14 Ocak 2016 14:31

Yedikule Bostanları’nda yıkıma direnenlere saldırı

Paylaş

İstanbul surlarının dibinde yer alan, geçmişi 1500 yıl öncesine dayanan ve kentsel tarımın en eski örneklerinden olan tarihi Yedikule Bostanları’nda dün başlayan yıkım bugün de devam etti.

Zabıta ekipleri ve Çevik Kuvvet polisleri aralarında avukatların, basın emekçilerinin de olduğu pek çok kişiye tekme ve yumruklarla saldırdı. Zabıta saldırısı sırasında bir bostancı yaralandı.

Yıkımı değerlendiren Avukat Can Atalay, işlem dosyasının kendilerine gösterilmediğini ve hiçbir görevlinin kimliğini göstermediğini söyleyerek yıkım sırasındaki usulsüzlüklere dikkat çekti. Yıkım sırasında surlara bitişik yapılara balyoz vurulması ve UNESCO tarafından dünya mirası olarak tanınan sur dibine iş makinelerinin girmesi tepki çekti. Bostanlar içindeki barınak, sera ve hayvanların barındığı alanlar yıkılırken ürünler de zarar gördü.

Belediye ekiplerinin yıkıma yarın da devam edeceği öğrenildi.

Yedikule’de surların dibinde bulunan bostanlar bin 500 yıllık bir tarihe sahip. Şehir tarımcılığının ilk örneği olan bostanlar 2013 yılından bu yana yıkılma tehditiyle karşı karşıya.

'VANDALLIK'

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ise yaptığı açıklamada bostanlarda uygulanan yıkımı “vandallık” olarak tanımladı. Açıklamada, “Yedikule Bostanları tarihi, kültürel mirasımızdır! Bostanları yok etmek vandallıktır. Rant projelerinin arka bahçesini toplama mantığı ile 1500 yıllık bostanların tüm uzman görüşlerine, koruma yaklaşımlarına rağmen yok edilme girişimi kabul edilemez.” ifadelerine yer verildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türk Metal, EGO işçilerine saldırdı

SONRAKİ HABER

Barış isteyenlerin sesi gürleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa