13 Nisan 2012 14:31

Medya ‘Bir’den döndü!

HEP GÜÇLÜNÜN YANINDALAR

28 Şubat askeri müdahalesi sürecini manşetleriyle destekleyen ve RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan liderliğindeki Refahyol hükümetinin devrilmesine giden süreçte askere açık destek veren Hürriyet gazetesi dün “28 Şubata 31 gözaltı” haberi ile çıktı. Haberin alt başlığı ise şöyle: ‘Postmodern darbe olarak nitelendirilen 28 Şubat soruşturmasında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir ve Batı Çalışma Grubu ekibinden 30 emekli asker için gözaltı kararı verildi.’

Hürriyet gazetesi 28 Şubat tarihli MGK kararlarını ise 1 Mart 1997 tarihli manşetinden ‘Tarihi karar’ başlığı ile duyurmuştu.

Hürriyet gazetesi, 28 Şubat sürecinde askerin isteklerini hükümete dikte etmek için, ‘Gerekirse silah bile kullanırız’, ‘Ya uy ya çekil’ manşetlerine de imza atmıştı.

O dönem 28 Şubata en coşkulu desteği veren gazetelerin başında ise Sabah gazetesi geliyordu.

Dün, “28 Şubatçılara demokrasi ayarı” başlığını manşetinden kullanan Sabah gazetesi alt başlığında da şöyle dedi: “Darbelerle yüzleşme süreci Ergenekon, Balyoz, Andıç ve 12 Eylülden sonra 28 Şubat postmodern darbesine uzandı.”
Sabah gazetesi 28 Şubat darbesinin ardından Erbakan’ın kısa süren direnişinin ardından MGK kararlarını imzalamasını ‘Paşa paşa imzaladı’ manşeti ile duyurmuştu. Sabah gazetesi Erbakan’ın devrilmesine ilişkin ise ‘Hoca devri bitti’ başlığını kullanmıştı.

Doğan Grubunun o dönemde Hürriyet’ten sonraki en etkili gazetesi olan Milliyet gazetesi ise, 28 Şubat döneminde şu başlıkları kullanmıştı: “Ordudan ambargo. Genelkurmay: İrticacı kuruluşlardan alışveriş yapmayın.”, “Ordudan son uyarı. Genelkurmay, rejimi silahla korumaktan söz etti.”

Milliyet dün ise manşetinde “28 Şubata balans ayarı” dedi ve şöyle devam etti: “Tarihe postmodern darbe olarak geçen 28 Şubatla ilgili soruşturmada ‘Demokrasiye balans ayarı yaptık’ diyen Çevik Bir’le 28 emekli asker gözaltına alındı.”

CUMHURİYET BUGÜN İTİDALLİ

1 Mart 1997 günü, ‘Muhtıra gibi tavsiye’ manşeti ile çıkan ve “MGK’nın 9 saatlik toplantısında özellikle şeriat girişimlerine karşı çıkılması istendi” diyen Cumhuriyet gazetesi dün “28 Şubata gözaltı” başlığı ile çıktı. Gazete üst başlığında ise “15 yıl sonra simge isim Çevik Bir’in de aralarında 31 kişinin adresinde arama yapıldı” diyerek haberi nötr bir ifade ile verdi.

İSLAMİ BASIN DA GÜNAHKAR!

Laiklik vurgusuna yayınlarında önem veren gazeteleri askeri darbelere destek vermek konusunda sık sık eleştiren ‘İslami basın’ da, 28 Şubat tutarsızlığı konusunda daha az günahkar değil.

İslami cephenin en ‘militan’ gazetesi Akit o dönemde “Gülen: Hükümet gitsin” manşetini kullandı ve alt başlığında da şu ifadelere yer verdi: “Fethullah Gülen Refahyol’a hoşgörü ile bakmıyor. Fethullah Hocaefendi ‘Hükümet artık gitsin’ dedi.”
Akit dün ise ‘“28 Şubata balans” manşeti ile çıktı. Spotlarından başlayarak Akit’in konuya dair haberinin her satırından gazetenin operasyondan duyduğu memnuniyet okunuyordu.

Gülen Cemaatine yakınlığı ile bilinen Zaman gazetesi ise Erbakan’ın devrilmesinin ardından Mesut Yılmaz’ın başkanlığında kurulan 55. hükümet için manşetinden ‘Hayırlı olsun’ demişti. Zaman gazetesi dün ise “28 Şubat operasyonu Bir’den başladı” başlığını atarak operasyona destek verdi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et