28 Ocak 2016 11:25

İşten atılan taşeron işçiler: Taşerona kadro denirken kendimizi kapı önünde bulduk

Paylaş

Elif Ekin Saltık
Ankara

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 8 temizlik işçisi yıllar önce haklarında tutulmuş tutanaklar gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Hastane bahçesinde görüştüğümüz işçiler 31 Aralık'ta telefonla aranarak işten çıkarıldıklarının kendilerine bildirildiğini belirtirken, "Taşeron işçiye kadro verilecek denilirken taşeron işçi olarak işten çıkarıldık. Üç kuruş zam verdiler, onu da bizi işten atarak telafi ediyorlar" dedi. 

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışırken 31 Aralık'ta kendilerine gelen bir telefonla işten çıkarıldıklarını öğrenen 8 taşeron işçi, şirket yetkililerine ve hasatane yönetimine tepkili. Hastane bahçesinde görüştüğümüz işçilerden Şahin Saraç, 3 buçuk yıldır Dışkapı Hastanesi'nde çalıştığını ifade etti. 31 Aralık'ta şirketten telefon ettiklerini söyleyen Saraç, "Bizimle çalışmayacaklarını, sözleşme yapmayacaklarını söylediler. Hastane yönetimiyle görüşerek sebebini sorduk. Benim önüme 3 buçuk yıl önce bir arkadaşımla yaptığım tartışmayı koydular. Bu geçerli bir sebep değil" diye konuştu. 
Sosyal medyada hayvanların kış şartlarınden çok etkilenmemesi için mama, su, yaşam alanı kampanyaları yapıldığını hatırlatan Saraç şu şekilde devam etti: "Ancak kışın ortasında insanları işsiz bırakıyorlar, sokağa atıyorlar. AKP seçimden önce 'taşeron işçiye kadro' vaadinde bulunuyordu. Biz kadroyu geçtik, bu söz tutulmadığı gibi taşeron olarak çalıştığımız işten de çıkarıldık. Asgari ücrete üç kuruş artış yaptılar, onu da işçi çıkartarak telafi etmeye çalışıyorlar." dedi. 

'HIRSIZLIK, GASP MI YAPALIM?'

47 yaşında olduğunu kaydeden Saraç, her an rahatlıkla iş bulamayacağını, mesleki hastalıklara yakalandığını ifade etti. Temizlik şirketinin kendilerine temizlik dışında her tür işleri de yaptırdığını dile getiren Saraç bel fıtığına yakalandığını, fizik tedavi gördüğünü belirtti. Ağır iş yapmaması gerektiğini dile getiren Saraç, "Bu işi yapmak zorundaydım. Bizim ne yapmamız gerekiyor? Hırsızlık mı yapalım, gasp mı yapalım?" diye sordu.  

Bir başka işçi Özcan Aktaş da yeni gelen şirketin daha önce haklarında tutulan tutanakları bahane edip kendilerini işten attığını söyledi. Mağdur olduklarını belirten Aktaş, "Yapılan bir haksızlık var, hakkımız istiyoruz" şeklinde konuştu.

'16 OCAK'A KADAR ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİK'

Ergün Gündem ise 4 buçuk yıldır hastane personeli olduğunu ifade etti. Gündem, işten çıkarılmalarının hiçbir gerekçesi olmadığını söyleyerek iki kız kardeşi ve annesini geçindirmeye çalıştığını dile getirdi. "İşe geri dönmek istiyorum, işe ihtiyacım var. Hastane yönetimi de şirket de topu birbirlerine atıyor. İki tarafın ortasında kaldık. Yetkililerden yardım istiyoruz" diyen Gündem, 1 Ocak ile 16 Ocak arasında hastanede çalışmaya devam ettiklerini kaydetti. 16 Ocak'ta hastanede işçilerle sözleşme yapıldığını, ancak kendileriyle sözleşme yapılmadığını ifade eden Gündem, "Bize bu 16 günlük çalışmayla ilgili de hiçbir açıklama yapılmadı. 16 Ocak'ta 'Hastaneyle irtibatınızı keseceksiniz' dediler" diye konuştu. Gündem Genel İş Sendikası Hastane ve Konut İşçileri Şubesi'ne bir senedir üye olduğunu belirterek, sendikayı kendilerine destek vermeye çağırdı. 

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri ek gelirden vergi kesilmesine karşı imza kampanyası başlattı!

SONRAKİ HABER

Maritsa Küçük davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa