdi” dedi.

‘CEZAEVİ İDARESİ, T TİPİ CUMHURİYETİ’Nİ KURMUŞLAR’

Müdür ve cezaevi idaresinin görevden alınmadığı müddetçe sorunların devam edeceğini vurgulayan Tanrıverdi “Burada 12 Eylül dönemini aratmayan uygulamalar olması nedeniyle 13 mahpus 48 gündür açlık grevindedir. Açlık grevinde bulunan mahpusların durumları oldukça ciddi ve kötüye gitmektedir. Cezaevi müdürü kendisi kafasından ‘A Takımıyla’ beraber T Tipi Cumhuriyeti’ni kurmuşlar. Burada yaşanacak herhangi bir ölümün sorumlusu başta cezaevi idaresi ve Adalet Bakanlığı’dır. Cezaevi koşullarının iyileştirilerek açlık grevinin bitirilmesi için gerekli tüm girişimlerde bulunacağız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Denkleştirme süresine itiraz etti, işten atıldı

SONRAKİ HABER

Ekmek kefenin ağzında!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa