Ankara Katliamı'nda yitirilenlerin aileleri gizlilik kararının kalkmasını istedi
Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin aileleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşerek soruşturma hakkında bildi aldı. Görüşme sonrası adliye önünde açıklama yapan aileler dosya üzerindeki gizlilik kararının kalkmasını isterken, otopsi raporlarını talep ettiklerini söyledi. Aileler dayanışma adına bir dernek kuracakları bilgisini paylaşırken Avukat İlke Işık da kamu görevlilerinin kesin bir ihmali kanıtlanmadığı sürece haklarında dava açılmayacağı bilgisini paylaştı.
Ankara Katliamı'nın üzerinden 3 ay geçti. Katliamın üçüncü ayında yaşamını yitirenleri anmak için Ankara'ya gelen aileler bugün, KESK, DİSK, TMMOB, TTB başkanları ve avukatlarla birlikte soruşturmaya dair Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ile görüştü. Görüşme sonrası adliye önünde bir açıklama yapan aileler adına konuşan EMEP GYK Üyesi Korkmaz Tedik'in babası Erdoğan Tedik, ilk kez dava üzerinde ne kadar mesafe alındığı ile ilgili bilgi aldıklarını söyledi. Bir an önce davanın açılmasını istediklerini dile getiren Tedik, yakınlarının ne şekilde yaşamlarını yitirdiklerini bilmek istediklerini; bunun için de otopsi raporlarının kendilerine verilmesini talep ettiklerini aktardı.
'GECİKEN ADALET ADALET DEĞİL'
Yakınlarını yitiren ailelerin birçoğunun halen eşyalarının verilmediğini kaydeden Tedik, ölüm tutanaklarını bile alamadıklarını söyledi. Tedik, "Geciken adaletin adalet olmadığını söyledik. Bu dava uzadıkça kaygılarımız olduğunu dile getirdik. Savcılık 91. günde ilk kez bize açıklamada bulundu. Biz bu davanın takipçisi olacağız ve zaman aşımına uğramaması için her şeyi yapacağız. Kitle örgütlerini ve emek demokrasi güçlerini de bizi yalnız bırakmamaya çağırıyoruz. TBMM'ye giderek orada da siyasi partilerle temaslarda bulunacağız" dedi. Bir dernek kuracaklarını da dile getiren Tedik, aileler olarak dayanışmak, bir arada durmak, davaları ortak takip etmek ve kitle örgütleriyle iletişim halinde olmak için bu derneği kuracaklarını bildirdi.
IŞİD'ÇİLERLE YETKİLİLERİ BİRLİKTE YARGILAMAK VİCDANİ DEĞİLMİŞ
Avukat İlke Işık ise savcıdan edindikleri bilgiyi paylaşarak soruşturma dosyasında 700 bin sayfa arşiv, fotoğraf, ses kaydı olduğunu aktardı. Dijital veri incelemelerinin devam ettiği bilgilerini edindiklerini söyleyen Işık şu şekilde devam etti: "Savcı mart, nisan ayı gibi davanın açılacağını dile getirdi. Kamu görevlileri hakkında kesin ihmaller tespit edilmediği sürece dava açmayacağını kaydeden savcı, 'IŞİD'çilerle devlet yetkililerini birlikte yargılamak vicdani ve ahlaki değil' yorumunu yaptı. Memur suçlarında ayrı bir dosyanın devam ettiğini söyleyen savcı, ihmal, azmettirme, suç örgütüne dahil olma gibi somut delil var ise dava açılacağını belirtti." (Ankara/EVRENSEL)