Akademide 'cadı avı' başladı
Bölge illerindeki sokağa çıkma yasakları ve saldırıların son bulması ve kalıcı barış talebiyle bildiri yayımlayan akademisyenlere karşı ‘cadı avı’ başlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve suç örgütü lideri Sedat Peker'in açıklamaları sonrası kimi üniversiteler karşıt bildiri yayımlayarak akademisyenleri hainlikle suçlarken kimileri de soruşturma düğmesine bastı. Öyle ki Abant İzzet Baysal Üniversitesi emekli bir akademisyenin dahi peşine düştü.
CUMHURİYET SAVCILIĞINDAN 301 SORUŞTURMASI
Operasyonların sürdüğü illerde ablukanın bir an önce son bulması istenen ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı metni imzaladığı gerekçesiyle Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tanju hakkında soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Savcılığının talebi üzerine Kayseri Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi tarafından ‘Halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek, devletin kurumlarını alenen aşağılamak’ suçlarından TCK’nin 216 ve 301 maddeleri uyarınca soruşturma başlatıldı.
ÜNİVERSİTELERDE TEYAKKUZ!
Birçok üniversite de harekete geçti. Bahçeşehir Üniversitesi Senatosu, ‘yasa dışı silahlı güçleri görmezden gelen, Türkiye Cumhuriyetini katliam yapmakla suçlayan, asılsız ve asla kabul edilemez ayrımcı, ırkçı anlayışlar’ olarak nitelediği metni ‘nefretle karşıladığı’nı duyurdu. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Murat Tuncer, idari işlem başlatıldığını belirtti. Pamukkale Üniversitesi “kınıyoruz” açıklaması yaptı. Çanakkale Üniversitesi karşı bildiri yayımladı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Senatosu, “Bu suça ortak olmayacağız” diyerek açıklama yapan akademisyenlere tepki gösterdi. Senato yaptığı açıklamada bölgede hemen hemen her gün gerçekleşen sivil ölümlerini görmezden gelerek "son zamanlarda uygulanan devlet politikalarının halkın can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler olduğu ve emniyet güçlerinin meseleye hassasiyetle yaklaştığı bölge kamuoyu tarafından da yakından bilinmektedir" ifadelerine yer verdi.
DÜZCE ÜNİVERSİTESİ'NDE AKYÜZ'E UZAKLAŞTIRMA
Düzce Üniversitesi, bildiride imzası bulunan Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Latife Akyüz hakkında uzaklaştırma kararı verdi. Düzce'de yerel medya tarafından da hedef gösterilen Akyüz hakkında yapılan açıklamada "Bir grup akademisyen tarafından yayınlanan bildiride imzası bulunan öğretim üyesi ile ilgili Üniversitemiz tarafından ivedilikle soruşturma başlatılmıştır. İlgili öğretim üyesinin Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinin 26.Maddesine dayalı olarak soruşturma süresince görevinin başında kalmasında sakınca görüldüğünden, ilgili hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasına karar verilmiştir. Düzce Üniversitesi olarak, Vatanımızın birlik ve beraberliğini, bölünmez bütünlüğünü hedef alan her türlü terör faaliyetlerini ve girişimlerini şiddetle kınıyor, bu tür faaliyetlere destek verenlere karşı asla müsamaha gösterilmeyeceğini defaten vurguluyoruz." denildi.
EMEKLİNİN BİLE PEŞİNE DÜŞTÜLER
Abant İzzet Baysal Üniversitesi; Prof. Dr. Barış Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzeları ve Dr. Ülkü Güney hakkında soruşturma başlattı. Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, üniversiteden emekli ve bildiriye imza atan bir profesöre soruşturma açmak için hukukçularla görüştüklerini, onunla ilgili bir işlem yapamadıklarını söyledi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü, altı öğretim üyesi hakkında soruşturma başlattı. Bartın Üniversitesinde, Yrd. Doç. Dr. Hülya Doğan hakkında soruşturma başlatıldı. Akdeniz Üniversitesi soruşturma başlatılacağını açıkladı.
Cumhuriyet Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Çeliksöz hakkında inceleme başlattı. Bülent Ecevit Üniversitesi karşıt bildiri yayımladı. Erciyes Üniversitesi bildiriyi ‘ihanet bildirisi’ olarak niteledi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, “kara propaganda” ifadesini kullandı.
BÖLÜM BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI
Barış İçin Akademisyenlerin barış ve müzakere çağrısı yaptığı bildirinin imzacılarından, Bartın Üniversitesi Antropoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Doğan hakkında Bartın Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Üniversite yönetimi ise Doğan'ı bölüm başkanlığı görevinden aldı. Aynı zamanda Eğitim Sen üyesi olan Doğan hakkında savcılığı çağrısıyla “terör örgütü propagandası yapma suçundan” soruşturma başlatıp şüpheli olarak ifadesi alındı. Aynı dosyada TCK 301. Maddesi gereği “Türklüğü, Cumhuriyeti veya TBMM’yi alenen aşağılama” suçundan ise soruşturma başlatabilmek için Adalet Bakanlığından onay istendi. Üniversite rektörlüğü bölüm başkanı olan Doğan'ı, hakkında herhangi bir soruşturma başlatmaksızın, gönderdiği “14.maddeyle görevlendirilen bölüm başkanlığınız görülen lüzum üzerine” yazısıyla görevden aldı.
ELAZIĞ'DA 6 AKADEMİSYENDEN SUÇ DUYURUSU!
Elazığ'da bir grup akademisyen, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Elazığ'daki bir yerel gazetenin haberine göre suç duyurusu sonrası konuşan Fırat Üniversitesi Kimya Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Şekerci, “Özellikle askerimizin, polisimizin, güvenlik güçlerimizin Doğu ve Güneydoğu’da barışı ve huzuru sağlama adına yapmış oldukları operasyonlara karşı durmak terör örgütünü desteklemek suçunu işlediklerinden dolayı biz bu açıklamayı yapmak zorunda kalıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)
HACETTEPE'DE 'İDARİ İŞLEM'İN BELGESİ