Sultanahmet'te canlı bomba saldırısı: 10 ölü 15 yaralı
İstanbul'da turistlerin uğrak yeri Sultanahmet Meydanı'nda canlı bomba saldırısı gerçekleşti. İstanbul Valiliği, "10 ölü 15 yaralı olduğu tespit edilmiştir" dedi. Saldırganın 1988 doğumlu Suudi Arabistanlı Nabil Fadlı olduğu belirtildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Patlamanın Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendiriliyor" demişti. "Saldırgan Suriye kökenli" iddiasını tekrarlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise saldırganın erkek ve 1988 doğumlu olduğu bilgilerini paylaşmıştı.
Saldırı Dikilitaş'ın hemen yanında gerçekleşti. Patlama sesi çevre ilçelerden de duyuldu. Saat 10.20 sularında gerçekleşen patlama sonrası bölgeye sağlık ekipleri sevk edildi.
Bölgede yan dönmüş halde bulunan polis aracının olay yerine giderken kaza yaptığı aktarıldı. Tramvay seferleri durduruldu.
Ölü ve yaralıların çoğunun turist olduğu açıklandı.
AKP'DEN İLK AÇIKLAMA: 'ALÇAK SALDIRI'
AKP'den konuyla ilgili ilk açıklama Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. Çelik, "Sultanahmet'teki alçak saldırıyı kınıyoruz. Hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar dileriz" dedi.
ERDOĞAN: SURİYE KÖKENLİ CANLI BOMBA SALDIRISI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan yapılan açıklamada ise "Patlamanın Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendiriliyor" denildi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da saldırganın 1988 doğumlu ve erkek olduğunu söyledi.
ALMANYA'DAN AÇIKLAMA
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier Sultanahmet meydanındaki saldırıyı kınadı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier saat 13.45’te basına kısa bir demeç verdi.
“Teröre karşı ortak çalışmamız gerekiyor” diyen Merkel, Başbakan Ahmet Davutuoğlu ile görüşeceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier de şunları söyledi: “Korkakça yapılan terör saldırısını nefretle kınıyoruz. Türkiye’nin yanındayız. Düşüncelerimiz terör saldırısında hayatını kaybeden ve yaralananlar ve yakınlarında.”
Almanya Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Alman Konsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliğiyle irtibat içinde olduklarını gelişmeleri takip ettiklerini duyurdu.
GÖRGÜ TANIĞI: 59 AMBULANS SAYDIM
Sultanahmet'te bir otelde çalışan Murat Manaz isimli görgü tanığı patlama anını ve sonrasında yaşanılanları şu şekilde anlattı:
"Saat 10.19 sıralarında büyük bir patlama meydana geldi. Çalıştığım otelden meydana baktığımda büyük bir duman yükseliyordu. Gökyüzüne baktığımda ise martılar havada uçuşuyordu. Meydan bir anda kalabalıklaştı. Aşağı inip olay yerini kontrol etmek istediğimde çok sayıda insanın koşuşturduğunu gördüm. 59 ambulans saydım. Olay yerine gittiğimde gördüm. Polis ikinci bir bomba ihtimali üzerine meydanı boşaltmak için uğraşıyordu."
GEÇİCİ YAYIN YASAĞI
İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleştirilen patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı kararı verildi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş imzası ile RTÜK’e gönderilen yazıda, “milli güvenliğin açıkça gerekli kılındığı hallerde veya kamu düzenin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda” geçici yayın yasağı getirilebileceği hatırlatıldı.
Numan Kurtulmuş imzalı yazıda şu ifadelere yer verildi: “12 Ocak 2016’da İstanbul Sultan Ahmet Meydanı’nda meydana gelen patlamanın anılan hüküm çerçevesinde olduğu değerlendirildiğinden söz konusu olayla ilgili geçici yayın yasağı getirilmesi uygun görülmüştür.”
PATLAMA DÜNYA BASININDA
İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin muhabiri Mark Lowen, "Burası, İstanbul'un turistik bölgesinin kalbi" sözleriyle Sultanahmet'i tarif etti. Muhabir, yılda 15 milyon insanın bu bölgeyi gezdiğini anlattı.
ABD merkezli NBC kanalı da patlamanın, turistlerin uğrak noktalarından tarihi bir bölgede meydana geldiğini duyurdu. (HABER MERKEZİ)