Hızlı çalışma ve göç işçi ölümlerini artırıyor
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinden Doç. Dr. Emre Gürcanlı, bu yıl en az 1730 işçinin can verdiği iş cinayetleriyle ilgili inşaat sektöründeki büyüme ve Suriye’deki iç savaş ile şiddetlenen “göçmen işçi” sorununa dikkat çekti.
DHA’ya konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden Doç. Dr. Emre Gürcanlı inşaat ve madencilik açısından sektördeki büyüme ölümlerdeki artışı da hızlandırıyor. Örneğin 2015 verilerine göre, inşaat ve yol iş kolundaki ölümler, “iş cinayetlerinin” yüzde 29’unu oluşturuyor. Tarım orman iş kolu ve geçici tarım işçiliğinin “iş cinayetleri” açısından önemli başlıklar haline geldiğini söyleyen Gürcanlı, bu bağlamda özellikle Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’de yaşam savaşı veren işçilere vurgu yaptı. Gürcanlı, “Göçmen işçiler önemli bir konu oldu. Ölümlerden en az 66’sı göçmenler arasından ve çoğu Suriyeli. Herhangi bir kayıtları olmadığı için bu sadece görünen kısmı; üstelik konu yazılı ve görsel medyaya da yansıtılmış değil” dedi.
Emre Gürcanlı, inşaat sektöründe “Şantiye cinayetlerinin denetim azlığı, önlemlerin alınmaması ve iş güvenliği kültürünün adapte edilememesi sebebiyle büyüdüğünü” vurguladı. Öte yandan, Gürcanlı’ya göre, tartışılmayan bir konu da, ‘mega projeleri’ kısa sürede bitirip buradan rant etmek için proje sürelerini kısaltılması.
Gürcanlı “Örneğin projeyi bir an önce kiralamak, satmak için süreç kısaltılıyor. Oysa sürecin etkin bir şekilde planlanması esastır. Bu, ya daha fazla makine ve işçi, ya da daha yoğun ve uzun çalışma saatleri anlamına geliyor. Bizim gördüğümüz ise, ikincisinin seçildiği” dedi. Hükümetin yaptığı düzenlemeleri de değerlendiren Gürcanlı, bu düzenlemelere yaptırımın eşlik etmemesi halinde anlamının olmadığını belirtti. Gürcanlı, işçi ölümlerinde “kan parası” diye adlandırılan para verilerek işçi aileleriyle anlaşılması, cezaların ertelenmesi, para cezasına çevrilmesi ve mahkemelerin uzaması, yaptırımların zayıflığına dikkat çekti. (İSTANBUL)